Afghanistan is onveilig: #stuurzenietterug

Geachte staatssecretaris Harbers en leden van de Tweede Kamer,

Wij zijn zeer bezorgd over de (gedwongen) terugkeer van Afghaanse burgers. Uitzettingen vinden plaats terwijl er sprake is van een grootschalig, wijdverspreid conflict en ernstige mensenrechtenschendingen.

Gedwongen terugkeer naar Afghanistan is in strijd met het kernprincipe van het vluchtelingenrecht dat een vluchteling niet mag worden uitgezet naar een land waar zijn/haar leven of vrijheid wordt bedreigd.

Wij roepen u daarom op te stoppen met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers naar Afghanistan totdat het weer mogelijk is om mensen in veiligheid en waardigheid terug te laten keren.

Amnesty International
Defence for Children
Don’t send Afghans back
Kerk in Actie
PAX
Save the Children
Stichting INLIA
Stichting LoS
UNICEF Nederland
VluchtelingenWerk Nederland

Waarom is het belangrijk?

De Nederlandse overheid vindt dat Afghanen kunnen worden teruggestuurd omdat het land veilig genoeg is. Het tegendeel is waar. Bloedige bomaanslagen en ernstige mensen- en kinderrechtenschendingen zijn aan de orde van de dag. Scholen worden onder vuur genomen. Kinderen worden geronseld als soldaat en religieuze, etnische en seksuele minderheden worden vervolgd. Afghanistan is een land in oorlog, dus #stuurzenietterug.

Nederland maakte in Europees verband afspraken over het terugsturen van Afghaanse vluchtelingen. In mei dit jaar komt de regering met een nieuw rapport over de situatie in Afghanistan. Wij zeggen tegen het kabinet: kijk naar de risico’s, luister naar de verhalen van deze mensen, luister naar de maatschappelijke- en hulporganisaties. En neem een verstandig besluit. Afghanistan is onveilig, #stuurzenietterug. Teken de petitie!

Hier.