Londense moskeemoordenaar krijgt levenslang

https://www.youtube.com/watch?v=XG94AOYYnBM

De man die afgelopen zomer een terroristische aanslag pleegde bij een Londense moskee, mag de rest van zijn leven achter de tralies doorbrengen. Darren Osborne kreeg levenslang, met een minimum van 43 jaar. Voor de inmiddels 48-jarige Osborne staat dat gelijk aan levenslang.

Osborne reed in juni met een bestelbusje in op een groep gelovigen die net een moskee in Finsbury Park verliet. Buiten de moskee kreeg de 51-jarige Machram Ali een hartaanval. Toen een groep gelovigen zich rond hem verzamelde, reed Osborne op de groep in. Daarbij raakten twaalf mensen gewond. Machram Ali overleed ter plaatse.

Vandaag werd duidelijk dat Osborne een strafblad heeft van hier tot Tokio. Veel terroristen hebben een verleden als kleine crimineel en Osborne vormt geen uitzondering. Sinds zijn vijftiende verjaardag moest hij zich 33 keer verantwoorden bij de rechter, voor in totaal 102 vergrijpen. Osborne heeft  veroordelingen wegens inbraak, diefstal, bezit van drugs, fraude en verstoring van de openbare orde op zijn naam staan. Al te snugger lijkt hij niet. Bovendien worstelt hij al jaren met een alcoholverslaving.

Opmerkelijk: de rechter haalde flink uit naar degenen die volgens haar Osborne online ‘vergiftigd’ hebben. Volgens de politie radicaliseerde Osborne binnen een tijdsbestek van 4 weken, nadat hij in aanraking was gekomen met extreemrechts propandamateriaal op internet. Met name Tommy Robinson (ex-EDL) speelde daarbij een voorname rol. De rechter vergeleek het optreden van de imam die Osborne na de aanslag in bescherming nam tegen woedende omstanders in gunstige zin met het online-gedrag van Robinson en de zijnen: “His behaviour throws into sharp relief the bile spewed out online from those who aspire to lead the haters”.

Osborne accepteerde het vonnis gelaten. Toen hij de zaal verliet zei hij: “God zegene jullie allemaal. Dank je”.