Aanslag op immigranten in Italië

Een fascistische terrorist heeft in de Italiaanse stad Macerata een aanslag gepleegd op vluchtelingen. De man opende vanuit een rijdende auto het vuur op de immigranten. Voor zover tot nu toe bekend zijn er geen doden gevallen. Zeker zes mensen raakten gewond. De dader werd gearresteerd.

De schutter is inmiddels geïdentificeerd. Het zou gaan om Luca Traini, die vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen nog kandidaat stond voor de fascistische Lega Nord. Na zijn arrestatie bracht Traini de fascistengroet. Opdat we weer weten waar de Lega Nord staat.


In maart zijn in Italië landelijke verkiezingen, en immigratie is momenteel een hot item. Enkele dagen geleden werd een Nigeriaanse immigrant gearresteerd op verdenking van de moord op een 18-jarige vrouw. Rechtse politici grepen de gelegenheid meteen aan om flink te hetzen tegen links dat rechtstreeks verantwoordelijk zou zijn voor de moord.

De afgelopen jaren zijn honderdduizenden mensen vanuit Noord-Afrika naar Italië geëmigreerd. De overgrote meerderheid maakt weinig kans op asiel. Asielaanvragen worden routineus afgewezen, maar mensen worden zelden uitgezet. Rechtse politieke partijen hebben hun kiezers beloofd massaal Afrikaanse immigranten massaal te zullen deporteren. Dat gaat uiteraard niet lukken – nog helemaal los van het humanitaire aspect – maar onder een deel van het Italiaanse electoraat lijkt deze retoriek in goede aarde te vallen.