Trump verleent gratie aan beruchte racistische sheriff

Trump heeft gratie verleend aan de beruchte sheriff Joe Arpaio. Arpaio werd in juli veroordeeld wegens minachting van de rechtbank omdat hij ondanks een veroordeling rustig doorging met het etnisch profileren van Latino’s.

De rechtse held Joe Arpaio. Foto: Wikipedia

Trump’s persssecretaris, Sarah Huckabee Saunders, verklaarde vannacht dat Trump Arpaio gratie heeft verleend vanwege zijn onzelfzuchtige publieke optreden: “After more than fifty years of admirable service to our Nation, he is worthy candidate for a Presidential pardon”.

Arpaio was 24 jaar lang sheriff van Maricopa County in de staat Arizona. Hij werd berucht omdat hij een gevangenis, Tent City,  uit de grond stampte waar immigranten in tenten werden ondergebracht. De omstandigheden in de gevangenis waren onmenselijk. De gevangenen werd medische zorg onthouden, ze werden publiekelijk vernederd, kregen slechts twee keer per dag te eten en werden ondergebracht in tenten waar de temperatuur in de zomer opliep tot 54 graden Celsius. Arpaio zélf betitelde Tent City vol trots als ‘een concentratiekamp’. Tenminste 160 mensen (waarschijnlijk aanmerkelijk meer) zijn in Arpaio’s concentratiekamp gevangenis overleden, een absurd hoog aantal vergeleken met andere gevangenissen. Veel gevangenen pleegden zelfmoord, omdat ze de omstandigheden niet langer konden verdragen.

Tussen zijn drukke bezigheden – zoals het runnen van een concentratiekamp – door, vond Arpaio nog wel even de tijd een aanslag op  hemzelf  te organiseren. Op 9 juli 1999 arresteerde Arpaio de 18 jaar oude James Saville op beschuldiging van het voorbereiden van een tegen hem gerichte moordaanslag. Om verzekerd te zijn van maximale publiciteit, had Arpaio van tevoren alvast de pers ingelicht over de op handen zijnde actie.  Nadat was gebleken dat Arpaio’s staf de hele zaak in scène had gezet, werd Saville in 2004 vrijgesproken van alle beschuldigingen. Het slachtoffer had toen wél 4 jaar achter de tralies doorgebracht.

O, en dan was er nog dit: de o zo degelijke en rechtse Joe Arpaio liet op toiletten in vrouwengevangenissen camera’s installeren. Mét internetverbinding, zodat alle Keurige Hardwerkende Burgers via pornosites mee konden genieten.

Het meest verbijsterende is dat Arpaio jarenlang ongestraft zijn gang kon gaan. Ondanks diverse klachten durfde het Ministerie van Justitie nooit op te treden tegen de fascistoïde sheriff en aan rechters veegde Arpaio opzichtig zijn kont af. Ook onder witte kiezers kon Arpaio geen kwaad doen. Pas in november vorig jaar verloor hij voor het eerst de verkiezingen, nadat een gerichte campagne ervoor had gezorgd dat Latino’s massaal naar de stembus gingen.