Doodstraf voor sjiitische geestelijke in Saoedi-Arabië

Het Hooggerechtshof in Saoedi-Arabië heeft het doodvonnis tegen de sjiitische geestelijke Sheikh Nimr al-Nimr bevestigd. Dat heeft een van zijn broers gezegd tegen Al Jazeera. Alleen Koning Salman kan de executie van al-Nimr nog tegenhouden. Mohammed al-Nimr hoopt dat de koning “een wijs besluit”zal nemen, omdat de gevolgen anders niet te overzien zijn. Saindex

Vijf andere sjiieten zijn eveneens ter dood veroordeeld, waaronder Ali, een zoon van Mohammed al-Nimr. Drie van de veroordeelden waren ten tijde van hun arrestatie nog minderjarig.

Al-Nimr nam in 2011 deel aan demonstraties tegen de Saoedische regering. In 2009 pleitte hij voor afscheiding van de oostelijke provincies Qatif en Al-Ihsaa. In deze provincies wonen voornamelijk sjiieten. Veel sjiieten voelen zich niet thuis in het streng soennitische  Saoedische Arabië en zouden zich het liefst aansluiten bij het door sjiieten gedomineerde Bahrain.

De executie van Al-Nimr zou de toch al gespannen verhoudingen tussen Saoedi-Arabië en Iran nog kunnen verslechteren. Iran heeft SA gewaarschuwd dat de executie van al-Nimr “grote gevolgen” zal hebben. De beide regionale grootmachten bestrijden elkaar o.a. in Jemen, waar SA momenteel tegen door Iran gesteunde rebellen strijdt, en in Syrië, waar Iran tot de trouwste bondgenoten van Assad behoort.

Bron: Al Jazeera