Keigoed werk verricht in Afghanistan

Nederland heeft jarenlang meegeholpen aan de bestrijding van de barbaarse Taliban en zich inspanningen getroost in de opbouwmissie in Afghanistan. De resultaten worden zichtbaar.

Wie overspel pleegt, wordt gestraft door steniging. Dat staat in een voorstel van een werkgroep van het Afghaanse ministerie van Justitie. (NOS)

Om dit te bereiken hebben onder meer 25 Nederlandse militairen het offer van hun leven gebracht.

7 gedachten over “Keigoed werk verricht in Afghanistan”

 1. Sjaak, dit raakt mij hard, omdat ik (civiel) meer dan twee jaar in Afghanistan heb gewerkt tussen 2004 en 2011. De mensen waarmee ik gewerkt heb vinden dit geen goed idee en zullen waarschijnlijk weg willen. Het was vechten tegen de bierkaai. Maar wie vangt ze op. Niemand.

 2. @Leo

  ‘Het was vechten tegen de bierkaai.’

  Ik heb het hard geformuleerd omdat ik van voor de inval in Afghanistan er fel tegen heb geprotesteerd. Het is onmogelijk om een bevolking met een militaire bezetting te veranderen. Dat werkt eerder contraproductief. Denk aan de Spanjaarden die in de Tachtigjarige Oorlog de Nederlanden bij hun rijk wilden houden.

 3. @ Sjaak

  Eerlijk gezegd heb ik niet geprotesteerd, al vond ik het maar niks in 2001, die bombardementen van de VS en later de NATO bezetting. Aan de andere kant werden we heftig gebombardeerd met propaganda over de vreselijke Taliban en EQ. Ik geloofde ook niks van het verband met negenelf. In 2004/5 werd ik gevraagd door UNDP om een trainingsprogramma voor te bereiden voor de Civil Service Commission in Kabul. Dat was wel interessant en ik heb thuis ook nog eens een hypotheek. Daarna ben ik vaak terug geweest voor hetzelfde en voor ondersteuning van provinciale programma’s van EU en Duitsland in Noord Afghanistan. De voorbereidingen voor Uruzgan en later Kunduz beschouwde ik als complete waanzin. Maar mij werd niks gevraagd.

  Tot zover.

 4. Maar ‘we’ konden wel even mooi die pantserhowitzer uitproberen. Beter een Afghaans dorp dan Ulrum of Jorwerd nietwaar?

 5. Het PTTS van de jongens en meiden die terugkomen is een enorm probleem.
  Wie helpt ze inderdaad nadat ze voor de missie gebruikt zijn geweest?

  In beginsel worden ze voorbereid en klaargestoomd dat ze de vijand in het buitenland te lijf gaan.
  Eenmal op het plekje aangekomen wordt er duidelijk dat de plaatselijke evolking ze liever weg wil hebben en is niet bereid door buitenlanders geregeerd te worden.
  Doch is dit de gangbare politiek gebeuren.
  Daarop zien ze dat het allemaal een circus is om corporaties meer geld te laten kloppen.

  Eenmal terug kampen ze met ernstige aanpassingsproblemen en haast helemaal aan zichzelf overgelaten.

  Robert Redford heeft er een hele mooie film aan gewijd: “Lions voor lambs”.

 6. En die Afghaanse meisjes dan daar ging het allemaal om dat ze naar schooltje konden,ach en dan studeren zeker voor wat…stewardess directiesecretaresse ofzo wat een onzin schooltjes opzetten zogenaamd

 7. Tijdje geleden op de buis met p&w zag je zon soldate streng en bazig zeggen in de trand van de pvv…wij zijn gekomen om jullie te helpen zeiden ze tegen een Afghaans jongetje..iedereen klapte

Reacties zijn gesloten.