Neo-nazi Tommy Robinson voor 13 maanden achter de tralies

Tommy Robinson

De extreemrechtse activist (en veroordeelde fraudeur) Tommy Robinson is vrijdag opgepakt wegens ‘minachting van het hof’. Omdat hij voor hetzelfde vergrijp nog een voorwaardelijke straf open had staan, verdwijnt Robinson voor 13 maanden achter de tralies. Volgens nazipropagandisten als Wierd Duk, Roderick Veelo en Bert Brussen is Robinson een martelaar voor de vrijheid van meningsuiting, maar dat is flauwekul.

Wat was er vrijdag nu écht aan de hand? Ook aan de overkant van de Noordzee is iedereen onschuldig totdat hij/zij na een eerlijk proces schuldig wordt verklaard. Om te voorkomen dat jury’s beïnvloed worden en hun oordeel al klaar hebben vóórdat de zaak dient, kent Engeland een verbod op vooringenomen verslaggeving over de verdachten in een strafproces. Journalisten mogen verdachten niet al bij voorbaat schuldig verklaren en oproepen hen op te knopen/voor de rest van hun leven op te sluiten. Mocht een jury als gevolg van dergelijke berichtgeving in de media niet meer tot een onafhankelijk oordeel kunnen komen, is er geen sprake meer van een eerlijk proces. Een rechtbank kan dan besluiten het proces ongeldig te verklaren en de verdachten te ontslaan van rechtsvervolging.

Dat laatste is géén theoretische mogelijkheid. Eerder liep een vergelijkbare zaak om deze reden bijna fout af (voor de slachtoffers en het OM). Voormalig openbaar aanklager Nazir Afzal op Twitter:


Nu interesseert het natuurlijk niemand een ruk wat jij op een obscuur blog schrijft, maar het wordt een beetje anders wanneer je een livestream op Youtube of Facebook verzorgt. Dat is echter precies wat Robinson (echte naam: Stephen Yaxley-Lennon) deed, en niet voor de eerste keer. Robinson is al gewaarschuwd dat zijn narcistische (en racistische) one man shows een correct procesverloop in de weg staan en mogelijk kunnen leiden tot het ongeldig verklaren van het proces. Rechter Heather Norton, vorig jaar in Canterbury:

In short, Mr. Yaxley-Lennon, turn up at another court, refer to people as ‘Muslim paedophiles, Muslim rapists’ and so on and so forth while trials are ongoing and before there has been a finding by a jury that that is what they are, and you will find yourself inside. Do you understand? Thank you very much

Robinson dacht dat te kunnen negeren en dook vrijdag in Leeds op, waar hij een livestream van het proces wilde verzorgen, uiteraard met het gebruikelijke racistische gebral. Toen hij probeerde de verdachten te filmen, vroeg de politie hem te stoppen. Robinson weigerde, waarop hij werd opgepakt. Dit keer had Robinson de pech dat dezelfde rechter die hem eerder had gewaarschuwd bij het raam stond. Norton aarzelde geen moment, paste snelrecht toe en gooide Robinson achter de tralies.

Met de VVMU heeft dat niets te maken, met het garanderen van een correct procesverloop juist alles. Laat je niet misleiden door extreemrechtse hoaxers die een nazi als Robinson proberen af te schilderen als slachtoffer. Robinson is geen slachtoffer, maar een dader met een waslijst aan veroordelingen, o.a. wegens ‘hooliganism’, openlijke geweldpleging (meerdere malen), het mishandelen van een agent(!) en fraude. Dat hij zelfs – bewust – het risico neemt dat een proces ongeldig wordt verklaard en een aantal buitengewoon onaangename types straks weer vrij op straat lopen, bewijst wat voor narcistisch stuk vuilnis Robinson in feite is.

Bron: het onvolprezen  Zelo Street

 

 

1 gedachte over “Neo-nazi Tommy Robinson voor 13 maanden achter de tralies”

  1. Pingback: Rechter die Tommy Robinson opsloot ernstig bedreigd | Krapuul

Reacties zijn gesloten.