Jetta Klijnsma: is de wereld van jou soms?

Meer dwang en drang voor uitkeringsgerechtigden. Ook bij onze buren vallen de rare plannen van dit liberale kabinet al een tijdje op, met name die van de sociaal democraten, de PvdA. Hoe dúrven ze het woord sociaal en democraat nog op zichzelf van toepassing te achten. In dit artikel staat bijvoorbeeld:

Rotterdamse bijstandsontvangers lopen het risico dat een deel van hun uitkering wordt ingetrokken wanneer zij weigeren deel te nemen aan verplichte korfbaltrainingen. Sporten zou volgens de gemeente immers leiden tot meer zelfvertrouwen en sociale contacten.
Dergelijke strafmaatregelen worden volgens het wetsvoorstel van Klijnsma voortaan op landelijk in plaats van op gemeentelijk niveau bepaald. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid kwam immers in 2011 tot de conclusie dat gemeenten onvoldoende “dwang en drang” uitoefenen.

En dan de kostendelersnorm en de tegenprestatie. Pak ze Klijnsma! Zo rollen jullie, sociaal democraten,  tegenwoordig. Maar Nederland gaat het wel doen hoor, want alle bestuursorganen mitsen en maren wat, maar vinden het wel uitvoerbaar. Lees het hele bestuursgedoe en andere voornemens hier maar.
In de krant uit België stond een reactie die me frappeerde:

De maatschappij evolueert met rasse schreden naar een slaven maatschappij.[..]Er moet aan toe gevoegd dat in 1e instantie alle goederen/ de aarde collectief bezit is, van iedereen is. Werklozen krijgen niet hun rechtmatig deel, wel een aalmoes of iets meer en er wordt hun dwangarbeid resp. verplichte tewerkstelling/ verplicht vrijwilligerswerk opgelegd, terwijl ze niet meer krijgen dan waar ze recht op hebben maar minder.

De  moeite waard om die reacties en het artikel eens te lezen. Zijn ze nou zo dom bij die PvdA en de rest van deze landelijke regering of hoe zit het? Het wordt tijd dat we met zijn allen gaan beseffen dat de wereld van ons allemaal is, en niet van een handjevol lui als die in de PvdA en de VVD en de rest van rechts populistisch Nederland.

26 gedachten over “Jetta Klijnsma: is de wereld van jou soms?”

 1. Ze zijn niet dom, ze zijn kwaadaardig. Wat voor menstype denk je dat bestuurder wordt?

 2. Woensdagavond 20 november om 19.30 uur organiseren de Bijstandsbond en de Wereldse Wijk in Amsterdam West een bijeenkomst met als thema de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de bijstand en de bedoelingen van de nieuwe Participatiewet die de bijstand gaat vervangen.

 3. Nou, hele legers rennen op gezette tijden naar de stembus om te bepalen welke maffiafamilie de komende jaren de baas mag spelen. Daarmee kappen zou een aardig begin zijn.

 4. Toch blijf ik dat spijtig vinden zolang er geen grotere initiatieven zijn die deze zooi vervangen. Maar inderdaad, politiek heeft afgedaan en deze maatschappijvorm ook.
  We zitten in een soort niks- en niemandsland, een twilightzone.

 5. Hier even de plannen van Klijnsma op een rijtje:

  De invoering van de kostendelersnorm, waardoor duizenden uitkeringsgerechtigden die onder diverse sociale verzekeringswetten vallen er honderden euro’s op achteruit zullen gaan. (AOW-ers, WWB-ers, Wajongers, etc.) Woont u in bij moeder dan gaat bijstandsuitkering €202 omlaag en de AOW van uw moeder nog eens €283. Alleenstaande in de bijstand met thuiswonend werkend kind wordt per 1-1-14 €202 euro gekort op zijn uitkering. Twee Zussen in de AOW die wonen op zelfde adres leveren per 1 juli volgend jaar circa €250 in vanwege de kostendelersnorm. Twee samenwonende personen, beiden AOW en geen partners gaan er door de kostendelersnorm 566 euro per maand op achteruit.
  mensen eerst vier weken naar een baan te laten zoeken voor ze recht krijgen op bijstand en hun het recht daarop te ontnemen als ze de zoektocht onvoldoende kunnen aantonen.
  verplicht invoeren van een tegenprestatie voor alle bijstandsgerechtigden in alle gemeenten
  Wie zich naar het oordeel van de klantmanager niet gedraagt, of naar het oordeel van de klantmanager slordig gekleed is, krijgt drie maanden geen uitkering meer.
  Strafmaatregelen voor bijstandsontvangers worden strenger en landelijk voorgeschreven.
  als er naar het oordeel van de uitkeringsinstantie sprake is van misdragingen jegens uitvoerende instanties en hun functionarissen tijdens het verrichten van hun werkzaamheden wordt de uitkering drie maanden ingehouden. ‘A-sociaal gedrag’ speelt daarbij een rol.
  Op het naar het oordeel van de uitkeringsinstantie niet voldoen aan de informatieplicht staat drie maanden inhouding van de uitkering. Vele onschuldigen zullen hierdoor worden getroffen. Veel mensen zijn zich er met de ingewikkelde regels die voortdurend veranderen niet van bewust dat ze een detail hadden moeten melden.

 6. Wat een stelletje hypocriete smeerlappen, die PvdA kliek.

  Breedbekkikker Samsom op twitter; Ik vind het vragen van een tegenprestatie en fatsoenlijke sollicitatieplicht heel normaal.

  Sure, de banen liggen immers voor het oprapen.

 7. Tijd voor een door het volk (betaalde) tewerk gestelde advocaat ^_^ zaken als deze te bevechten. Lijkt me in te druisen tegen de afspraken in het verdrag van de universele rechten van de mens.

 8. Dat houdt in dat mijn gigauitkering van 608 euro met nog eens 75 gekort wordt. Vaste lasten 698.
  533 – 698 = best wel sadistisch.
  Heeft er toevallig iemand nog een kamertje vrij?

 9. Juridische procedures duren lang en hebben een onzekere uitkomst. Je bestrijdt dit soort zaken op straat, door acties, door sabotage. Wetten kunnen veranderd worden en rechters maken deel uit van dezelfde klasse als politici. Juridische procedures kunnen een zinvolle aanvulling zijn, maar staar je er niet blind op.

 10. Wie dit nog een “links” kabinet vind en het nog rechtser wil noem ik vind ik crimineel en begaan misdaden tegen humanity. Dus voor het tribunaal ermee.

 11. Zijn ze nou helemaal besodemietert?? Dank u meneer vd Heuvel voor het oplossen van het euvel. 🙂

 12. @ Pyt idd. ik zie echter weinig mensen actie voeren terwijl het ene gedrocht na de andere wordt doorgevoerd. En zie mensen zeker niet en masse voor elkander opkomen. Hoe komt dit toch? Is het volk verdeeld, geïndividualiseerd (egocentrisch), slecht geïnformeerd, murw? Of allemaal tegelijk?

  Overigens weet iemand of het recht op staken een uitzondering vormt op de verplichte tewerkstelling?

  @ Liesbeth ik hoop dat er snel verbetering in je situatie optreedt!

 13. Vind het vragen van een tegen prestatie een uitstekend plan.
  Hadden ze al dertig jaar geleden moeten doen.
  Dus niks dwang en drang, werd eens de hoogste tijd.
  Maar laat de regering het dan ook eens een keertje goed uitvoeren nu blijft het bij “verplicht” korfballen ben ik bang.
  Breng nu eens in kaart waar bv mantel zorg benodigd word en zet daar de mensen in.

 14. @Light

  Er wordt wel actie gevoerd, maar het meeste is onzichtbaar. Stille sabotage vindt ook dagelijks plaats, maar is uiteraard nog minder zichtbaar.

  En nee: staking is niet toegestaan. In principe betreft het hier namelijk geen arbeidsverhouding (totdat een rechter bepaalt dat die er wél is). Ga je in staking, dan overtreedt je een wettelijk voorschrift en wordt je gesanctioneerd (waarschijnlijk 3 maanden geen uitkering).

 15. Dogen ben je al fijn met het lichtfeest bezig in jullie klooster? Is het daar niet veel leuker voor je?

 16. @1, Je hebt helemaal gelijk.
  @Johan, wat Samsom allemaal ‘normaa;’ vindt is juist hetgeen mij zorgen baart.
  Maar afgezien daar van: zoals gewoonlijk lult Samsom uit die steeds dikker wordende nek van hem.
  Hij gaat bewust voorbij aan wat de essentie eigenlijk is van een bijstandsuitkering: een zeer schamele
  afkoopsom van regering en gemeente wegens het onvermogen om de betreffende persoon een passende baan te laten
  vervullen.
  Dit stuk somst het wel aardig op denk ik: http://sargasso.nl/verbijsterende-regels-voor-de-bijstand/

  En wat Klijsnma doet is gewoon oorlog en geweld jegens hen die geen kant meer op kunnen….

 17. @Ralph,

  Mensen zijn flink boos. In je link drukt Steeph van Sargasso het plastisch uit:

  ‘Het kostte me twee dagen om voldoende van de woede af te koelen voor ik dit in een leesbare reactie kon verwerken.’

 18. Le Roi

  Ja heel druk bezig zelf hoezo wou je mee komen helpen voedsel pakketten inpakken graag hoor.
  O nee wacht das natuurlijk weer dwang en drang.
  Met tegen prestaties is niks mis ik help jou en jij helpt mij
  En soms moet men die hulp afdwingen, gebeurd al bij de mensen met een baan, dragen lasten af zodat de minder bedelde hiervan kunnen profiteren en dat is prima zo.
  Hè maar moet het maar een kant op werken dan?
  Ik dacht het dus van niet.

 19. @ Ralph:

  Ja, Sargassolink. Ik quoot even:

  ” Of we staan toe dat hele groepen vanuit andere Europese landen bij ons komen werken ”

  En daarom alleen al vind ik dit ontzettend fout, het gaat niet aan om het pleit te winnen middels xenofobie of populisme.

  @Dogen:

  Ga je nog iets anders doen dan de trol uithangen? Alvast bedankt.

 20. Dus ik denk er wat anders over, schrijf dit op jij reageert er niet inhoudelijk op maar sneert er op los etc.
  En nu beweer je dat ik een trol ben.

  Rare jongens die Romeinen!!!!

 21. @LRd, blij dat ik jou ook weer zie, evenals de rest.
  Ja, je hebt gelijk… die quote is wel heel bedenkelijk. het ging mij eigenlijk alleen even om dit stukje:
  ‘eerst even over…’tot en met ‘schamele afkoopsom’.
  Maar ik ben het helemaal met je eens dat die zin die jij kwote hartstikke fout is en xenofobie aanwakkert en ervan getuigt bij de auteur.

 22. @ Dogen.
  Sinds vandaag heb ik AOW, daarvoor heb ik een aantal jaren ioaw gehad, een verkapte vorm van bijstand.
  Mijn tegenprestatie heb ik gedaan in de vorm van 60 urige werkweken tot mijn 50ste en daarna ongeregelde diensten tot mijn 58e in de beveiliging.
  Bovendien heb ik tot mijn 40e een forse wao premie betaalt.
  Toen het misging, en ik eigenlijk wao zou moeten hebben bleek dat de overheid alle deuren behalve de deur naar ww en bijstand dicht hadden gegooid.
  Het gebod heb uw naaste lief en gij zult niet stelen i
  s aan dat volk niet besteed.
  Overigens werk ik nog zo’n 20 uur in de week vrijwillig, maar als dat onder drang en dwang moet, laten ze dan zelf iets nuttigs doen in plaats van afbreken, treiteren egoïstisch zijn en dom kletsen.

 23. Jan

  Helemaal met je eens. Begrijp me niet verkeerd ik vind juist dat mensen die hun steentje hebben bij gedragen met rust moeten worden gelaten.
  Wat goed dat je nog 20 uur vrijwilligers werk doet, ook dat mag wat mij betrefd beloond worden. Maar ook andersom wil je niet of weiger je dan korte!
  Het mag nu wel eens van beide kanten komen.
  Ik heb persoonlijk nooit begrepen dat Arbeid een recht is en geen plicht.

 24. “Ik heb persoonlijk nooit begrepen dat Arbeid een recht is en geen plicht.”

  ‘Arbeit macht Frei’

  Voor een kloosterling hou je er een zeer beperkte kijk op na, Bertje. Oh, wacht..

Reacties zijn gesloten.