Marion Maréchal-Le Pen op bezoek bij Amerikaanse conservatieven

Marion Maréchal-Le Pen Illustratie: Wikipedia

Marion Maréchal-Le Pen, de kleindochter van Jean-Marie en nicht van Marine, gaat spreken op de  Conservative Political Action Conference (CPAC), een jaarlijkse conferentie van conservatieve en kopstukken. Marion betreedt het podium een uur nadat vice-president Mike Pence zijn toespraak beëindigt.

Marion staat uitdrukkelijk rechts van tante-lief Marine (ja, dat kan wel degelijk). Ze fungeerde tot voor kort als de poster girl – jong, blond, aantrekkelijk, welbespraakt – van het Front National, maar moest na Marine’s verkiezingsnederlaag tijdens de Franse presidentsverkiezingen het veld ruimen.

Binnen het FN woedt al jaren een conflict over de koers die de partij moet voeren.  Marine hoopt teleurgestelde linkse kiezers binnen te halen en richt zich uitdrukkelijk op de inwoners van de gedeïndustrialiseerde (voormalige) arbeidersbolwerken in het noorden en oosten van het land. De werkloosheid is er hoog en de frustratie groot. Om die kiezers te lokken heeft Marine de koers van de partij verlegd: racistische publieke  vertoningen zijn taboe en sociaal-economisch heeft het FN de Franse sociaal-democraten inmiddels links ingehaald. Niet dat voor dat laatste veel nodig was, maar tóch.

Papa Le Pen – een uitgesproken antisemiet en vrije markt fan – kon zich slecht vinden in deze koerswijziging en werd door Marine na een hoogoplopende ruzie zelfs uit de partij geflikkerd. Marion koos de kant van haar grootvader en moest daarvoor dus vorig jaar uiteindelijk een flinke politieke prijs betalen.

Marion’s rol leek daarmee uitgespeeld, maar ze bleef onverminderd populair bij de (radicale) basis van de partij en lijkt een nieuwe kans te krijgen nu het FN in de problemen verkeert en Marine’s positie wankelt. De partij slaagde er bij de parlementsverkiezingen niet in om winst te boeken, partij-ideoloog Philippot verliet de partij, en er loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek tegen het FN wegens het misbruik van Europese fondsen.