Dwangarbeid en loondiefstal in Aalten

266px-Gijsbert_Bert_BerghoefDe CDA-burgemeester van Aalten wist van niks over de dwangarbeidpraktijken in “zijn” gemeente. Dat krijg je misschien als je allerlei dorpen bij elkaar veegt en non-valeurs dumpt die niet verder komen dan de keuken van Saartje waar Bromsnor en Swiebertje vaste gasten zijn. Zie de foto hier maar ook hiernaast.

De Aaltense burgemeester Bert Berghoef wist niet dat sommige bijstandsgerechtigden in zijn gemeente jarenlang kunstbloemen moesten vouwen in een fabriekshal in Dinxperlo. Hij was daar wel verantwoordelijk voor als bestuurslid van het Iswi, de samenwerkende sociale diensten van Aalten en Oude IJsselstreek.

En:

De bijstandsgerechtigden waren verplicht om 32 uur per week kunstbloemen te modelleren die vervolgens verkocht werden in tuincentra. Ze werkten jarenlang met behoud van uitkering zonder uitzicht op een baan.

Berghoef zit in het dagelijks bestuur van ISWI (het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen) en gaf de fout vandaag toe op een bijeenkomst van FNV in Varsseveld over verdringing op de arbeidsmarkt.

Dwangarbeid die onder de bekende zwendelvlag van reïntegratie wordt gepresenteerd. En betaling van achterstallig loon blijft vooralsnog uit.

Volgens Hans Hupkes van FNV maakt het bestuur van ISWI nog weinig aanstalten voor een oplossing. ‘Als er een fout is gemaakt dan moeten ze boter bij de vis doen. Er wordt veel te lang getreuzeld met een tegemoetkoming. Er hebben mensen vier jaar lang gewerkt en wij willen dat het minimumloon met terugwerkende kracht wordt betaald. Bloemen modelleren is werk en dat moet betaald worden.’

Berghoef zegt toe dat er spoedig een oplossing komt.

Voortvarende en bekwame politicus, zo’n Berghoef.

1 gedachte over “Dwangarbeid en loondiefstal in Aalten”

  1. Pingback: Actievoerende thuiszorgmedewerkers vandaag en morgen gehoord | Krapuul

Reacties zijn gesloten.