Nobelprijs-winnaar Vargas Llosa: versla het monster van de PVV voor het te laat is

Je hoeft het niet van mij aan te nemen, je kan ook gewoon even luisteren naar Nobelprijs-winnaar Mario Vargas Llosa, die Nederland oproept om in opstand te komen tegen het populisme en nationalisme van de PVV:

“Als een monster nog jong is, kan hij verslagen worden. Maar als de monsters winnen, is dat onze fout. Wij zijn verantwoordelijk. Ik denk niet dat het zal gebeuren mits we ons mobiliseren. We kunnen geen enkele medeplichtigheid accepteren van mensen die monsters tot leven brengen.” (Joop)

De Peruaanse schrijver en politicus Vargas Llosa won dit jaar de Nobelprijs voor de literatuur vanwege zijn analyses van machtstructuren en zijn inzicht in het verzet, de opstand en de nederlaag van het individu.

5 gedachten over “Nobelprijs-winnaar Vargas Llosa: versla het monster van de PVV voor het te laat is”

 1. Deze gigant van de wereldliteratuur ziet beter dan welke Nederlandse tweede kamer politicus ook dat het bijna 12:00 uur is voor het fascisme in Nederland en Europa. Medeplichtigen en meelopers, handlangers hebben hetzelfde smet op hun blazoen als Wilders en zijn criminele bende.

  Meinheer Llosa, ik heb bijna al uw boeken gelezen en ik heb enorm respect voor u en uw werk gekregen. Mijn dank dat u durft in ons land openlijk de waarheid komen vertellen!

  Waar is het gezond verstand van de Nederlandse politici gebleven?

 2. Vargas Llosa maakt een goed punt. Helaas is het PVV monster al behoorlijk aan het opgroeien.

  Als Wilders voldoende flinke tegenspraak kreeg van de grote politieke partijen dan was het snel afgelopen. Wilders had jaren geleden de wind van voren moeten krijgen toen hij begon over met scherp schieten op burgers en het liegen over Artikel 1 van de grondwet.

  Wilders is helemaal niet groot geworden omdat hij wordt “geminacht” door een niet-bestaande linkse elite. Hij is groot geworden omdat de pers hem knuffelt en de gevestigde politiek hem niet tegenspreekt.

  Janmaat en zijn kornuiten werden doorgaans genegeerd en keihard aangepakt als ze over de streep gingen. Dat werkte uitstekend. Als Wilders gewoon werd weggezet in een cordon sanitair als Fascist die hij is dan was het snel afgelopen. Mensen gooien hun stem liever niet weg door te stemmen op een partij zonder invloed.

  Waar blijft de partij die een wetsvoorstel indient die het bestaan van politieke partijen met maar 1 lid verbiedt? Minimaal zou iedereen die op kieslijst wordt gezet een lid met invloed moeten zijn. Waar blijft de partij die uit principe niet samenwerkt met een partij zonder leden geleid door een despoot? Zelfs de SP en D66 gaan nog altijd niet zo ver.

 3. Eens met het feit dat er eisen gesteld moeten worden aan partijen die deel willen nemen aan democratisch besluitvormingsproces. Zij mogen idd de democratie zelf niet ondermijnen en dus zelf transparant en democratisch zijn.

  En waar blijft trouwens de partij die een voorstel indient dat een tweede kamerlid geen strafblad mag hebben.

  Beetje of topic, maar ‘Tante Julia en meneer de schrijver’ van Llosa is 1 van de briljantste boeken die ik ooit gelezen heb. Echte aanrader.

 4. @ Lex
  Passief kiesrecht is een burgerrecht. Dat kan je alleen kwijtraken als je veroordeeld wordt voor heel bepaalde feiten en de rechter besluit die straf op de leggen als bijkomende straf doorgaans.

  Het staat een politieke partij vrij om je niet op de lijst te zetten als je een bepaald verleden hebt. Je kan immers altijd zelf een partij oprichten of als zelfstandig persoon aan de verkiezingen deelnemen.

Reacties zijn gesloten.