Volkskrant en NRC plaatsen oproep niet te adverteren op GeenStijl

Het gaat nu snel: NRC en Volkskrant publiceren vandaag een paginagroot pamflet waarin bedrijven worden opgeroepen de racistische/seksistische haatsite GeenStijl te boycotten. Directe aanleiding is een oproep van GS aan de lezers om seksistische commentaren te leveren op VK-journaliste Loes Reijmer. Die oproep leidde zowel op Twitter als op GS zélf tot een stroom aan verkrachtingsfantasieën. De ontstane ophef leidde ertoe dat diverse adverteerders zich terugtrokken.

De tekst van het pamflet dat vandaag op de sites en morgen in de papieren editie van beide kranten verschijnt, is uitgelekt via GS zélf. Waarschijnlijk heeft een extreemrechtse collaborateur bij medewerker van één van beide kranten de tekst doorgespeeld aan de misogyne lynchmob de redactie van GS, die natuurlijk helemaal door het lint gaat.

De tekst is opgesteld door o.a. NRC-columniste Rosanne Hertzberger. Volgens hoofdredacteur Peter Vandermeersch handelt Hertzberger als privé-persoon, niet als medewerker van NRC.  Vandermeersch zegt de oproep aan de adverteerders te steunen. Morgen zal hij daar een hoofdredactioneel commentaar aan wijden.