Racistische symboolwetgeving: verbod op gezichtsbedekkende kleding

CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=441993
Een Niqab, via Wikipedia, CC BY 2.0,

Vandaag in de Tweede Kamer: een debat over het wetsvoorstel om een beperkt ‘boerkaverbod’ in te stellen: geen gezichtsbedekkende kleding meer in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en overheidsgebouwen. Verwacht wordt dat een meerderheid voor dit onzinnige voorstel zal stemmen.

Onzinnig, omdat er in Nederland vrijwel geen boerka’s gedragen worden, en racistisch omdat er nu wel zaken als bivakmutsen en integraalhelmen worden meegepakt in het wetsvoorstel, maar iedereen weet dat het een plannetje uit de koker van de PVV is. En puur bedoeld als moslimpesterij.

De Raad van State heeft al aangegeven dat het wetsvoorstel nergens op slaat: het smoesje dat het om ‘de veiligheid’ zou gaan houdt namelijk geen stand, omdat in het kader van de veiligheid de mogelijkheid om mensen te dwingen hun gezicht te laten zien allang bestaat.
Het lastig vallen van vrouwen die uit religieuze overweging een gezichtsbedekkende sluier dragen (wat overigens iets heel anders is dan een boerka) is een onzinnige verspilling van tijd en moeite. Niemand heeft last van een vrouw met een sluier, tenzij ze een haatdragende xenofoob zijn, en naar die mensen moet gewoonweg niet geluisterd worden. En daar hoeven zeker geen vrome dames voor in een sociaal isolement gedwongen te worden.