Echte bevrijding is die van arbeidsdwang

Een basisinkomen bevrijdt mensen volgens Hansje Kalt.

Het gaat om echte vrijheid. Iedereen mag zelf bepalen welk leven bij zijn of haar karakter past: als door passie gedreven zelfstandige of als werknemer met alle sociale voordelen van dien. Je hebt de mogelijkheid om te studeren – ook op latere leeftijd – om kunstenaar, politicus of activist te worden, of organisator van buurtwerk of mantelzorger. Of je kunt kiezen voor een sober bestaan, desnoods door niets te doen.
(MUG p.31)

Bovendien verdwijnen de vernederende controles op mensen met een uitkering. Het perverse systeem dat binnendringt in de verste hoeken van de privacy.

De discussie over een basisinkomen zal de komende jaren nog in kracht zal toenemen. Kalts bijdrage is wellicht omstreden en daarom zinvol.

2 gedachten over “Echte bevrijding is die van arbeidsdwang”

  1. Ik vind dat al heel lang een goed plan. Zeker voor de moeders die thuis blijven en een hele belangrijke taak volbrengen, kinderen opvoeden. Als ze nu geen betaald werk hebben, hebben ze geen eigen inkomen en zijn offcieel ‘zonder werk’. Is voor mij de waanzin ten top. Alle andere voordelen die Kalts noemt, zijn volgens mij ook hele grote voordelen. Geen Stasi praktijken meer voor mensen met een uitkering, geen buren meer die je ‘verraden’, ook al is er niets aan de hand, maar door extra controles heb je wel meer ergernis en zorgen. Alleen wat moeten we met al die controlerende ambtenaren aanvangen? 😛

  2. rampzalig plan voor de nationale socialisten van groenslinks en de pvda.
    want zy zyn dan niet langer nodig als dwangbaasjes om ons te vertellen wat we moeten doen en denken en voelen.

Reacties zijn gesloten.