Doorprocederen tot iemand uitgezet mag worden: de zaak-Mariam Korashvili

Soms roept een bericht als dit het gevoel op: o nee, niet weer, slaan we maar eens over.
Maar het gaat toch steeds om een mens, een medemens. Die als fout formuliertje wordt afgedaan door een regime van “Handen uit de mouwen en sterk en sociaal, het eerlijke verhaal”.

In dit geval heeft de uit te zetten vluchtelinge zowaar een PvdA-lid achter zich:

De 18-jarige Mariam Korashvili woont al zeven jaar in Groningen. Nu wordt ze door een ‘rechterlijke dwaling’ teruggestuurd naar Georgië.

,,Het is ontzettend slecht nieuws’’, zegt PvdA’ster Esther van Dijken uit Baflo, die zich hard maakt voor een beter kinderpardon. Volgens Van Dijken is de 18-jarige erg aangeslagen en emotioneel. ,,Mariam had de hoop dat het goed zou komen, haar zaak was namelijk al zes keer door het gerecht in haar voordeel beslist.’’

en:

Volgens Van Dijken is er nog een kleine kans dat Mariam toch in ons land kan blijven. Ze gaat staatssecretaris Klaas Dijkhoff vragen om zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken. De kans is klein dat dat het uitzetten nog kan tegenhouden. De staatssecretaris is daar volgens Van Dijken namelijk uiterst terughoudend in.

Mariam moet terug naar Georgië, een land waar ze niets meer heeft. Mariam heeft geen contact meer met haar vader. Het is maar de vraag of hij nog in leven is. ,,De IND zegt ruimhartig te zijn en het menselijk belang voorop te stellen, maar we staan in Nederland ver van kinderrechten af.’’

Er ontbreekt een vinkje in Mariams dossier.