Wie betaalde Michael Cohen en waarom?

Het bedrijfje Essential Consultants van Trumps advocaat Michael Cohen leek tot voor kort slechts opgericht als dekmantel voor het betalen van zwijggeld aan Stormy Daniels (wiens echte naam etc. etc…). Echter, enige dagen geleden kwam Daniels’ advocaat Michael Avenatti met documenten naar buiten (en het is wel een raadsel hoe hij aan die informatie gekomen is) waaruit blijkt dat er veel meer aan de hand is met dat eenmansbedrijf van Cohen.

Als u een en ander uitgebreid uitgelegd wilt hebben raad ik u aan onderstaande uitzending van Rachel Maddow te bekijken. Ze is zoals altijd wat breedsprakig, maar wel erg helder en terzake. Ik heb een en ander samengevat onder de video, als u die te lang vindt. Er is héél véél mis met de Verenigde Staten, en bijna alles is hier beter geregeld, maar journalistiek is bepaald niet een van die dingen:

 

Michael Cohens bedrijf Essential Consultants blijkt meerdere miljoenen dollars ontvangen te hebben van diverse grote bedrijven, voor nogal schimmig aangeduide adviezen.

Zo is daar bijvoorbeeld Korean Aerospace Industries, de enige Zuid-Koreaanse vliegtuigenfabrikant, dat Cohen ingehuurd zou hebben voor ‘advice on cost accounting standards’. Korean Aerospace Industries beweert niet geweten te hebben dat Cohens bedrijfje in contact stond met Trump. Maar natuurlijk niet, je huurt als grote vliegtuigfabrikant een obscure advocaat te New York in die helemaal niets van de luchtvaartindustrie of accounting af weet. En dat na eerder een ENORM corruptieschandaal ternauwernood overleefd te hebben.

Novartis, een Zwitsers farmaceutisch bedrijf, heeft een jaar lang Cohen doorbetaald voor ‘insight in the Trump administration’ (pardon, kun je zoiets kopen?), ook al bleek hen naar eigen zeggen al na een maand dat Cohen niets voor hen zou kunnen betekenen. Vanwege bepalingen in het contract gingen ze echter toch maar door met betalen totdat het contract afliep. Zoals Rachel Maddow uitlegt, is het heel merkwaardig dat een groot bedrijf zich zo makkelijk neer zou leggen bij het doorbetalen van forse bedragen aan een kleine partij als Cohen. In dit geval heeft Cohen trouwens zelf contact gezocht met Novartis.

Dan is er AT&T, dat Cohen naar eigen zeggen inhuurde om te adviseren over hun bod op Time Warner.

Dan als laatste, maar wat als eerste naar buiten kwam: de betaling van ca. 500.000 dollar door Columbus Nova, een bedrijf dat beheerd wordt door een zekere Andrew Intrater, aan Essential Consultants voor niet nader gespecificeerde ‘business consultancy’. Intrater nu, is een neef van de Rus Viktor Vekselberg die de vierde rijkste man in Rusland is en die, zoals alle oligarchen daar, nauwe banden heeft met Vladimir Poetin. Men ontkent overigens ten stelligste dat Vekselberg er direct bij betrokken zou zijn.

Gezien het onderzoek naar mogelijke samenspanning tussen de Trumpcampagne en de Russen, en alles wat daar al van naar boven is gekomen, is dit wederom een wel erg toevallig Russisch contact. Net zoals het wel erg toevallig is dat de regering Trump van plan was de fusie van AT&T en Time Warner te blokkeren. Of zoals het volkomen toevallig is dat KAI in de race was voor een grote order van de Amerikaanse luchtmacht en Novartis natuurlijk wel graag vóór de concurrentie zou willen weten wat er met Obamacare gaat gebeuren.

Nu noemde mijn zeer gewaardeerde collega Pyt van der Galiën deze kwesties laatst even kort, als slechts afleiding zijnde van wat er ècht in de Verenigde Staten aan de hand is. Nu geef ik toe dat de regering Trump beslist allerlei ongelooflijk smerige maatregelen onder de radar door probeert te voeren, die er stuk voor stuk op gericht zijn de laatste restjes aan geld die nog besteed worden aan het welzijn van het Amerikaanse volk af te romen voor de afschuwelijk rijke 1% in dat land. En ook wil ik best geloven dat men de kwaadaardige clown Trump daarvoor graag als afleiding gebruikt, hoezeer men mogelijkerwijs zelf ook van hem zou kunnen walgen.

Maar ook denk ik dat als deze laatste kwestie ook slechts als afleiding dient, de afleiding inmiddels ongeveer even ernstig begint te worden als dat waarvan men van oorsprong zou willen afleiden. Het betreft hier immers directe corruptie, omkoping, hoe je het ook noemen wilt. Me dunkt dat in elk geval Michael Cohen inmiddels in problemen zit die niet meer te overzien zijn. Ook wist Robert Muellers team hier eind 2017 al van, en hebben die diverse partijen hierover al ondervraagd. Vandaar dat wellicht ook de raid op Cohens kantoren en huis plaats vond.

De hamvraag is waar al dat geld inmiddels heen gegaan is. Als ook maar íets hiervan aan Trump gekoppeld kan worden en/of aangetoond kan worden dat deze activiteiten van Cohen onder auspiciën van Trump plaats vonden zie ik toch niet goed meer hoe zelfs de Republikeinen hem dan nog zouden kunnen steunen. Van de andere kant – ik luister wel degelijk ook naar Pyt – heeft Reagan in het Iran-Contra schandaal ook niet hoeven aftreden en is, in dat verband, Oliver North net benoemd tot hoofd van de NRA. Maar men kan blijven hopen.