Arrestatiebevel tegen Assange blijft gehandhaafd

Het Britse arrestatiebevel tegen Julian Assange blijft gewoon gehandhaafd, ook nu Zweden de aanklachten tegen Assange heeft laten vallen. Dat betekent dat hij – mocht hij de Ecuadoriaanse ambassade in Londen verlaten – de kans loopt gearresteerd te worden door de Britse politie.

Assange zocht in 2012 zijn toevlucht in de Ecuadoriaanse ambassade nadat Zweden een internationaal arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd wegens verkrachting. Die aanklacht is inmiddels dus ingetrokken, maar de Britten willen hem nog steeds vervolgen omdat hij de voorwaarden van zijn borgtocht overtrad. Assange is bang dat de Britten hem uit zullen leveren aan de VS, dat nog diverse rekeningen met Assange open heeft staan.

De opsluiting in de Ecuadoriaanse ambassade heeft Assange – begrijpelijk – fysiek geen goed gedaan. Zijn gezondheid is de afgelopen jaren hard achteruit gegaan. Politiek is hij inmiddels vèr naar rechts opgeschoven, iets dat hem het merendeel van zijn oude bondgenoten heeft gekost. Daar komt nog bij dat de Ecuadorianen hem inmiddels spuugzat zijn, en daar ook geen geheim van maken.

Bronnen: TPMLibération