Liegende VVD-er du jour: Halvezoolstra (wie had het verwacht…)

Het is een estafette: het Shellmannetje prominent in de Nederlandse politiek. De afgelopen decennia loste lekker kontje Bos de intellectuele hoogvlieger Bolkestein af, en vervolgens was er cultuurliefhebber Halbe Zijlstra. Thans minister van buitenlandse zaken, want de belangen van Shell zijn de belangen van Nederland, al sinds de dagen van Colijn, ook al doet iedereen verrast of geschokt over die dividendbelasting. Want het k-woord is nu eenmaal taboe.
En hoe rechtvaardigt een Shellmannetje zijn post op buitenlandse zaken? Met een verhaal over zijn aanwezigheid bij een “ontmoeting” met Poetin waarin die uit de doeken deed dat hij Wit-Rusland, Oekraïne, de Oostzeerepublieken en liefst ook Kazachstan bij Groot-Rusland wil zien. Dat vertelt Poetin aan de Shell en dus aan Zijlstra. Die vandaag echt naar Rusland gaat. Walodja zou eventjes kunnen vragen hoe dat zit, met dat verhaal, en dus:

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra heeft gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in 2006. Zijlstra verkondigde sinds 2014 dat hij daar bij was, maar dat is dus niet zo.(…)
Het verhaal dat de minister vertelde was dat hij als medewerker van Shell achterin het zaaltje zat en Poetin zijn plannen voor “Groot-Rusland” hoorde vertellen. Volgens Zijlstra is dat verhaal dus wel echt waar en heeft het “stevige implicaties”, waardoor hij vindt dat hij “geen desinformatie heeft verstrekt”.

“De geopolitieke betekenis van die woorden waren en zijn groot. Zeker gezien de annexatie van de Krim, het voortdurende conflict in Oost-Oekraïne en het feit dat de Baltische staten lid zijn van de NAVO”, aldus de minister in een reactie. “Ik vond het daarom van politiek belang deze uitspraken wereldkundig te maken.”

U mag gerust aannemen dat het hele verhaal uit de duim van Shellmannetje Zijlstra komt. Alsof Poetin zijn geopolitieke aspiraties aan dit ventje of een vriendje van dit ventje zou ontvouwen.


(Het had te denken moeten geven dat hij de naam Wladímir niet behoorlijk kon uitspreken, maar ja, daar is hij niet alleen in natuurlijk)