Duitse voetbalclub ontslaat twee jeugdtrainers die hun spelers de Hitlergroet lieten brengen

De Duitse voetbalclub Lokomotive Leipzig heeft twee jeugdtrainers op staande voet ontslagen omdat  ze hun spelers de Hitlergroet lieten brengen. De betrokken spelers zijn geschorst tot het einde van het seizoen.

Het incident deed zich vorig weekend voor. De B1-junioren van de club poseerden in opdracht van de hulptrainer voor een elftalfoto waarbij ze de nazigroet brachten.

Het bestuur werd afgelopen woensdag op de hoogte gesteld van de gebeurtenis en reageerde onmiddellijk: de hulptrainer werd geroyeerd en kreeg een levenslang stadionverbod, de hoofdtrainer werd op staande voet ontslagen en de spelers werden tot het einde van het seizoen geschorst. Daarnaast heeft de club aangifte gedaan tegen de hulptrainer. Het brengen van de Hitlergroet is strafbaar in Duitsland en kan – in theorie – bestraft worden met 3 jaar gevangenisstraf.

Volgens het bestuur kan de foto niet afgedaan worden als een grap of een banale provocatie (wat in Nederland natuurlijk onmiddellijk zou gebeuren). Op haar site schrijft de club: “Dit is een klap in het gezicht van alle spelers, alle leden en iedereen die over enig gezond verstand beschikt. Niet alleen is het brengen van deze groet strafbaar, ze staat ook voor de moord op miljoenen mensen in een onrechtvaardig systeem….In onze traditieclub [Lok is één van de oudste voetbalclubs van Duitsland] spelen meer dan 250 kinderen en jongeren uit 22 landen. En zo hoort het ook!”.