Hof: gooien brandbommen naar moskee was terreuraanslag

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep vier mannen veroordeeld wegens het plegen van een terreuraanslag op een moskee in Enschede. Het Hof acht bewezen dat de vier verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan brandstichting en poging tot brandstichting.

Het terroristische oogmerk leidt het Hof af uit het feit dat de daders het Islamitische deel van de bevolking bang wilden maken en het gemeentebestuur wilde dwingen geen asielzoekerscentrum te realiseren. Er was nog een vijfde verdachte betrokken bij de zaak. Deze had geen beroep aangetekend.

De vijf mannen kwamen op de avond van 27 februari 2017 samen om een afspraak te maen voor een bijeenkomst van de Dutch Self Defence Army. Toen ter sprake kwam dat moskeeën dreigbrieven hadden ontvangen, besloten de vijf PVV-aanhangers de daad bij het woord te voegen en twee molotovcocktails naar de moskee te gooien.  Daarbij raakte niemand gewond, overigens niet omdat de daders hun best daarvoor niet deden: op de plek waar de brandbommen neerkwamen waren kort daarvoor nog kinderen aan het spelen.

Bron: de Rechtspraak