Amerikaans ministerie van justitie eist gegevens bezoekers anti-Trumpsite op

Terwijl het vanzelfsprekend bijzonder eng en gruwelijk was wat er afgelopen weekend in Charlottesville is gebeurd, is er op de achtergrond iets aan de gang dat misschien nog wel enger is:

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft informatie opgevraagd over bezoekers van een website die demonstraties tegen Trump organiseert. Let wel niet de eigenaren of beheerders ervan, nee de bezoekers. Dit liet het hostingbedrijf Dreamhost weten.

Dreamhost stelt dat als ze aan dit verzoek zouden voldoen het erop neer zou komen zo’n 1,3 miljoen IP-adressen te moeten overhandigen, naast contactgegevens, inhoud van emails en foto’s van duizenden bezoekers van de site, die ook betrokken was bij het organiseren van protesten op Trumps inauguratie.

By Akshayhallur – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31323156

“Deze informatie zou gebruikt kunnen worden om personen te identificeren die via deze site gebruik hebben gemaakt van hun recht via het Eerste Amendement” [waaronder de vrijheid van meningsuiting valt; red.] liet Dreamhost weten in een artikel.
“Dat zou genoeg moeten zijn om alarmbellen af te laten gaan”, aldus Dreamhost.

Het ministerie van justitie verwees bij vragen over deze kwestie naar de hoofdofficier van justitie (U.S. District Attorney) in Washington D.C., die vervolgens commentaar weigerde.

Het hostingbedrijf wil vooralsnog geen gehoor geven aan het verzoek om informatie, en aanstaande vrijdag wordt er in Washington een hoorzitting gehouden.

“In essentie probeert men via dit verzoek niet alleen politieke tegenstanders van de huidige regering te identificeren, maar tracht men ook te achterhalen wat voor een soort teksten deze mensen op de website bekeken hebben”, stelt de raadsman van de website, Chris Ghazarian.

Eenvoudigweg totalitaire praktijken zijn het, maar wie zich inleest over het handelen van de CIA en FBI sinds de Tweede Wereldoorlog weet dat de Verenigde Staten ondanks alle gebral over vrijheid daar al nooit vies van was.