Koning met foute kroon op postzegel

Op zijn eerste postzegel staat koning Willem-Alexander afgebeeld met een verkeerde kroon. Dat werd woensdagavond 27 november 20.45 uur  geconstateerd door koningshuiskenner Ronald Schuurman. Hij twitterde dat om 21.07 uur aan PostNL Het is de Britse Edwardian crown met vier beugels. De Nederlandse koningskroon heeft er acht.

Marc van der Linden van RTL pikte het bericht op en maakte er donderdagochtend 0.43 uur melding van, en later die ochtend opnieuw, gevolgd door de NOS. PostNL reageerde in de namiddag: de kroon was door het ontwerpbureau Studio Job ‘slechts stylistisch en ter beveiliging bedoeld’.

En dan neem je dus ‘zomaar een kroon’, maar wel toevallig een bestaande die in Engeland wordt gebruikt. En wordt de nieuwe koning van een land op zijn eerste postzegel afgebeeld met de kroon van een ander land.

PostNL piekert er in een eerste reactie niet over de postzegel te veranderen. Maar er kan natuurlijk wel een dringend telefoontje uit Paleis Noordeinde komen.

Studo Job lijkt overigens wel van ‘gedoe’ te houden. In 2012 wilde kunstverzamelaar Jack Bakker een hek plaatsen om zijn landgoed in Bentveld, op de grens van Zandvoort en Bloemendaal. Het ontwerp van dat hek, van Studio Job, veroorzaakte veel commotie. Buurtbewoners en het CIDI zagen er verwijzingen in naar het Duitse concentratiekamp Buchenwald. De rokende schoorstenen in het ontwerp verwezen volgens hen naar crematoria. Ook zou een bel boven de ingang in het originele ontwerp dezelfde tekst hebben gehad als die bij de ingang van het concentratiekamp. Bakker zag af van het plan, omdat het ontwerp volgens hem geassocieerd wordt “met zaken die ik niet heb gewenst”.

 

8 gedachten over “Koning met foute kroon op postzegel”

 1. Leuk bericht, Andreas. Het doet bij mij de vraag opkomen wat fouter is: de kroon of het koningschap.

 2. Dus een fout koningshuis met een foute koning met een foute kroon na een een foute kroning….
  Next.

 3. tjah een kroon gemaakt van bloeddiamanten een later aangevuld met NAZIgoud. 400 jaar VOC daarmee is elke Kroon FOUT!

 4. @K ’t Jong: ja hoho, we willen ook niet Sneeuwwitje en de Zeven Geitjes of dat de grote boze wolf zeven dwergen opeet, het moet allemaal wel een beetje blijven kloppen.

 5. Och toch, ook dat nog, nadat de authenticiteit van de hermelijnen mantel niet was, wat werd gedacht en ‘Koningsgracht’ ook al in het water viel en in Mozambique de pleuris is uitgebroken.

 6. na de franse revolutie by de restauratie naar goede door God gewilde waarden en normen yverde het oranje-nassau huis naar een GrootNederland…..
  Een verzameling van taal en rasgenoten.Momenteel is hier uitsluitend Voorpost nog voor te vinden.(en naar ik ooit by Krapuul las ene Frits Bolkestein)

  Misschien dat nu by medelanders de ogen open gaan.
  Koningsschap is uit de middeleeuwen, Leve de Republiek

Reacties zijn gesloten.