Iedereen wachtgeld!

Plasterk (PVDA)
Plasterk (PVDA)
Stel je zit in een restaurant. Het eten is afschuwelijk. In de keuken staat een kok. Die wist dit. Heeft er al van alles van gezegd maar er is niet naar geluisterd. Omdat de kok een hypotheek heeft blijft hij zitten waar hij zit. Niets aan te doen.

Stel je huis vliegt in brand. De brandweer komt maar staat er bij te lachen en doet niets. Er zit een brandweerman bij die wist wat voor een klote-brandweer dit was en hij had er al van alles over gezegd maar niet naar geluisterd. Omdat de brandweerman een hypotheek heeft blijft hij zitten waar hij zit. Niets aan te doen.

Stel je moet naar het ziekenhuis vanwege een afschuwelijk been. Je been kan misschien gered worden maar het ziekenhuis heeft daar geen belang bij wegens gebrek aan belangstelling. Er is een chirurg die inziet dat er een afschuwelijk probleem is en hij heeft er ook wat van gezegd maar er is niet naar geluisterd. Omdat hij een hypotheek heeft blijft hij zitten waar hij zit.

Enzovoorts.

Moeten wij dit willen? Nooit!!!

10 gedachten over “Iedereen wachtgeld!”

 1. Verkeerde vergelijking. Moeten de kok, de brandweerman en de chirurg oprotten zonder ontslagvergoeding of werkloosheidsuitkering?

 2. Volksvertegenwoordigers hoeven ook nergens naartoe te gaan. Die zijn gekozen en kunnen hun volledige termijn blijven zitten en doen waar ze voor gekozen zijn. Niets staat dat in de weg.

 3. Sorry, maar dit stukje is praktisch een wirwar.

  Als het over wachtgeld zou gaan, dan kunnen alle beroepen gebruik van maken, dus niet alleen politici ongeacht hun resultaten. Want dit is, vermoed ik, de strekking van je artikel. Politici krijgen tegenwoordig wachtgeld ongeacht hun resultaten daar waar bij andere beroepen streng op resultaten wordt beoordeeld.
  Politiek en politici maken dus gebruik van harde privileges die bij andere beroepen ontbreken.

  Daarom mag op de privileges beknibbelen worden.

  Over het voorbeeld met de kok vind ik het ook een manke vergelijking simpel omdat je niet vastgebonden aan je stoel ben en indien niet tevreden mag je gerust weglopen en zoeken naar het volgende die je beter bevalt.

  Sowieso vind ik de rest van de voorbeelden niet erg helder voor uitleg.

 4. @nexus Ja dat geldt voor politici toch ook? Ik ben overigens blij dat jullie dit niet snappen dan kan ik het beter uitleggen.

  Dus, wat snappen jullie niet? Politici zijn gekozen en kunnen blijven zitten want ze zijn gekozen. Nu jullie weer.

 5. Iedereen geld om te wachten, maakt niet uit waarop of waar op, dat lijkt me een goed plan. Vóór!

 6. @K ’t Jong

  Politici kunnen niet altijd een termijn blijven zitten. Soms volgen verkiezingen elkaar heel snel op.

  Juist wanneer ze aan het pluche gaan plakken, wanneer ze bijvoorbeeld op grond van verkiezingspolls nieuwe verkiezingen willen voorkomen omdat ze dan hun inkomen abrupt zouden verliezen, vind ik dat een slechte zaak.

 7. Le Roi is duidelijk en daar ben ik het mee eens: Iedereen wachtgeld voor 4 jaren thv 75% van het laatst ontvangen salaris.

 8. @Sjaax:

  Ja vraag maar aan Femke Halsema. die heeft net zolang gewacht met opstappen tot ze kon gaan zitten wachten met een flink wachtinkomen en ze is nog steeds niet uitgewacht.

  Ieder mens loopt het risico ( juist door de politiek) om morgen zonder inkomen te worden gezet, of je verliest je baan. Ik zou niet weten waarom dat guttegut en ach en wee wel geldig zou moeten zijn voor politici.

 9. @Nexus:

  Vier jaar? Dat is veel te kort, dan heb ik de hypotheek nog niet afbetaald. Dat is de motivatie van die Plasterk, dat die arme politici met een hypotheek blijven zitten, dat moet we toch niet willen? Wat een motivatie, en dan ook politicus nog een EERZAAM beroep willen maken. Wat een kul, wat een lariekoek om het pleit te willen winnen.

  Natuurlijk gaan die politici niet zeggen: NEE wij, hebben geen eerzaam beroep, wij zijn gewone normale mensen.

 10. Le Roi, weer iets alleen voor gebruik tussen jij en mij: die Ronald is de schoolvoorbeeld voor apparatchick.

  Dit woord is helaas in het buitenland uitgevonden maar past ideaal voor de omschrijving van doorgewinterde ambtenaren.
  De apparatchisk kent door en door alle papierformulieren en regelingen tot na de punt-komma en weet de groepsbelang zeer goed te beschermen.

  Dit verklaart het commentaar van Plasterk.
  Daartegen heeft SP reeds lange tijd bewezen dat maar de helft van het bedrag ruimschoots voldoende is.

Reacties zijn gesloten.