Onduidelijkheid in Zimbabwe

Er heerst nog steeds veel onduidelijkheid over de couppoging in Zimbabwe. Zelfs over de vraag of er eigenlijk wel sprake is van een coup bestaat onduidelijkheid. Het leger heeft vanochtend het gebouw van de staatsomroep ZBC bezet en de straten naar regeringsgebouwen geblokkeerd, maar ontkent bij hoog en bij laag dat er sprake is van een machtsgreep.

Volgens het geruchtencircuit zijn diverse mensen uit de kring rond (ex?)-president Mugabe gearresteerd. Mugabe zelf zou huisarrest hebben gekregen. Zijn vrouw Grace zou zich inmiddels in Namibië bevinden.

De ellende begon toen Mugabe zijn gedoodverfde opvolger Emerson Mnangagwa aan de dijk zette, een move die door iedereen geïnterpreteerd werd als een poging de weg vrij te maken voor zijn vrouw Grace Mugabe. Mnangagwa is een veteraan van de bevrijdingsstrijd tegen de witte overheersing in de jaren ’70 en beschikt – ondanks de rare fratsen van regeringspartij ZANU, waartoe hij behoort – over veel prestige binnen het leger en de samenleving. Voor Grace Mugabe geldt dat bepaald niet.

Mnangagwa zou volgens de laatste berichten zijn teruggekeerd naar Zimbabwe. In oppositiekringen wordt beweerd dat het leger en ZANU inmiddels een overeenkomst hebben gesloten: Mnangagwa wordt interim-president en Morgan Tsvangirai wordt premier. Officiële bevestiging van deze berichten laat echter op zich wachten.

Bron: Al Jazeera

.