Democraten ruiken bloed

De Democraten lijken er dan uiteindelijk toch in geslaagd te zijn hun achterban te verenigen tegen Trump. De Republikeinen beleefden bij diverse verkiezingen in de VS een gitzwarte nacht, bijna overal werd hun kandidaat weggevaagd door zijn of haar Democratische opponent, soms met dubbele cijfers. Hoogtepunt (of dieptepunt, wanneer je een Republikein bent) was de gouverneursverkiezing in Virginia waar de Democratische kandidaat Ralph Northam met 54% tegen 45% de vloer aanveegde met de Republikein Ed Gillespie, een veel ruimere marge dan verwacht, zeker gezien het feit dat Northam tijdens de campagne van de ene flater naar de andere blunder holde.

Ook bij andere verkiezingen in Virginia deden de Democraten het veel beter dan verwacht, met soms spectaculaire resultaten:


Mogelijk zijn de Republikeinen hun meerderheid in het Huis van  Afgevaardigden van de staat kwijtgeraakt, iets wat niemand tot voor kort voor mogelijk hield. Momenteel heeft de GOP nog bijna dubbel zoveel afgevaardigden in het Huis  als de Democraten. De definitieve zetelverdeling laat nog even op zich wachten omdat op een aantal plekken de stemmen opnieuw geteld moeten worden.

Ook elders in het land was er voor de Democraten genoeg aanleiding spontaan meerdere feestjes te organiseren. In NJ versloeg de Democratische gouverneurskandidaat de Republikeinse kandidaat met dubbele cijfers, in Maine won de partij een referendum over Medicaid  en in Georgia werden twee Senaatszetels veroverd die al sinds forever in handen van de Republikeinen waren.

Trump’s tegenstanders binnen de GOP zagen zich vannacht in hun gelijk bevestigd: op termijn is Trump voor de Republikeinen een regelrechte catastrofe – mits de Democraten fatsoenlijke kandidaten in het veld brengen: