Oversteek #asielzoekers e.a. in oktober naar Italië en Griekenland

Onverwacht is in de maand oktober het aantal asielzoekers e.a. fors gestegen t.o.v. oktober vorig jaar. Was het aantal vorig jaar 8.900, nu 27.400.

Ten opzichte van 2014 is de stijging 5.000 over het hele jaar en dat is 3,5% meer. Dat stelt dus weinig voor.
Wat nu eigenlijk de oorzaak was van die stijging is mij niet helemaal duidelijk. Er waren twee periodes met redelijk weer, maar er werden ook boten de zee opgestuurd terwijl er golven waren van een meter.
Nu had ik dit jaar wel meer naar Italië verwacht, omdat vorig jaar oktober het veel makkelijker was om de oversteek te maken van Turkije naar Griekenland, maar dat verklaart maar een deel van de sterke toename.
Ik houd mijn hart vast de komende dagen. T/m dinsdag zijn de golven laag. Goed mogelijk dat er veel de zee worden opgestuurd. Vanaf woensdag heb je golven van 2,5 meter en meer.

Van iedere 50 overstekers overleefd er een het niet. Dat scheelt niet veel met vorig jaar.
Wat niet in deze cijfers zit is het aantal doden dat de reis door Afrika kostte.

flip-fb-italie-1
flip-fb-italie-2 flip-fb-italie-3

Drie van vier #asielzoekers e.a. naar GRIEKENLAND kwamen dit jaar in de eerste twee maanden.
Dat blijkt uit de cijfers t/m oktober van de UNHCR. Afgelopen maand oktober waren het er 2.970 tegen 211.000 vorig jaar in dezelfde maand. De afgelopen drie maanden waren het er rond de 3.000. Van enige belangrijke toename i.v.m de couppoging in Turkije is geen sprake.

flip-fb-griek-1 flip-fb-griek-2

Flip van Dyke (verscheen ook op Facebook)