Racisme en seksisme, goed voor daverend applaus en klaterend gelach

Duurbetaalde commercieel georganiseerde festivals, ze deugen per definitie niet. Ik wil een uitzondering maken voor Glastonbury, dat zo uit zijn voegen is gegroeid dat het weer aardig is. En het is ooit idealistisch begonnen.
Een festival hoort bij het neonomadisme, geefeconomie, muzikale subcultuur. Dus tja, Lowlands. En dan treedt daar Hans Teeuwen op, een cabaretier die “durft te benoemen”.

Lowlands gaf massaal te kennen fan te zijn van deze cabaretier.(….)

Er ging bijvoorbeeld een gonzend ‘oehh’ door de tent bij de grap dat als zwarte mensen iets fout doen het toch de schuld is van de blanken, want als de hond vals is, ligt dat ook aan het baasje. Toen Teeuwen dit stukje bijtende ironie afrondde en op typerende manische wijze zong: ‘Ras, ras, ras, komt me altijd goed van pas’, kreeg hij daverend applaus.

Een ander actuele verwijzing kreeg het nummer over veiligheid, waar hij nu extra mee bezig was, zeker met de band die hierna kwam, zei Teeuwen. Dat verwees naar Eagles of Death Metal, de band bij wie vorig jaar een aanslag werd gepleegd in Parijs. Teeuwen: ‘Hé, ik kan hem niet niet maken.’ Toen hij op zoek ging naar mogelijke verdachten, moest hij nog iets kwijt over zijn toeschouwers: ‘Nou, dit is wel een kankerblank publiek.’

Ja, door te zeggen wat je publiek graag hoort “schrijf je geschiedenis”.

NAGEKOMEN

Deze daverende geestigheid heb ik pas te zien gekregen na het plaatsen van bovenstaande