Britse academici verbreken banden met Israëlische universiteiten

Enkele honderden Britse academici hebben in een paginagrote advertentie in the Guardian aangegeven alle banden met Israëlische universiteiten te zullen verbreken. Het besluit komt als reactie op de onderdrukking van de Palestijnen en de voortdurende schending van het internationale recht door Israël. De volledige verklaring vind je hier.

Het besluit maakt deel uit van de zogeheten Boycott, Divestment and Sanctions -campagne (BDS). De BDS-campagne is controversieel, recentelijk spraken diverse Engelse schrijvers, waaronder JK Rowling (Harry Potter) zich scherp uit tegen BDS. Roger Waters (ex-Pink Floyd) is een van de meest vooraanstaande pleitbezorgers van BDS.

Chomsky
Noam Chomsky

Ook in pro-Palestijnse kringen is BDS  overigens niet onomstreden. Zo zette Noam Chomsky  in The Nation nogal wat vraagtekens bij de campagne. Volgens Chomsky zijn de parallellen die getrokken worden met Zuid-Afrika ten tijde van de Apartheid misleidend. Bovendien is het onduidelijk waarom Israëlische universiteiten geboycot moeten worden en Amerikaanse universiteiten niet. Niet alleen steunt de VS Israël, het maakt zich elders ook nog eens schuldig aan veel ernstiger schendingen van het internationale recht dan Israël in de bezette gebieden.

Bron: The Guardian