De VVD als bedreiging van de rechtsstaat: het geval Hooijmaijers

tegen de rechtsstaat
Klik op het plaatje voor goed leesbaar beeld

Na cassatie heeft het Hof de straf voor de corrupte VVD-gedeputeerde Hooijmaijers met twee maanden verlaagd, omdat de zaak al zo lang sleept. Ja, met wat geld voor de procedures (en hoe komt de man daar aan?) kun je dus strafvermindering veroveren.

Hooijmaijers ging in de fout in zijn tijd als gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Financiën in Noord-Holland, van 2005 tot en met 2009. Hij liet zich betalen door ondernemers uit de vastgoedsector en zette zich in ruil daarvoor persoonlijk in voor projecten van die ondernemers.

“Ondernemers”, het staat er. Die lui zijn netzozeer ondernemer als Hooijmaijers liberaal is. Maar ook dat zeggen ze in De Media over de VVD. Klik eens op de illustratie. De VVD is met de PVV de grootste bedreiging van de rechtsstaat.

Het hof concludeerde dat Hooijmaijers “ernstig inbreuk heeft gemaakt op het vertrouwen dat moet kunnen worden gesteld in een politiek bestuurder”. “Corruptie tast de fundamenten van onze democratische rechtsstaat aan.”

Zelf heeft Hooijmaijers altijd bestreden dat hij illegaal handelde. Hij zou slechts een “regelaar” en een “ritselaar” zijn. Het hof achtte de voormalig VVD’er schuldig aan elf gevallen van omkoping en dertien gevallen van valsheid in geschrifte. Het witwassen van 276.000 euro werd bewezen geacht.

De vervolging heeft grote schade gebracht aan zijn gezinsleven, stelt het hof. Wat een medeleven. Daar kan lang niet iedereen op rekenen.
Bron