Boekentips week 3 2017

week3
Elke week schotelt de redactie van Krapuul je 5 boekentips voor. Tips die verband houden met artikelen die in de de voorafgaande week gepubliceerd zijn of gewoon een boek dat we de moeite waard vinden om als leestip aan te bieden.

De rubriek “BOEKENTIPS” is samen met de advertenties in de rechterkolom onderdeel van ons inkomstenmodel. Wij moeten inkomsten verwerven om de hoge kosten van hosting, noodzakelijk vanwege de aanhoudende aanvallen op de website, te kunnen bekostigen.

Als jij op één van de door ons aangeboden linken naar Bol.com klikt en je koopt het of willekeurig elk ander product, dan ontvangen wij naar gelang het product een bescheiden commissie.

Dus draag je ons een warm hart toe klik en koop 😉

Tip1
EmkiroEmekiro
verhalen van jonge schrijfsters uit Baskenland
Auteur: Jasone Osoro

Katixa Agirre, Uxue Alberdi, Kristina Goikoetxea, Karmele Jaio, Jasone Osoro en Eider Rodriguez kijken soms op intieme manier, dan weer met ironische of absurdistische blik, naar zowel alledaagse als surre’le situaties.

Een manager die naar zijn eigen vrouw verlangt terwijl hij bij een hoer is. Een vrouw die alleen door Afrika reist. Een stel dat een schilderij steelt in een poging de hartstocht binnen hun relatie terug te laten keren. Een bedrijf dat zelfmoorden regelt. Een mooie vrouw die zich bewust wordt van het verval van haar lichaam. Een Bask die in Madrid woont op het moment dat er een aanslag plaatsvindt.

(lees meer…)

Tip2
bloed aan de klompBloed aan de klomp
Auteur: E. Vanvugt

De geschiedenis leert ons dat er niet alleen goede Nederlanders zijn geweest. Ewald Vanvugt is op zoek gegaan naar landgenoten die door hun schurkenstreken hun land een kwalijke reputatie in het buitenland hebben bezorgd. Hoewel de auteur zijn overzicht presenteert van het jaar nul tot nu, bestaat viervijfde van zijn tekst uit de wandaden die Nederlanders hebben begaan in de kolonisatieperiode.

(lees meer…)

Tip3
9035126246Montaillou
een ketters dorp in de Pyreneeen, 1294-1324

Begin veertiende eeuw onderwierp de Inquisitie een afgelegen bergdorp in de Pyreneeën aan een grondig onderzoek. Dat dorp, Montaillou, telde niet meer dan zo’n 250 inwoners, voornamelijk boeren en herders.
Jaques Fournier, de ambitieuze bisschop van Pamiers die het later zelfs tot paus in Avignon bracht, leidde het onderzoek. Doel was de uitbanning van de ketterij, speciaal die van de Katharen of Albigenzen. De zwervende herders van Montaillou, die hun kudden afwisselend in de bergen en in de Spaanse vlakten lieten grazen, verspreidden de dwaalleer en vormden dus een gevaar. Geen ketter was meer veilig voor deze middeleeuwse Maigret, die zijn slachtoffers meer liet vertellen dan ze eigenlijk kwijt wilden.

(lees meer…)

Tip4
kruistocht tegen de katharenKruistocht tegen de Katharen
doodt hen allen, God zal de zijnen herkennen
Auteur: Ankie Nolen

Hoewel kruistochten heilige oorlogen waren, met als doel het Heilige Land te heroveren op de ongelovigen, zijn ook in Europa kruislegers ingezet, tegen christenen! Het is ruim 800 jaar geleden dat de kruistocht tegen de katharen begon. Zij zetten zich af tegen de rooms-katholieke kerk, die haar geestelijke taak steeds meer verzaakte in haar streven naar wereldlijke macht en rijkdom. In 1209 verzamelde zich bij Lyon een enorm kruisleger voor vertrek naar het uiterste zuiden van Frankrijk om daar het katharisme te bestrijden.

(lees meer…)

Tip5
herfstij middeleeuwenHerfsttij der Middeleeuwen
studie over levens-en gedachtenvormen der veertiende en vijftiende eeuw in Frankrijk en de Nederlanden
Auteur: J. Huizinga

Er is geen boek in de Nederlandse cultuurgeschiedenis dat zo spraakmakend is geweest als Herfsttij der middeleeuwen. Het is een synthese van de beeldende kunst en literaire bronnen, van de verstilde sfeer van de Vlaamse primitieven en de klacht om het bestaan in het werk van de contemporaine dichters en schrijvers – dit alles gezien tegen de achtergrond van schitterende feesten in extravagante kledij en van pompeuze praal. Erudiet en beeldend beschrijft Johan Huizinga in de vurige kleuren van de herfst de teloorgang van de laatmiddeleeuwse beschaving. Van Latijnse, Franse en Duitse citaten worden vertalingen gegeven.

(lees meer…)


Eerdere Boekentips