Uit de oude doos: hoe PvdA-burgemeester Van der Laan een 1mei-demonstratie te lijf liet gaan

 

Ontruiming vluchtelingenkamp Notweg, Osdorp – ook Van der Laan

1 mei 2012. Indertijd hebben we de demonstratie aangekondigd, zoals het een 1mei-demonstratie betaamt.
Van der Laan, van het advocatenbureau Kennedy Van der Laan, dat graag huurders terroriseerde van onder andere DeKey, had besloten de 1mei-demonstratie tot “krakersdemonstratie” te verklaren die nog voor het begin in elkaar gemept diende te worden.
Het verhaal hierover van Antiorde.nl:

POLITIE VERNAGGELT VIERING DAG VAN DE ARBEID

een paar honderd mensen hadden zich rond 19.00 verzameld voor de anarchistische antikapitalistische 1 mei demo op het mercatorplein in amsterdam-west.. uurtje later trok de demonstratie de jan everstenstraat in richting vrankryk onder de profetische waarschuwing van de organisatie op te passen voor de smeris..

platte petten, stillen, politie te paard en veel mobiele eenheid rondom de stoet demonstranten gaf een veeg teken dat de protestmars niet ver zou komen.. amper 100 meter van het mercatorplein kwam het dan ook al tot confrontatie: de demo werd tegengehouden door politie te paard nadat de smeris per megafoon meerdere malen namens burgemeester van der laan opgeroepen had gezichtsbedekkende kleding te verwyderen..

nu is gezichtsbedekkende kleding by van der laan een nogal rekbaar begrip (oktober vorig jaar werden actievoerders gearresteerd wegens het dragen van zonnebrillen), wat het enigzins verwarrend maakte wat nou precies ‘gezichtsbedekkend’ is..

de demo werd ingesloten en de mobiele eenheid liet zich weer van haar schoonste kant zien door in te beuken op demonstranten die spandoeken vasthielden zodat zy zich niet konden verweren tegen het geknuppel.. één voor één voerden stillen 20 arrestaties uit en werden spandoeken en ander materiaal in beslag genomen waaronder een bakfiets.. de burgervader had vooraf aangekondigd dat verstevigende spandoeken niet toegestaan waren alsook latten, stokken, kniebeschermers en sjaals.. zo’n beetje niks was toegestaan..

klein uurtje na dit theatrale machtsvertoon van de smeris werd het de overgebleven demonstranten toegestaan naar kraakpand de hallen te lopen aan het bellamyplein; uiteraard onder begeleiding van buitensporig veel politie..

wereldwyd vieren elk jaar honderdduizenden mensen de dag van de arbeid dat in landen als spanje, griekenland en duitsland aangegrepen werd te demonstreren tegen de harde bezuinigingen en de economische crisis.. in amsterdam wordt de viering van 1 mei blykbaar niet erg op prys gesteld door een burgervader die er zo langzamerhand een gewoonte van begint te maken demonstraties moedwillig te saboteren..

(Spelling van Antiorde is aangehouden)

We zouden ook filmpjes kunnen plaatsen van geweld tegen vluchtelingen van “Wij zijn hier” of studenten rond het Bungehuis/Maagdenhuis 2015 en dat zou bij lange na niet volledig zijn.
Mijn politieke vrienden zijn het niet, maar Patijn (en ja, die was ook ernstig ziek) en Cohen waren meer “mijn burgemeester” dan Van der Laan, carrièrepoliticus pur sang.