De ene dienende in vreemde krijgsdienst is de andere niet

Moord en brand wordt er geschreeuwd, de AIVD in alle staten, de terreurdreiging omhoog geschroefd, want er zijn jongeren die gerekruteerd worden om te gaan vechten in Syrië. Dat kan niet, dat mag niet. Paspoort afnemen, in het gevang, ongewenst verklaren……de hooivorkenbrigade, klootjesvolkmedia en aanverwant islamofoob tuig is in opperste staat van opwinding.

Hoe anders is dit als Nederlandse jongeren in het IDF gaan dienen. Dan worden zij met alle vriendelijkheid tegemoet getreden. Uitgebreid geïnterviewd voor radio en tv.

Oproep dienstplicht
Ze is nog maar 18 als “de brief” op de deurmat valt. De brief waar ze jarenlang op heeft gewacht: een oproep voor het Israëlische leger. Waar veel van haar vriendinnen gaan studeren, vertrekt de Nederlandse Cathy (nu 20) naar het land van haar vader om daar in dienst te gaan. Ze wil iets doen voor “de enige Joodse staat ter wereld.”

Vastberaden
Haar familie staat niet te springen, vindt het eng. Vrienden en vriendinnen denken dat ze binnen drie maanden weer op de stoep staat, maar Cathy is vastberaden en dient uiteindelijk twee jaar. Sinds een kleine maand is ze terug in Nederland, net nu er tussen Israël en Palestina een nieuwe oorlog is begonnen.

In EenVandaag haar verhaal.

13 gedachten over “De ene dienende in vreemde krijgsdienst is de andere niet”

 1. er is toch echt iets essentieel mis met de selectie bij krijgsmacht & politie, het irritante mokkel is al gehersenspoeld door de (Amerikaanse) zionisten, maar kon toch bij de marine een baan vinden, is de Nederlandse politie en krijgsmacht zich wel bewust van haar functie in dit opleidingstraject voor terroristen (veel Arabische strijders hebben ook al dan niet succesvol bij de krijgsmacht en politie een opleidingstraject gevolgd)of is dit een gevolg van de Nederlandse onvoorwaardelijke steun aan de Israëlische oorlogsmisdadigers??? de grote vrienden van onze eigen G,W. te Den H

 2. Jammer voor Cathy dat ze niet zelf de kans heeft gehad enkele oorlogsmisdaden te plegen. Maar ze kan altijd nog terug, nietwaar?

 3. Ik spitste mijn oren toen ze haar vroegen wat ze vond van Nederlanders die naar Syrië gaan.
  Hypocriet kun je haar niet noemen, hoewel het onderscheid naar nationaliteit wel een beetje naar politiek rook.
  Nee, de Nederlanders zelf zijn het meest hypocriet.

 4. Nog iets :
  Volgens Cathy was de aanleiding voor Israël om Gaza te overvallen een vermeend complot, waarvan ze nog wel vindt dat het bewezen moet worden. Over een paar jaar vindt ze waarschijnlijk dat ze misbruikt is, in ieder geval klinkt ze een stuk intelligenter dan de meesten, die het bij voorbaat al geloven.

 5. Wellicht ten overvloede :

  Verlies van nationaliteit door vreemde krijgsdienst

  Volgens de “Wet op het Nederlanderschap en het ingezetenschap” (1892) verviel de Nederlandse nationaliteit als een Nederlander in vreemde krijgsdienst trad. Tussen 1892 en 1985 heeft de wetgever echter diverse malen moeten ingrijpen om het verlies van Nederlanderschap door vreemde krijgsdienst ongedaan te maken. Het verdrag van New York om staatloosheid tegen te gaan was bijvoorbeeld zo’n reden. Bovendien kwam het in het begin van de 20e eeuw ook nog voor dat Nederlandse militairen als adviseur (mede op verzoek van de Nederlandse regering) in dienst traden van andere legers. Tevens is vreemde krijgsdienst vrijwel onvermijdelijk als iemand meerdere nationaliteiten heeft en gehouden is zijn dienstplicht elders te vervullen. Te denken valt bijvoorbeeld aan Nederlands-Israëlische jongens en mannen die in het Israëlische leger meestreden als dienstplichtig militair en – meer recent en heel aktueel – Nederlandse jongeren die als dienstplichtig militair worden opgeroepen in het Turkse leger. Opgemerkt wordt daarbij dat Turkije en Nederland NAVO-leden zijn, dus in militair opzicht bondgenoten. Toen Nederland zelf nog dienstplicht had[7] werden met een aantal NAVO-landen afspraken gemaakt over het vervullen van de dienstplicht in slechts één der lidstaten.

  De Rijkswet op het Nederlanderschap uit 1984 bevat dan ook de toevoeging dat verlies van Nederlanderschap door vreemde krijgsdienst pas mogelijk werd indien er tevens handelingen tegen de Nederlandse staat plaatshadden.

  Artikel 15, lid 1
  “Het Nederlanderschap gaat voor een meerderjarige verloren:
  e.indien hij zich vrijwillig in vreemde krijgsdienst begeeft van een staat die betrokken is bij gevechtshandelingen tegen het Koninkrijk dan wel tegen een bondgenootschap waarvan het Koninkrijk lid is.”

 6. Denkfout.

  Men mag als nederlander in vreemde krijgsdienst treden.mits het koninkrijk of bondgenoten daarvan,daarmee niet in oorlog of andersinds in conflic zijn.

  Naar Syrie gaan is niet in formele zin in vreemde krijgsdienst treden.Terreurgroepen zijn geen staand leger van een land.

  Derhalve zijn ze voor de wet slechts “huurlingen”

 7. @JJB, Hoe zit dit allemaal indien het leger waar men gaat dienen misdaden tegen de menselijkheid begaat of zich schuldig aan genocide maakt?

  Een en ander mede ook in het verlenging dat Nederland de Internationale Tribunaal doet herbergen.

 8. Nexus. Heel simpel. Dat maakt de Staat geen ene fuck uit.

  Als die natie een bevriend of geallieerd land is doet het er niet toe, zelfs niet
  wanneer bijvoorbeeld de VN daarover uitspraak doet.

  Vreemde krijgsdienst voor een bevriend land, geen probleem.

  Vreemde krijgsdienst voor een vijand, groot probleem.

 9. Tanks gebruiksklaar maken, medicijnen sorteren, de basis schoonhouden: een Nederlands gezin maakt zich op voor 3 weken klussen in het Israëlische leger. Dat zet vrijwilligers in, ook in oorlogstijd. Op dit moment zijn zo’n twintig Nederlanders actief in Israël. ‘Alsof we voor het Rode Kruis gaan werken.’

  Als Israël de wapens zou neerleggen, zou het land niet meer bestaan
  Albert, vrijwilliger
  Nee, een vergelijking met Nederlandse jihadisten in Syrië gaat mank, vinden vader Ab, moeder Arja en hun kinderen Albert (23), Margreet (22), Bram (20) en Hanneke (18). Ze krijgen geen wapens in handen, vertellen ze in de achtertuin van hun twee-onder-een kap woning in een Zuid-Hollands dorp. Ze zijn niet geronseld, voeren geen geloofsstrijd en zijn niet uit op vernietiging. Wat wél overeenkomt: ook zij vinden het nodig hun ‘broeders’ te helpen in een oorlog. Maar wat blijkt, gezin is lid van een geloofsgemeenschap op joodse grondslag. Zeggen ze, wat ik mij daarbij voor moet stellen…..?

 10. Toevallig net in de media een artikel gelezen dat de Israelische regering beurzen aan studenten belooft als zij propaganda twitteren of op Facebook plaatsen.

Reacties zijn gesloten.