Marine Le Pen pleit voor ‘hervorming’ van de EU

Marine Le Pen heeft tijdens een bijeenkomst van rioolrechtse leiders in Nice gepleit voor de vorming van een (extreem)rechts blok dat de EU fundamenteel moet hervormen. Volgens Le Pen is ‘Europa’ een goed idee, maar is de EU bezig dat idee om hals te helpen.

De volgende verkiezingen voor het Europees Parlement staan voor 2019 op het programma en extreemrechtse partijen hopen dan flinke winst te boeken. Gezien de winst voor extreemrechts in Italië en de overwinning van Orbán tijdens de Hongaarse parlementsverkiezingen, is dat waarschijnlijk geen onrealistisch scenario.

Het Front National (FN) heeft de anti-EU retoriek recentelijk flink gematigd. Het tegenvallende resultaat bij de presidentsverkiezingen vorig jaar wordt voor een belangrijk deel toegeschreven aan juist díe retoriek. De Fransen zijn in overgrote meerderheid vóór de EU, ook al staan ze er bepaald niet kritiekloos tegenover. De strategen van het FN zijn tot de conclusie gekomen dat een harde anti-EU opstelling een doodlopende weg is en hebben het roer – deels – omgegooid. Minstens zo belangrijk is dat daarmee ook de weg naar burgerlijk rechts geopend wordt. De integrale afwijzing van de EU is één van de belangrijkste hinderpalen voor samenwerking van extreemrechts met burgerlijk rechts.

Of de door Le Pen voorgestelde koers op ieders instemming kan rekenen, is overigens maar zeer de vraag. Opvallende afwezigen op de bijeenkomst waren de Italiaanse fascistische leider Matteo Salvini en…Geert Wilders. Terwijl Savini tenminste nog een videoboodschap stuurde, liet Wilders helemaal niets van zich horen. Wél aanwezig waren Harald Vilinsky van de Oostenrijkse FPÖ en Tomio Okamura, de oprichter van de extreemrechtse nationalistische Tsjechische partij SPD.