Opstand in St. Louis, dag 4

De protesten in St. Louis tegen de vrijspraak van een agent die (naar alle waarschijnlijkheid) een jonge zwarte man vermoordde, gaan door.  De politie gebruikt rubberkogels en traangas tegen de betogers. Zoals wel vaker wordt het traangas niet altijd even professioneel ingezet, diverse agenten moesten na blootstelling aan het goedje in het ziekenhuis behandeld worden. Uiteraard probeerde de politie dat af te schuiven op de betogers:

Het militaristische optreden van de politie is inmiddels van alle kanten veroordeeld, al lijkt men daar weinig van onder de indruk. Het opperhoofd van de lokale Hermandad prees het gewelddadige krachtige optreden van zijn manschappen uitdrukkelijk.

De betogers pakken het overigens slim aan. In het verleden vonden protesten vrijwel altijd plaats in de eigen (arme) wijk, wat niet zelden ten koste ging van de toch al noodlijdende winkels/bedrijfjes in de buurt. Onder het motto “you kill our kids, we kill your economy” hebben de protesten in St. Louis zich nu verplaatst naar de ‘betere’ wijken, met als uitdrukkelijk doel de economie van de stad te ontregelen. Een uitgekiende strategie, die deels ook de heftige reactie van het ordehandhavingswezen verklaart.