Rechtszaak Mitch Henriquez hervat (met updates)

In de extra beveiligde gevangenis op Schiphol is het proces hervat tegen de beide agenten die ervan worden beschuldigd de dood van Mitch Henriquez op hun geweten te hebben. Enriquez overleed op 28 juni 2015 nadat hij een dag eerder was aangehouden op een muziekfestival in Den Haag.

Enriquez zou geroepen hebben dat hij een wapen had (wat niet zo bleek te zijn) waarop hij met veel geweld door de politie gearresteerd werd: “Henriquez werd op zijn neus geslagen, in een nekklem genomen, er werd pepperspray in zijn ogen gespoten en ingewreven en hij liep een gebroken strottenhoofd op. Daarna werd hij, buiten bewustzijn, met een politiebusje naar het bureau gereden, in plaats van in een ambulance naar het ziekenhuis. Zijn dood leidde tot dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk. Honderden mensen werden opgepakt”.

Volgens het Nederlands Forensisch Instituut overleed Enriquez als gevolg van verstikking, vermoedelijk door de toepassing van een nekklem. Een door de verdediging ingeschakelde arts concludeerde echter dat hij overleed aan ‘hartfalen’. De rechtbank stelde verdere behandeling van de zaak uit totdat een derde deskundige zijn/haar oordeel had gegeven.

Een intern onderzoek van de Haagse politie wees uit dat het arrestatieteam wel wat érg ruw te werk was gegaan, wat ons het understatement van het jaar lijkt te zijn. Er volgden wat disciplinaire maatregelen, maar géén ontslag, iets waar alle reden toe was.

Naar verwachting zal het proces zo’n 14 dagen duren. Op Twitter wordt het proces gevolgd door @SaskiaBelleman, weliswaar van de Telegrof, maar één van de beste rechtbankverslaggevers van Nederland. Van harte aanbevolen wanneer je op de hoogte wilt blijven van het verloop van het proces.

UPDATE
Inmiddels heeft de advocaat van het slachtoffer, Korver, aangegeven dat de compilatie van de beelden niet het totaal beeld laten zien, er is geluid van de omstanders (getuigen) gemute en ook de kwaliteit van de beelden is laag. Korver zegt over beelden met een hogere kwaliteit te beschikken. Hierop is te zien dat Mitch Henriquez blauw aanloopt.