Boekentips 5 juni 2016

boekentips 5 juni 2016Elke week schotelt de redactie van Krapuul je 5 boekentips voor. Tips die verband houden met artikelen die in de de voorafgaande week gepubliceerd zijn of gewoon een boek dat we de moeite waard vinden om als leestip aan te bieden.

De rubriek “BOEKENTIPS” is samen met de advertenties in de rechterkolom onderdeel van ons inkomstenmodel. Wij moeten inkomsten verwerven om de hoge kosten van hosting, noodzakelijk vanwege de aanhoudende aanvallen op de website, te kunnen bekostigen.

Als jij op één van de door ons aangeboden linken naar Bol.com klikt en je koopt het of willekeurig elk ander product, dan ontvangen wij naar gelang het product een bescheiden commissie.

Dus draag je ons een warm hart toe klik en koop 😉

Tip1
roofstaatRoofstaat
wat iedere Nederlander moet weten
Auteur: Ewald Vanvugt

Roofstaat. Wat iedere Nederlander moet weten behelst de geschiedenis van Nederland in twaalf hoofdstukken. Van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen tot de massa-executies in voormalig Nederlandsch-Indië ruim zestig jaar geleden.Wat begon als een essay in de Playboy midden jaren tachtig is uitgegroeid tot hét standaardwerk over de gruweldaden van Nederland door de jaren heen.

(lees meer…)

Tip2
conny braam cocainefabriekDe handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaine fabriek
Auteur: Conny Braam

Een onbekende geschiedenis meeslepend verteld. Zomer 1917 rent de 26-jarige Robin Ryder bij Ieper vanuit een loopgraaf overmoedig de Duitse mitrailleurs tegemoet. Hij raakt zwaargewond; voortaan moet hij zijn gezicht verbergen achter een maskertje. Terzelfdertijd haalt zijn leeftijdsgenoot Lucien Hirschland, handelsreiziger van de bloeiende Nederlandsche Cocaïne Fabriek te Amsterdam, een grote order binnen van een Engelse farmaceutische firma, en kort daarop sluit hij met een inkoper van het Duitse leger een lucratieve deal. Na de wapenstilstand brengt een wonderlijk toeval Robin Ryder in huize Hirschland, waar hij liefdevol wordt opgevangen door Luciens jongere zus Swaantje.

(lees meer…)

Tip3
Verslaafd aan opiumVerslaafd aan opium
De VOC en het Huis van Oranje als drugsdealers
Auteur: Hans Derks

Vanaf het midden van de zeventiende eeuw tot 1950 heeft Nederland veel geld verdiend aan de opiumhandel, met Indonesië als centrum. Dat geld verdween in de zakken van de Vereenigde Oostindische Compagnie, van een kleine groep notabelen en van een aantal leden van het Huis van Oranje. De winsten waren fabelachtig: Hans Derks berekent dat in die periode meer dan tachtig miljard, omgerekend in huidige euro’s, aan de handel verdiend is.
Hoe dat in zijn werk ging, hoe de belangenverstrengeling in elkaar stak en wat de gevolgen waren voor de Indonesische economie en de bevolking, staat te lezen in dit boek.

(lees meer…)

Tip4
BoxerZeevarend Nederland en zijn wereldrijk 1600-1800
Auteur: C.R. Boxer

De Republiek was in de eerste helft van de 17e eeuw nog steeds in oorlog met Spanje en maakte daarna ook roerige tijden door. Hoe was het mogelijk dat de niet eens zó hechte Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden zich desondanks ontwikkelde tot de grootste zeemogendheid en een van de rijkste en machtigste staten ter wereld? Hoe is het op de Gouden Eeuw volgende verval te verklaren? Of was dit verval toch minder manifest dan dat ons op school werd verteld? In dit verhaal over de jaren 1600 tot 1800 behandelt de auteur onder meer: klasse-indelingen en sociale gradaties in de Republiek en de overzeese gebiedsdelen; godsdienstige beleving; organisatie en werkwijze van de Oost- en West-Indische Compagnie; de hiërarchische verhoudingen, discipline en situaties aan boord van de schepen; het claimen van monopolieposities in Azië, Afrika en Zuid-Amerika – volgens Boxer was bij de overzeese expansie van andere landen verovering het doel, het motief van de Nederlanders was commercieel; het dagelijks leven van de Nederlandse kooplieden en zeelui in de tropen, en de reacties van de bevolking daar.

(bestel)

Tip5
rivers of bloodRivers of Blood, Rivers of Gold
Europe’s Conquest of Indigenous Peoples
Auteur: Mark Cocker

The past five centuries have witnessed a shocking series of confrontations between European nations and millions of indigenous peoples, and these cultural encounters still resonate strongly to this day. Rivers of Blood, Rivers of Gold is an essential book for understanding the true impact of imperialism. Beautifully and passionately written, it provides a judicious and exhaustively researched indictment of European exploitation. Focusing on four collisions between Europeans and indigenous cultures–the conquest of Mexico, the British onslaught on the Tasmanian Aborigines, the uprooting of the Apaches, and the German campaign against the tribes of Southwest Africa–Mark Cocker illuminates the fundamental experiences that underlay the colonial experience around the globe.

(lees meer…)


Eerdere Boekentips