NOS: Albanezen grootste groep Asielzoekers

Tweede paasdag kwam de NOS met het verhaal dat uit Albanië tegenwoordig het hoogste aantal asielzoekers komen. Zoals altijd schrijven de brave ‘journalisten’ van de NOS keurig op wat ze door de spindokters van de IND wordt verteld en, waar je ook de klok gelijk op kan zetten, is dat bij mij de vlammen weer aan alle kanten uitsloegen.

Het hele jaar komt de NOS –en de overige pers- met cijfers over de asielinstroom en noemt dat –in opdracht van de IND- asielzoekers. Het hele jaar dus, maar nu ineens neemt de NOS de eerste aanvragen, want anders kan je niet deze kop maken: ‘Albanezen grootste groep die nu asiel aanvraagt’. Weliswaar schrijft de NOS dat als je de asielinstroom neemt dat dan Syriërs op één staan, maar het is de kop die telt. Andere media nemen het allemaal kritiekloos over. Uiteraard met Albanezen in de kop.

Nog geen twee weken geleden had de NOS eigenlijk hetzelfde verhaal. Kwart komt uit veilige landen in de eerste maanden van dit jaar. De NOS maakt daar van (of heeft de IND dat op de persconferentie gezegd?) dat het voor het hele jaar geldt. Natuurlijk niet. Mensen uit de Balkan hoeven geen gevaarlijke zee over te steken dus ze zijn bij lagere aantallen in de winter oververtegenwoordigd.
Ik heb getweet naar de IND wat de betekenis is van die toename. Is het een trend voor het hele jaar? Nee, was het antwoord.

Conclusie:
Ik heb een paar serieuze kritiekpunten op het stuk van de NOS.

Mijn voornaamste punt is het nemen van het aantal asielzoekers in de vergelijking en niet de asielinstroom. Het hele jaar tettert het ministerie de asielinstroom en nu ineens het aantal asielzoekers. Alleen daardoor kon de kop boven het artikel komen dat Albanezen de grootste groep vormen. Dat is manipulatie, cherry picking.

Lees het hele artikel met natuurlijk weer de ijzersterke onderbouwing met cijfers bij Flip van Dyke.