Van kindermisbruik beschuldigde Republikeinse Senaatskandidaat weigert zich terug te trekken

De Republikeinse kandidaat Roy Moore denkt er niet over zich terug te trekken uit de race om de vacante Senaatszetel voor de staat Alabama. Moore raakte afgelopen week in opspraak na beschuldigingen in de Washington Post dat hij in het verleden meerdere malen geprobeerd zou hebben minderjarige meisjes te verleiden met hem het bed te delen. Enkele van de meisjes waren niet ouder dan 14.

Volgens Moore is er niks aan de hand en is hij het slachtoffer van een communistische haatcampagne, geleid door Clinton en Obama:


Dat klinkt als een idiote verdediging, maar het past perfect in het gestoorde, paranoïde wereldbeeld van de gemiddelde Breitbart-lezer. Voorlopig ziet het er dan ook niet naar uit dat de Republikeinen in Alabama Moore zullen dwingen zich terug te trekken. De landelijke leiding – waar men niks van het ongeleide projectiel Moore moet hebben – zou dat misschien wel willen, maar beschikt niet over de bevoegdheid Moore naar huis te sturen. Moore kan niet alleen rekenen op de steun van zijn Republikeinse collega’s in Alabama, maar ook op de solidariteit van Fox News en Breitbart – tot grote woede van traditionele Republikeinen, die Moore als een volslagen idioot beschouwen. Sean Hannity van Fox News beweerde gisteren met droge ogen dat de meisjes Moore toestemming hadden gegeven (‘it was consensual’), wat hem op woedende reacties kwam te staan van de weinige Republikeinen die nog over een greintje fatsoen beschikken:


Ook Mitt Romney liet weten dat Moore af moet treden:


Daarop lijkt echter – gezien de reacties uit Alabama – weinig kans. Een huiveringwekkende illustratie van de mores in het Republikeinse kamp:


Trump heeft inmiddels laten weten dat Moore zich terug moet trekken ‘indien de beschuldigingen waar zijn’. Een volstrekt betekenisloze verklaring, waarmee het Witte Huis zich aan alle kanten probeert in te dekken. Trekt Moore zich terug, dan zit Trump goed. Trekt hij zich niet terug, dan kan het Witte Huis vrolijk verklaren dat er vooralsnog geen bewijzen zijn voor de beschuldigingen.
Of de beschuldigingen enige invloed zullen hebben op de uitslag, mag betwijfeld worden. Het lijkt waarschijnlijker dat de Republikeinse ‘deplorables’ zich als één man achter hun door ‘de elite’ bedreigde kandidaat op zullen stellen.