Stop de persen, al weten we het al veertig jaar

Als een eenzame strijdster besteedde Lau Mazirel veertig jaar geleden volop aandacht aan de registratiedrift die op het ministerie van (toen) cultuur, recreatie en maatschappelijk werk werd ontwikkeld ten aanzien van “woonwagenbewoners”. Zij had de wind mee in zekere zin: er was brede argwaan tegen de volkstelling, de laatste die bij deur-aan-deurbezoek gehouden werd en waarbij naar de zin van velen veel te veel gevraagd werd door de overheid. Ach, het was 1971, het woord privacy betekende iets, al is het bedenkelijk dat het uit een andere taal geleend moest worden.
Bij de gedachte aan de toenmalige onaanvaardbare inbreuk zou je nu als privacywensende burger je vingers aflikken.

Lau Mazirel schreef door tot haar einde, ik hoop dat de aan haar gewijde site al die artikelen ook eens gaat bevatten nu ze weer extra nodig zijn.

Maar we waren gewaarschuwd. “Etnische registratie” van “woonwagenbewoners” is al meer dan veertig jaar usance en “we” moeten zedig de andere kant opkijken en geschokt reageren als het weer eens aan de grote klok wordt gehangen.

Dat de schattingen van het aantal Roma zo uiteenlopen ligt niet aan gebrekkige registratie, maar aan het feit dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen “echte” zigeuners en “woonwagenbewoners”.

6 gedachten over “Stop de persen, al weten we het al veertig jaar”

 1. Komt overeen met een reactie dat ik paar dagen geleden op de franse TV zag – en oude man van Roma afkomst vertelde de journalisten dat men bij de regering totaal op de verkeerde spoor zit want hij voegde:
  ” In mijn paspoort staat dat ik Franse burger ben! Waar dient die ophef dan ervoor? Mij gaan ze toch niet deporteren – ik blijf hier en ik sterf hier als Franse burger! Snap je?”

  Inmiddels om spanning van de Roma kwestie af te leiden is er in Frankrijk een dreiging voor terroristische aanslagen opgedoken. De linkse oppositie heeft meteen erin gesprongen met de vraag dat als zoiets gebeurt dat het goed doorgelicht aan elke partij in de parlement wordt uitgelegd waar het om werkelijk gaat. Want nu staan maar paar bevoorrechte mensen te roepen dat er een terroristische dreiging zou zijn en niemand uit de oppositie weet of het klopt of niet.

 2. off topic:
  Volgens die crimineel Brinkman (ja ik noem hem een crimineel omdat iemand anders bedreigen met een bijl een strafbaar feit is) is de Nationale Ombudsman (een instituut dat er is voor burgers die te maken krijgen met de negatieve gevolgen v.d. uitoefening van bestuurs/overheids macht) een “D66-potentaat”
  http://nos.nl/artikel/186549-verbeet-niet-twitteren-tijdens-kamerdebat.html
  Volgens Brinkman is de Ombudsman dus een potentaat (ik durf te wedden dat hij niet eens de betekenis van dat woord kent) omdat hij het opneemt voor burgers tegen de Overheid en omdat hij zich regelmatig kritisch uitlaat over het optreden van de Overheid en de toenemende Overheids macht.
  Zo zie je maar weer eens wat de mind set is van de PVVers.
  Misschien wilt iemand een artikel er aan wijden???

 3. Ram Schreef:

  (ik durf te wedden dat hij niet eens de betekenis van dat woord kent)

  Ik zet hierop 5 euro dat Brinkman snapt zelf niet wat hij zegt.

  Iemand een bod?

 4. Doet me denken aan de ophef die in Rotterdam ontstond nadat de gemeentelijke Ombudsman kritiek had geleverd op de systematische schending van burgerrechten door de gemeentelijke overvalcommando’s aldaar. Als ik het me goed herinner had hij de medewerkers ‘hufters in uniform’ genoemd, of woorden van gelijke strekking. Exit Ombudsman.

Reacties zijn gesloten.