De hypocrisie van ‘nationale rouw’

nationale rouwDus vandaag houdt het land dat een belastingparadijs is voor de leverancier van BUK-raketsystemen een ‘dag van nationale rouw’. Of schrijf je de woorden in die frase met hoofdletters? Het woord ‘nationaal’ bezorgt mij een buitengewoon onaangenaam gevoel. Maar daar over een andere keer.

Ik heb even gekeken op de site van de NRC en gelukkig zie ik dat naast het hangen van vlaggen halfstok en trompetgeschal niks dat erop duidt dat de Primark en de banken gesloten zullen moeten zijn uit respect voor de slachtoffers aan boord van MH17 waarvan meer dan een derde niet uit Nederland afkomstig is. Ook weet ik niet hoe het zit met de dwangarbeiders in de diverse gemeentes of die ook vrij zullen zijn om te ‘rouwen op de manier die hij of zij verkiest.’
Want emoties en verdriet zijn natuurlijk leuk en goed maar het moet uiteraard niet ten koste gaan van het lekker veel geld verdienen.
Tenzij je zoals de krant van het media concern waar men pleit voor het uitroeien van mensen uit Afrika middels virussen en lacht om verdrinkende vluchtelingen (met vanzelfsprekend een andere dan de Nederlandse nationaliteit) die emoties natuurlijk kan uitknijpen ter verhoging van de dalende oplage- en omzetcijfers van je schotschrift waarbij elke superlatief van het woord ‘ranzig’ tekortschiet om het te beschrijven.
Geld verdienen, lekker veel geld verdienen middels lijkenpikkerij is goed, is zelfs een deugd.
De intense walging welke ik voelde toen ik las van een gedicht in een voormalige verzetskrant door nota bene een Breivik-adept die het geweldig vindt als je een pistool koopt om Polen dood te schieten….moet ik daar nog woorden aan wijden?

Ook de rol van de overheid als gangmaker van die ‘dag van nationale rouw’ is er natuurlijk eentje van de ranzigheid ten voeten uit.
Een steeds impopulairder regering die werkelijk alles maar dan ook alles eraan doet de maatschappij kapot te maken, mensen tegen elkaar uit te spelen en op te zetten en zich het vuur uit de sloffen loopt om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen uit oorlogsgebieden hier een veilige toevlucht kunnen zorgen, mensen die hier een veilige plek zoeken op een verschrikkelijke manier terroriseert…zo’n regering heeft het over ‘ons’, ‘nationale rouw’ en de ‘ziel van de samenleving’? De ziel van een samenleving welke het zelf naar de verdommenis heeft geholpen? Gaat ‘het land voor in opperste verdriet’?
Een regering waarvan de premier in een vraaggesprek over de moordpartijen door ‘bevriende staat Israël’ geen enkele empathie en mededogen toont met de Palestijnse kinderen die er op een vreselijke manier het slachtoffer van worden lijkt mij niet de aangewezen regering om namens mij verdriet te uiten.
Of het moet al zijn dat het ene slachtoffer van een oorlogsmisdaad niet het andere slachtoffer is van een oorlogsmisdaad wellicht. Dat dat laatste het geval is, zou je ook kunnen afleiden uit wie zich sterk hebben gemaakt voor die ‘dag van nationale rouw.’
Partijen namelijk welke ‘jihadisten’ leveren die dienen in het Israëlische leger (dat leger met zulke hoge ethische en morele standaarden volgens een genocide-bepleiter in de al eerder aangehaalde tijdens en na de laatste wereldoorlog fout zijnde krant) dat datgene doet waarvoor ooit mensen na een proces aan de galg zijn beland.

Als ik nabestaande was van een slachtoffer van MH17 zou ik diep beledigd zijn als ik moest constateren dat zulke mensen verachtende clubs mijn verdriet, wanhoop en ellende zouden uitbaten voor hun eigen agenda van bekrompen nationalisme, racisme en grootheidswaanzin.
Ik zal de vraag ook maar niet stellen of er überhaupt wel een ‘dag van nationale rouw’ gehad zou zijn wat die partijen en wellicht de regering betreft als er 192 Nederlanders van Marokkaanse afkomst aan boord van dat vliegtuig waren omgekomen.
Maar ik vrees dat ik het antwoord wel weet.
Dat laatste geldt ook de vraag of Frans Timmermans al met Shell heeft gesproken over hoe nu verder en of ie al gebeld heeft met Cameron en Hollande over de nog steeds doorgaande wapenleveranties aan landen die betrokken zijn bij oorlogen waaronder die in het gebied waar vlucht MH17 zo verschrikkelijk tot een einde kwam.

Ik zal blij zijn als deze dag van overheidswege opgelegde nationale hypocrisie slechts een vage en beschamende herinnering zal zijn.
Wie wil demonstreren kan dat beter niet doen voor de flat van de dochter van Poetin (hoe klonk het destijds ook al weer ‘nation wide’ toen Maxima – dochter van een oorlogsmisdadiger – met de kroonprins moest trouwen: ‘je kunt kinderen niet aanrekenen wat hun ouders doen’?) maar op het Binnenhof.
Want daar zitten de schurken die het mogelijk hebben gemaakt dat er op de Zuidas bij Amsterdam een bedrijf zit dat lekker veel geld heeft verdiend aan de dood van honderden onschuldigen.

63 gedachten over “De hypocrisie van ‘nationale rouw’”

 1. Prima stuk Ralph en volledig mee eens. Zoals ik al schreef onder het stuk over internationale rouw.

  Ik ben blij dat er meer mensen zijn die net als ik walgen van dit hele hypocriete walgelijke op emotie voortdrijvende circus van rouw.

 2. Heb je ze zien zitten net ? Onze Bobo’s ? Lekker op hun stoeltje op de eerste rij terwijl de NABESTAANDEN ergens anders op het vliegveld moeten staan en niet bij de twee vliegtuigen mogen zijn ? Het leger doet het redelijk met de draagploegen die de eerste slachtoffers naar de auto’s brengen. Maar dan de Militair die de last post probeert te spelen en zijn pet zonodig moet vasthouden vanwege de wind en een noot mist. Een Militair die die taak krijgt zou niet aan zijn pet moeten zitten. Het spelen is het belangrijkste, pet of geen pet. Dat was bij het Engelse leger of het Amerikaanse niet gauw gebeurd. Dat kan je dan wel weer charmant noemen vanwege de knulligheid, ik vind het minder.

  Maar niets vind ik walgelijker dan dat stelletje bobo’s op hun stoeltjes met pluche terwijl de nabestaanden niet eens daar mogen staan waar zij behoren te staan.

  En dat noem ik het kapen van rouw en een grove schande.

 3. ” O , Willem , et ruikt ier nu net als die plekken waar oom Jorge Videla me mee naar toe nam , zaten er soms linksmensen tussen die slachtoffers ??

 4. JULLIE MOETEN JE DIEP SCHAMEN! En daar bedoel ik de schrijvers van de commentaren alhier mee!

 5. Het gaat om het verdriet van de nabestaanden, dat onze nep koning, een nog nepperige koningin en allerlei bobo’s aanwezig zijn doet niet af van het verdriet van deze nabestaanden. En dan een militair afzeiken omdat ie een nootje zou hebben gemist! Doe het zelf maar eens…. Maar ja, de beste stuurlui staan aan wal!

  Deze hele ceremonie is er voor de nabestaanden, daar zijn ze blij mee en geeft hen het gevoel van enige troost. En dat is belangrijk, niet die bobo’s die in onze auto’s rijden en ook niet dat er een hofnar aanwezig is die met zijn nep koningin heeeel erg triest kunnen kijken.

 6. In de tijd van de bijlmerramp in amsterdam in nederland met nederlandse burgers…waren er geen optochten,klokkegelui,oproepen tot stoppen van festiviteiten,1 minuut stilte ingelasten voor het gehele land en de maatschappij?????
  Een halve flat weggevaagd!
  En nu?
  Hordes mensen bij viaducten,regeringsleiders die huilen en vlaggen omlaag,drie dagen de kranten voorpagina totaal vol,opgedrongen emotie uitten voor het hele land,alsof het halve land is weggevaagd?
  Werkelijke buitensporige theatrale vertoning!

  Als er slachtoffers zijn,dan gecondoleerd..geld voor elke dode waar dan ook.
  Maar deze zwaar opgedrongen theatrale gepropagandeerde opvoering is bizar.
  Alles stond stil,het leek tita tovenaar wel…raar hoor en eng ook.

 7. Beste natte Neel, erg dat je zo in het verleden leeft! Doe wel even wat aan je Nederlandse taal…
  Het is niet “Als er slachtoffers zijn,dan gecondoleerd.. geld voor elke dode waar dan ook”

  Het is: Als er slachtoffers zijn, dan gecondoleerd.. Geldt voor elke dode, waar dan ook!

 8. En voor de mensen die iemand met het vliegtuig zijn kwijtgeraakt..gecondoleerd.
  Maar hoe is dat gebeurt?
  Bij elke vliegramp vallen doden.
  Was het een bom?
  Was het een raket?
  Was het een ongeluk?
  Was het speciaal gericht aan ons land?….vanwege de nationale rouw vraag ik dit.
  Het was een maleisisch vliegtuig.
  Het ging naar indonesie
  Het was een maleisische maatschappij
  Er zaten ook andere nationaliteiten in……die landen waren ook in internationale rouw??
  Zo nee waarom hier dan wel?
  Gebeurt dit bij alle vliegtuigdoden?
  Weet iemand exact????? Hoe het gebeurt is want ik lees van alles.
  Vanwaar die plotselinge krampachtige opgedrongen lees verplichte minuut stilte?
  En de vele theatrale vertoningen?

 9. Dankje bert,Maar in het verleden denken doen we wel vaker bij uit te buiten slachtofferrollen..:-)

  Dat weet jij denk ik het beste.
  Je bewijst des temeer wat ik bedoel met je wegwuiving van de bijlmerramp slachtoffers.
  En ik denk jij leest wel goed wat ik schrijf meester bert leraar nederlandse taal en dictee…en voor een enkele t vergeten..nou heb ik dan toch een voldoende?als je me maar begrijp

 10. Jammer, natte Neel… Je begrijpt er echt niets van.
  Er is geen krampachtig opgedrongen “verplichte” minuut stilte. Dit wil de Nederlandse Bevolking zelf!
  Deze minuut stilte geldt voor alle nationaliteiten! En uit respect voor alle nationaliteiten.

 11. Nee Bert, het is niet:
  Het is: Als er slachtoffers zijn, dan gecondoleerd.. Geldt voor elke dode, waar dan ook!

  Er moet geld zijn voor elke dode, waar dan ook!

 12. Is gewoon dom. Als je kritiek hebt moet je altijd goed nalezen waar je kritiek op hebt, of dit klopt en of er geen taalfouten in zitten. Komt gewoon dom over…. Natte Neel

 13. Oh, timmerark?????
  Er moet geld zijn voor elke dode?
  Zielenpoot…. Geld is NIET belangrijk….
  Droom lekker verder met je ROZE BRIL

 14. 1988 , schoot de USA een Iraans burgervliegtuig neer , 290 doden , waarvan 66 kinderen , de USA weigerde excuses te maken en er is zelfs niet over sancties gesproken …

 15. Of alles waar is m.b.t. het voorheen collaberende vod dat zich krant schijnt te voelen, over het in het artikel aangevoerde kan ik geen mening hebben, gewoon omdat ik dat niet 1-2-3- kan natrekken. Deze ramp betreft vnl. Nederlanders en daarom zou het goed geweest zijn eens stil te staan bij al het geweld dat in de wereld plaats vindt en volgens mij wordt daar totaal aan voorbij gegaan. Geweld is in ieder mens zowel fysiek als mentaal. In mijn optiek is hier een grote, zij het tragische, mogelijkheid gemist het in een breder perspectief te trekken. Hierin heeft m.i. een emotioneel nationalistisch gevoel de overhand gespeeld. Hoe tragisch de gebeurtenis ook is. Hoeveel wapens/ raketten zijn er niet door de westerse landen en wapenfabrikanten geleverd aan regimes die een niet te becijferen veelvoud aan slachtoffers hebben helpen veroorzaken en wie hoor je daar over en dan heb ik het nog niet over de slachtoffers die geofferd worden voor het “grote” geld. Nietzsche memoreerde het al “mensen zijn zieke diertjes” en de mens, ach ja, iedereen doet een plas en alles blijft/bleef zoals het was. Regeringen zijn de vazallen van de lobbyisten en zij bepalen en dat wat bepaald is de macht gevoed door het geld dat gelijk is voor bevorderen van geweld.

 16. Voor alle duidelijkheid… Kijk nu eens naar de NOS.
  Honderden mensen staan op de viaducten en gooien bloemen naar beneden om de omgekomenen een saluut te geven.
  Dit heeft ons konijn Mark Rutte echt niet bereikt, ook onze NEP koning en onze NEP koningin NIET!
  Dus… Dan is het goed. Dit is wat de Nederlandse Bevolking op dit moment ervaart en wil.

 17. Bert, weet je waar je je diep voor zou moeten schamen ?

  Al die mensen die met hun mobieltjes en camera’s langs de snelweg foto’s aan het nemen zijn van de rouwstoet ! Dáár moet je je diep voor schamen !

 18. Jan Jaap Bedeijn, dat je LUL bent wist ik al! Even zoeken op Google en dat weet je genoeg!
  Die mensen staan daar uit respect, het enige respect wat jij toont is commentaar leveren.
  Wat bij jij enorm kortzichtig en zielig!

 19. Hallo Dirk van Haaren,
  Jij raakt de kern van de zaak. ook Nederland veroorzaakt veel verdriet in de wereld door allerlei wapenhandelaars en fabrikanten te helpen. Dat is de politiek die dit doet. Vandaag hebben we het over weer onnodig verdriet… Ik vind dat ik dit verdriet mag delen. Om toch

 20. Bert, ik vind dat jij heel erg snel je toon tegenover andere reageerders hier moet matigen. Neel begrijpt heel veel en Jan Jaap is beslist geen ‘lul’, duidelijk? Als je wilt trollen kan je beter een andere plek zoeken.

 21. Ach hoe leuk. Schelden. Dat betekent dat je de discussie aan het verliezen bent aangezien je geen zinnige argumenten meer kunt aandragen waarde Bert.

  Ja, Velen staan daar om hun respect te betuigen. De mensen die met bloemen strooien bijvoorbeeld. De mensen die ingetogen klappen. De mensen die hun auto langzamer laten rijden.

  Maar de noodzaak om met je telefoon foto’s te gaan maken begrijp ik niet en zal ik ook nimmer begrijpen.

  De ceremonie op Eindhoven was, ondanks wat minpunten nog steeds indrukwekkend. Ik had alleen graag de nabestaanden ook bij dat kleine groepje hoogwaardigeidsbekleders gezien en niet op een apart afgesloten deel.

  En ja, ik heb het volste recht kritiek te uiten op deze kaping van rouw. Want denk je dat de andere 249 doden met dezelfde egards de transportvliegtuigen uitgehaald gaan worden ? Zeer waarschijnlijk wel met het nodige respect. Dat zeker. Maar niet zoals vandaag. Ik kan alleen maar hopen dat de identificatie degelijk verloopt en daar heb ik alle vertrouwen in. Maar de slachtoffers dienen naar hun familie te komen zodat die hen kunnen begraven of cremeren en hun rouwproces en afscheid nemen kunnen hebben.

  Ik vond met name ook de prominente vlag van Oekraïne steeds in beeld niet echt kies. We weten nog steeds niet wie dit echt op zijn geweten heeft en dat land hoort ook niet bij de Europese Unie. Je mag door je rouwtranen best boos zijn hoor Bert, maar het grotere politieke plaatje mis je ten ene male. Denk je echt dat dit alléen voor de nabestaanden gedaan werd ? Niet om de wereld te laten zien dat WIJ, in tegenstelling tot dat gajes in Oost-Oekraïne wél respectvol omgaan met onze doden.

  Degene die hier kortzichtig is ben je zelf helaas. En je kan mij rustig Googelen. Je zal alleen mijn commentaren en stukjes tegenkomen. So what.

  Zielig zal ik je niet noemen, ookal vind ik mensen die niet meer met discussiepunten komen maar gaan schelden redelijk triest.

 22. Sorry, “lul” was fout maar kijk nou. Al het tegemoetkomende stopt. Uit respect en niet als ramptoerist.
  Dit is de grootse ode die je als Nederlander in deze rampdagen kan tonen. En trollen doe ik niet aan!

 23. Wel Jaap Jan Bedeijn, dan ben jij dus een ramptoerist want jij wilde dus graag huilende nabestaanden zien! Voor alle duidelijkheid… De nabestaanden zijn bewust NIET gefilmd en dit ook nog eens op eigen verzoek. Waarom? Nederland zit niet te wachten om naar de beelden te kijken van heftig emotionele beelden van de nabestaanden. Jij blijkbaar dus wel…. Toch? Vind je dat belangrijk? Kick je erop? Tell me!

 24. Oh ja.. Jan Jaap.
  Mijn oprechte excuses dat ik je L*L noemde, had niets te maken met een enig gevoel mijnerzijds dat ik een discussie met jou aan het verliezen zou zijn. Je weet het nog niet… Maar… Die heb je allang verloren.
  Sorry, ik hoop dat je tegen je verlies kan….

 25. Klinkklare onzin Bert. De hoogwaardigheidsbekleders hadden daar met de nabestaanden samen kunnen zitten zonder in beeld gebracht te worden. Het ging hier om de doden die terugkeerden. Ik hoef die nabestaanden niet te zien. Het ging mij meer om het feit dat de hoogwaardigheidsbekleders prominent in beeld moesten. Net als de bewuste plaatsing van de Oekraïense vlag voor de camera. Die had ook in het midden kunnen hangen.

  Ik bekritiseer niet de mensen die uit respect stilstaan of diegenen die klappen of diegenen die bloemen strooien maar diegenen die met hun mobiele telefoons en camera’s foto’s gaan lopen maken van de rouwstoet alsof het een evenement is. Je leest dus verkeerd.

  Dan verder over je idee dat een discussie dient om gewonnen of verloren te worden. Dat is klinkklare onzin. Een discussie is een discussie en kan bestaan uit scherpe meningen die elkaar contrasteren. Schelden hoort daar niet bij. Je triomfantelijke opmerking is derhalve onzinnig en niet ter zake doende.

  Een ode heeft niets te maken met het tonen van respect. Een ode is iets totaal anders. Ik verwijs je naar de Dikke van Dale wat dat betreft.

  Anyway, de voicerecorder is volgens Reuters, die dat weer via de OVV heeft, niet beschadigd en er is ook niet mee geknoeid. Over de vluchtrecorder is nog geen specifiek nieuws maar men verwacht dat daar ook niet mee geknoeid is.

  De nabestaanden hebben baat bij een zo volledig en nauwgezet mogelijk onderzoek.
  Zij zijn op de eerste plaats degenen die moeten rouwen. Het rouwen van de algemene burger die deze mensen niet kenden is mooi en kan tot steun van de nabestaanden dienen maar het gecultiveerd rouwen acht ik niet opportuun.

  Of je behoort tot de klasse der mythische wezens die Rien Poortvliet zo mooi schilderde in zijn Kabouterboek kan ik niet zeggen. Daar heb ik nog te weinig van jou voor gelezen.

 26. Hallo Jan Jaap Bedeijn, lees alles nog eens terug vanaf het begin. Je begint op Rutte te lijken met je konten gedraai. Het is wel goed met jou! Hou alles goed in de gaten zoals jij het wilt zien. Ik wil eindigen met de volgende woorden….
  Ga eens een keer echt het leven in…

  Voor mij is de discussie gesloten….
  Jammer dat je iedereen jouw visie probeert op te dringen, dit zelfs als je er vet naast zit.
  Ik zal vanavond een kaarsje voor je branden, morgen 3 kaarsjes voor al die omgekomen mensen.

 27. De mens weigert zijn ogen te openen voor de ingebeelde pijn die hun dan ten deel zal vallen. M.a.w. de conditionering uit het verleden zijn de oorzaak van onze huidige houdingen in alle opzichten. Onze oordelen en vooroordelen zonder enige kennis van de feiten en dat is een van, zo niet de grootste oorzaken van de conflicten op deze wereld. De mens is geneigd zich te verschuilen in zijn, vermeende, veiligheid en leeft in voortdurende angst en onzekerheid en vlucht weg voor dit gegeven. Zonder inzicht geen uitzicht en zonder uitzicht geen inzicht. Vooralsnog geef ik Poutin het voordeel van de twijfel. Het westen heeft dat, voor mij, vele malen verspeeld.

 28. Dirk, ga daar dan heen en blijf niet hier! Ik neem aan dat je een volwassen persoon bent dus neem de consequenties en verdwijn uit Nederland. Meld je daar aan als politieke vluchteling, kom je er wel achter.

 29. welk respect , de Nederlanders zijn gewoon zo emotioneel verarmd dat ze iedere gelegenheid aanpakken om toch maar iets te voelen , maar dan wel collectief én snel weer vergeten.. dezelfde massas stonden bij de rouwstoet van Fortuyn en nu komen er nog 15 mensen op zijn herdenking

  Met uitzondering van hen die vrienden of bekenden verloren is het niets dan Emotie -Porno

 30. Welkom in Nederland Al Bakrastani, duidelijk voorbeeld hoe je gere-integreerd bent. Je praat namelijk over “de Nederlanders”. Goed gedaan jochie!

 31. Waarom zijn er bij deze vliegtuigramp nu zoveel berichten in kranten?
  De telegraaf staat er vol mee.
  Erewachten,erediensten,respectvolle nederige houdingen,minuut stilte,regering vol respect en in vol ornaat al drie dagen op de buis.
  Volrespect zittende krantenkoppen,schiphol totaal stil met ere stewardessen die ingestudeerd erewachten houden.
  Vlaggen halfstok,nationale rouw….is dit gebruikelijk?
  Vliegrampen,en gaan vanaf nu bij vliegrampen waar nederlanders inzitten nu steeds dit gebeuren?

  Waarom wordt er zo geeerd alsof het militairen zijn die gesneuveld terugkomen?
  Of het een koning of koningin is?
  Of dat het oorlogs slachtoffers zijn maar wij zijn niet in oorlog toch?
  En waarom zo enorm dit maleisie vliegtuig en dito maatschappij zien als onze rouw?
  Ja nederlandse inzittenden maar die heb je ook in busreizen met fatale ongelukken.

  Wat is de reden van dit enorme groteske theatrale uitbundige gerouw?

 32. Ik vind Bert een beetje een rare meneer.

  Kan overigens ook komen omdat ik een banaan in mijn oor heb.

  Ernie.

  Dat de overledenen die nu nog aankomen de komende tijd dezelfde ceremonie krijgen met militaire dragers, trompetblazer die The last Post blaast en dat er iedere keer een afgevaardigde van de Tweede Kamer bij zal zijn alsmede dat de nabestaanden iedere keer als er een toestel aankomt er bij mogen zijn acht ik een goede en eervolle zaak. Wat overigens niet wegneemt dat mijn eerder geuite kritiek niet gehandhaafd blijft wat betreft deze dag.

 33. Jan Jaap Bedeijn, dan vind je maar een rare meneer en dan noem je me maar Ernie. Je geeft in ieder geval toe dat je een banaan in je oor hebt. Daarom heb je de discussie met mij verloren… Door die banaan in je oor…
  Kan je namelijk niet goed horen wat er in je omgeving en/of in Nederland gebeurd.

  Ik vind het trouwens erg knap dat je dit durft toe te geven…
  Credits to any looser! Always!
  Greetings…. ERNIE

 34. Beste natte neel,
  Dit is omdat mensen denken iets te moeten gaan doen. Niks mis mee…
  Deze mensen willen gewoon aangeven dat ze met de nabestaanden meeleven. Niks meer.. Niks minder..
  Ieder uit het op zijn eigen manier, deze mensen door langs de weg te gaan staan en een bloemetje naar de wagens te gooien…

  IS DAAR WAT MIS MEE?

 35. Jan Jaap, bedankt…
  Blijkt dat je in de tijd van de “klassiekers” leeft.
  Persoonlijk zou ik de moeite er niet voor hebben genomen.. Maar toch bedankt!
  Pffffffffff………………….

 36. Ik zou het stuk zelf niet geschreven hebben, al zou ik ook niet willen dat jan-en-alleman zich met mijn begrafenis bemoeit. Want daar komt het in feite op neer. Het zal maar je laatste wens zijn om in besloten kring herdacht te worden. Aan de andere kant is zo’n gebeurtenis voor iedereen een schok, en de mens is nu eenmaal een sociale diersoort. Ik denk dat je hierin gewoon nooit iedereen tevreden kan stellen.

 37. Jan Jaap…
  Heb trouwens nog steeds geen antwoord gekregen op mijn vraag..
  Kick jij erop dat je huilende mensen wilt zien. Mensen die hun ouders, kinderen en/of vrienden hebben verloren?
  Dat moet de media uitzenden?

  Toe nou? Geef me een antwoord? Want net als Rutte draai je om de hete brij heen!

  Toe… Antwoord…

  Ah… Je slaapt al… Snap ik!

 38. Knutselsmurf, complimenten voor de leuke naam en voor jouw commentaar,
  Het eerste zinnige wat ik hier lees. Je hebt gelijk… Zo is het!
  Ernie

 39. Prima, ik geef reacties die nergens over gaan?
  Trek de stekker er dan maar uit Jeroentje…
  Dat is blijkbaar de policy van Krapuul….

 40. @RalphvanderGeest

  Frans Timmermans verwoorde het mooi en ik vat het kort samen: “je moet géén politiek voeren over de rug van de doden”. En toch Ralph, is dat precies hetgeen wat jij doet op deze dag van nationale rouw, namelijk politiek voeren! Jij bent alleen maar bezig om onsamenhangende gebeurtenissen met elkaar te verbinden (zoals gewoonlijk) en dit te linken aan deze dag van nationale rouw! Het ging deze dag niet om jouw simplistische constateringen, dan wel je niet realistische vragen! Deze dag ging over héél iets anders dan hetgeen wat jij nu in het bovenstaande artikel DURFT te stellen! Op de Zuid-as zitten niet de schurken die de trekker hebben overgehaald! En weet je wat ik pas echt beschamend vind?! Dat Krapuul dit soort BAGGER artikelen nog plaatst van lui die totaal los gezogen zijn van elke vorm van realiteitszin!!!

 41. O guttegut Ronnie , voelde je emotie …. Omdat het deze keer eens Nederlanders waren die SLACHTOFFER waren van een verre oorlog in plaats van er geld aan te verdienen .. ?? Die “dag van nationale rouw ” opgelegt door een regering die de aan de touwtjes van de USA al heeft besloten dat de Russen hier schuld aan hebben , heb ik weinig behoefte aan ….

  Heb trouwens het sterke vermoeden dat indien dit een paar maanden later zou zijn gebeurd , met een vliegtuig vol Nederlandse pelgrims onderweg naar Mecca , zeg boven Libië .. er eerder geaplaudiseerd zou zijn dan gerouwd , in ieder geval bij de Geen Stijl Kliek die nu al richting het oosten wil trekken ..

 42. Sorry Ron, rouw = politiek en niemand heeft je opgelegd dat je in de spiegel die je wordt voorgehouden móet kijken.

 43. Vreemd dat jullie een welles nietes discussie toepassen op dit artikel met als trieste achtergrond de verschrikkelijke ramp waarbij zoveel onschuldige slachtoffers zijn gevallen. Doordat ik vrij dicht betrokken ben bij nabestaanden weet ik dat zij het enorm op prijs stellen hoe de situatie nu door Nederland wordt opgepakt en ik denk dat `dat` voor nu even het belangrijkste is ongeacht wat ik vind van een dag nationale rouw of andere zaken, dan moet ik maar even mijn principes aan de kant zetten. Waar ik mij veel meer aan erger is de oproep van vele om gelijk een militaire interventie te sturen waarbij, bij mij, de foto van het omgekomen Palestijnse kindje op het strand, op mijn netvlies is gebrand. Het verbaasd mij om mensen dit te horen roepen terwijl de afschuwelijke beelden van Syrie, Irak, Gaza met talloze onschuldige slachtoffers dagelijks de tv vullen.

 44. Helaas is dit inderdaad neoliberale politieke munt uitslaan vanuit het grote ongeluk voor groep burgers.
  Enorm gemediatiseerd, overvloedig en opzichtig rouwen gemaakt voordat men zich ervan verzekerd heeft of ALLE nabestaanden mee akkoord zouden zijn.
  Opzichtigheid, vertoon.

  Dit doen me denken aan de reportage onlangs over de Franse President Hollande waaruit gebleken is dat hij telkens op zijn laagste punt in alle peilingen zijnde, was begonnen alle begraafplaatsen en monumenten van WOI te bezoeken die in de Franse nationale geschiedenis en memorie ingegrift zijn. Rouw betonen en respect enz. Een en ander met enorme uitgebreide reportages op de Franse televisie gepaard gaande. Kijken maar.

  De verklaring van dit verschijnsel volgens Franse politicologen was dat Hollande met deze actie zijn peilingcijfers en populariteit zal zeker pogen te doen opkrikken. Het is gewoon kwestie van PR-taktiek.

  Hetzelfde overvloed dat nu in ons land gebeurt. De neoliberale regering scoort politieke punten uit de menselijke leed.

 45. Zelfs als men ziet dat Nederland massaal met een brok in de keel zijn vele burgerslachtoffers eindelijk ziet terugkeren uit Oekraine, zijn er in ons eigenwijze Nederlandje natuurlijk weer gifkikkers van wie dat niet mag. Ook katten ze nu dan ook gebruikelijk een overheid af, die nu gewoon de moeilijke dingen doet, die het Nederlandse volk ook van hen verwacht. Wat mij betreft spuiten ze maar hun gebruikelijk geworden -zgn geweldige Nederlandse- gif, waar ze zelf blijkbaar in stikken, en katten ze sjagrijnig maar af, maar laat ze dan niet hypokriet=schijn-heilig het woordje hypocrisie aan die vele anderen verwijten!

 46. Ja ja Bert ons leed is erger dan dat van anderen. Syrie, Irak en Afrika zijn rampen dagelijkse kost vanwege die fraaie graaiers hier. Maar dat is niet belangrijk.

  9/11 vlaggen half stok ondertussen 2 miljoen mensen dood in Rwanda. Maar nee 9/11…. dat was belangrijk de wereld was veranderd vond men.

  Werkelijk die spiegel voorhouden gaat “beschaafde” Westerse mensen slecht af.

  Inderdaad die aanval op dat Iraanse toestel door de VS. Zie daar de hypocrisie. De VVD verkoopt aan de achterdeur overigens het wapentuig en aan de voorkant staan ze te huilen alsof ze het erg vinden.

  Verder en als Rutte het zo erg vind waarom dat anti mensen beleid van hem. Noem de zorg maar even.

  DAARVOOR HOOR JE JE TE SCHAMEN! ERG DIEP! …..

  Aan alle anderen gecondoleerd met de slachtoffers waar ook ter wereld.

 47. Ik laat meteen in mijn testament opschrijven zodra mij zoiets als deze vliegramp overkomt dat er dan geen “hoog”waardigheidsbekleders bij staan. Puur omdat ze dat doen voor de zetels en sympathie dus politiek gewin.

  Verder Bert, Ron en ander dom volk.

  De slachtoffers zelf zouden Krapuul gelijk hebben gegeven omdat zij NU ondervonden wat oorlog is. Ze zouden zeggen wat U niet wilt dat u geschied doe dat ook een ander niet.

  DUS NOOIT HIER BOM EROP! WRAAK! uitspraken zoals op Geenstijl, Telegrof en andere hypocriete warmonger sites.

  Dus ROT OP! Dode tak figuren!

 48. En nog een paar FEITEN!

  Rechtse NL regering (wapens verkoop via achterdeur)
  Rechtse Poetin
  Rechtse Separatisten

  BEDANKT! Fijn dat jullie weer jullie corebusiness hebben getoond. Namelijk DOOD en Verderf!

 49. Natuurlijk. De mensen worden boos omdat wij kritiek durven te geven op de manier waarop de Overheid deze tragedie kaapt om haar eigen beleid nog eens op te hemelen.

  Wat die mensen niet begrijpen is dat er hier een enorm Geopolitiek spel gespeeld wordt OVER DE RUGGEN VAN DE SLACHTOFFERS !

  En het is nu juist dát dat wij hier bekritiseren. INCLUSIEF het pathetische gejammer van Timmermans bij de Veiligheidsraad, het met de vuist op tafel slaan van Rutte en zijn bende, de oorlogshitsers in de diverse media en wat dies meer zij.

  En het leger ? Hen treft vooralsnog geen blaam. Zij deden wat hen was opgedragen en deden dat met respect en met verve. Heel anders gaat het worden wanneer de Luchtmobiele brigades of het KCT naar dat oorlogsgebied gestuurd gaan worden en daar in gevecht zullen ! raken met de losgeslagen bende van Separatisten.

 50. Tja, ineens geven de reacties van Beertje helemaal gelijk aan Q. Gario.
  Eerder dacht ik het anders, maar nu heeft Beertje erg helder gemaakt waarom Q. Gario mogelijk gelijk had.

 51. Inderdaad, toen met de Bijlmerramp was er geen Nationale herdenking.
  Vreemd, toch?

  @Ron: “Frans Timmermans verwoorde het mooi en ik vat het kort samen: “je moet géén politiek voeren over de rug van de doden”.

  En wat doet Jaap de Hoep nu?

 52. De Bijlmerramp speelde in een andere tijd. Vandaag de dag wordt je, voornamelijk dankzij internet, direct na een ramp geconfronteerd met de persoon van het slachtoffer. Het geven van een identiteit aan de slachtoffers maakt de tragedie voor het publiek ook meer persoonlijk en zullen zo ook leed ervaren. Of dat goedkoop psychologisch effect is of niet, het gevoel van verdriet bij het subject is hetzelfde.
  Dat er hypocriete mensen rondlopen in Nederland is een gegeven en wellicht is het beeld bij sommigen vervormd doordat zij teveel blogjes lezen en te weinig met ‘echte’ mensen praten, maar het is niet verstandig om alle Nederlanders op één hoop te gooien. Er zijn een hoop mensen oprecht verdrietig over deze ramp en het is ongepast dat verdriet belachelijk te maken.

 53. Er wel eens over nagedacht dat de mogelijkheid aanwezig is dat er ook Nederlandse onderdelen in die raket, lanceerinrichting of voertuig hebben gezeten. Oh, niet dat iemand vanuit de overheid of bedrijfsleven dat kenbaar zou maken, maar bedenk dat er westerse landen/bedrijven wapentuig ook aan Rusland leveren en dat gaat ook nu nog gewoon door.

 54. er wordt hier gezegd dat de nationale rouwdag voor de bevolking is gedaan en dat “de mensen” behoefte hadden aan deze dag. wanneer hebben wij dit als volk besloten dan?
  volgens mij werd het ons maar gewoon meegedeeld en is het bedacht door een select groepje hoge pieven met vast een hele hoop logische redenen, maar ik kan me er niet in vinden. wat er is gebeurd.. wat er is gebeurd, wat is er precies gebeurd?? dit weten we nog geen eens! hoe voorbarig er al gedaan wordt vind ik ontzettend frustrerend, want de kans bestaat dus ook dat dingen veel groter gemaakt zijn, dan ze misschien uiteindelijk blijken.
  het is vreselijk dat er zoveel mensen gestorven zijn. wat mij betreft is alleen krom dat we hier nu ineens een nationale rouwdag voor houden omdat er zoveel nederlanders in het vliegtuig zaten. volgens mij is ieder mensenleven nog steeds evenveel waard? maar blijkbaar zit daar toch verschil in.
  en ja ik heb er heus wel bij stil gestaan. wat een impact het kan hebben en wat het nou precies betekent en hoe erg het is als je iemand of meerderen verloren bent hierdoor. maar ik heb totaal niet de behoefte om een zwart lintje te gaan kopen of een minuut stil te zijn of op televisie naar een rouwstoet te kijken. ik vind dat iedereen die wil rouwen, dit moet doen op zijn eigen manier. maar zo’n politiek correcte dag uit respect voor de nabestaanden kan ik me gewoon niet in vinden. er is ELKE dag mensenleed, maar mensen zijn vaak te druk met hun eigen leven om daar bij stil te staan of er respect voor op te brengen. waarom is deze situatie anders?
  ik ben maar alleen, maar ik ben wel lid van de bevolking. en als lid van de bevolking heb ik NIET om deze dag gevraagd

 55. Jaukje, het is alom bekend dat een deel van de bevolking een zekere emotionele waarde hecht aan dit soort evenementen. Zie bijvoorbeeld ook de zgn. ‘stille tochten’ in het land. Het heeft een positief effect, om krachtige emoties die bij dit soort gruwelijke situaties vrijkomen, op deze wijze aan te pakken.

  Overigens niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.

  Waar het hier om gaat, is dat men hun emoties op een relatief gemakkelijke/ neutrale wijze kan kanaliseren. Samen maakt sterk, zoiets.

  Niemand is verplicht om er aan mee te doen. Maar mocht iemand er ‘behoefte’ aan hebben, dan kan het.

  Dat ‘select groepje hoge pieven’, wat het overigens lang niet altijd zijn, zorgen in eerste instantie voor de opzet van het geheel.

  Een ieder die geen behoefte heeft aan dit soort evenementen, doet het voor zichzelf. Zoals jijzelf, bijvoorbeeld. Ook prima. Zolang men maar de mogelijkheid creëert om het e.e.a. een plekje te geven.

 56. Ik acht de Nationale rouw als instrument om te voorkomen dat het grauw op Russenjacht gaat in de straten niet eens zo’n slechte oplossing.

  Helaas wordt dit direct teniet gedaan door de media en de Regering, die lustig met haar holle Neo-Liberale EU anti-Rusland retoriek doorgaat.

 57. Jjb,
  De regering en wetshandhavers hebben een boel andere doeltreffende middelen hoor om grauwvolk aan te pakken wanneer zij gaan rellen of misdaden plegen.
  En die enge rouw dat je mensen krampachtig op straat of in winkels zag schrikken o o ik praatte o we moesten stil zijn.
  Oei ik ben betrapt op het praten stel dat ik een bekeuring krijg..eng hoor dat mensen als gehersenspoeld sekte achtig meededen iedereen was bang dat wie het niet deed,door voorbijgangers te worden aangesproken of gearresteerd.
  Verschrikkelijk!!!was het.
  Kijk wil je omdat je echt emotie of medeleven wil betuigen oke,maar landelijk en nationaal verwachten dat je mee moest doen was heel eng.

  Val mee dat dat met pim fortuin niet moest..dat je geen eigen mening mag hebben en verplicht met onbekenden of politici die je niet mag stil moet zijn en mee moet rouwen omdat de rest dat ook doet.

 58. Het was zo erg dat bij een bekende winkel mensen hun spulletjes op de toonbank legden en aan de medewerkster achter de toonbank vroeg..doe ook maar een pakje kauwgom..maar de medewerkster stond stoicijns versteend en bewoog niet en zei niks..
  De andere medewerkers zeiden NA de minuut van stilte en versteend staan..ja het is minuut stilte he?
  Erg eng om te zien,de medewerkers zeiden na afloop ja we moesten wel,want stel je voor dat een klant de chef belt of de krant,dan krijgen wij boycotten of stenen door de etalages…ver schr ikk ell ijk!

 59. Zag ooit en documentaire over die overleden dictator uit noord korea..toen hij overleed moest iedereen huilen iedereen,mensen durfden niet anders te reageren want men weet wat dan gebeurt.
  Dus mensen moesten of ze wilden of niet zeggen dat ze kapot waren van zijn dood en huilden voor de camera en op openbare plaatsen er op los..want als de politie of andere koreaanse burgers zagen dat je niet meehuilde en niet mee voelde met de overleden dictator dat je gearresteerd zou worden.

  Iedereen moest dezelfde mening heben die nationaal daar werd verkondigd..laat het hier niet zover komen aub..eng hoor!

Reacties zijn gesloten.