Trump probeert toneelgroep monddood te maken

Dat de vrijheid van meningsuiting bij rechts niet in goede handen is, werd vandaag bewezen door – wie anders – Donald Trump. De Amerikaanse nazileider wond zich vandaag op Twitter hevig op over de wijze waarop Mike Pence – Trump’s keuze voor vice-president – gisteren na afloop van een opvoering van het toneelstuk Hamilton bejegend werd.

Hamilton is een Broadway show over een van de Founding Fathers van de Verenigde Staten, Alexander Hamilton. De show is buitengewoon succesvol, alle voorstellingen zijn tot medio 2018 uitverkocht.

Toen Pence gisteren de zaal betrad werd hij met enig boe-geroep ontvangen, maar verder niet lastig gevallen. Na afloop van de show betrad de voltallige cast het podium, waarbij een van de acteurs een tamelijk brave speech afstak waarin hij Pence welkom heette, het publiek vroeg de VP niet uit te jouwen en Pence opriep de rechten van álle Amerikanen te respecteren (diverse leden van de cast zijn homoseksueel):

Vice President-Elect Pence, I see you walking out, but I hope you hear us, just a few more moments. There is nothing to boo here ladies and gentlemen, there is nothing to boo here. We are all here sharing a story of love. We have a message for you sir and we hope that you will here us out…..We sir, we are the diverse America who are alarmed and anxious that your new administration will not protect us, our planet, our children, our parents, or defend us and uphold our inalienable rights, sir. But we truly hope, that this show has inspired you to uphold our American values and to work on behalf of all of us

 

Braver wordt het niet, zou je denken, zeker niet gezien het feit dat Pence een militante homohater is. Pence is tegen het homohuwelijk en tekende een wet die het bedrijven toestaat LGBT-klanten af te wijzen, want “vrijheid van religie”. Inderdaad: ISIS, maar dan christelijk.

Bij de nazileider sloegen – niet geheel onverwacht – onmiddellijk alle stoppen door:

Het mag dan de indruk wekken dat Trump een clown is die ze niet allemaal op een rijtje heeft, maar bedenk je dat deze “clown” er fascistische denkbeelden op nahoudt en straks de beschikking heeft over een veiligheidsapparaat dat zijn gelijke niet kent (nog bedankt, Obama!). 

Bronnen: The Hollywood Reporter , Politico