Ontsnapte plofzalmen houden huis in de Atlantische Oceaan

Toen ik dit las over ontsnapte olifanten in Kameroen, die een stuk land met koren en boerderijen vernielden, en naar het zich laat aanzien nog niet klaar zijn met hun stormloop, immers, beesten van dat formaat laten zich niet zomaar vangen, moest ik denken aan de zalm.

De zalm,? vraagt u zich af.

Jawel, de zalm, want gisteren heeft de onvolprezen regering Harper (Canada) in al haar wijsheid toestemming gegeven ‘genetisch gemanipuleerde zalm-eitjes’ uit te voeren. De ggo-zalm, hierna te noemen ‘plofzalm’ groeit 2 x zo snel als de normale Atlantische zalm.

En als dergelijke beesten ontsnappen…?

Juist, dan is er een redelijke kans dat het ecologisch evenwicht in de zalmwereld verstoord wordt. Dat er een tsunami aan plofzalmen de vreedzame zalmen in zalmwereld verdringt.

Smakelijk eten.

5 gedachten over “Ontsnapte plofzalmen houden huis in de Atlantische Oceaan”

  1. Volgens mij heeft Defrysk vooral een hekel aan Harper en, wat mij betreft, terecht. Wat de plofzalm betreft deel ik graag mijn ervaring uit Noorwegen. Het ecologische evenwicht in de zalmwereld is al lang verstoord. Kom naar Noorwegen daar bevuilt deze miljarden industrie al lange tijd de Noorse kustwateren. Stelt u voor een simpele beschrijving van de Noorse economie: de olieinkomsten ondersteunen een niet- levensvatbare landbouw. De niet-levensvatbare landbouwproducten worden verwerkt tot visvoer in de zalmkwekerijen met toevoeging van het nodige aan anti-biotica en wat nog al niet meer. De Noor weet dat en koopt daarom in de supermarkt een pizza of een selectie uit het uitgebreide aanbod aan worsten en exporteert de vergiftigde zalm naar het buitenland.

    Een duidelijke loose-loose situatie.

  2. Ik wil niet teveel van het onderwerp afwijken, maar moet nog even vermelden dat de Noren de grootste pizza- en worsten eters ter wereld zijn.

  3. @ Leo Schmit: verdorie, net als je denkt dat je in Scandinavië misschien nog redding kunt vinden…

  4. @ Laurent, breek me de bek niet open over de Noren. ‘Olav Norman har det reneste mel i posen’, zei Knut Hamsun al. Maar daarover meer als Krapuul internationaal gaat.

Reacties zijn gesloten.