Lili en Howick mogen blijven

Lili en Howick mogen in Nederland blijven. Staatssecretaris Harbers maakt gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid om van ‘de regels’ af te wijken.

De beide tieners kwamen in 2008 samen met hun moeder naar Nederland. Ze zijn hier opgegroeid en weten letterlijk niks van Armenië. Desondanks wilde Harbers hen met typische rechtse harteloosheid uitzetten. Dat had vandaag moeten gebeuren, maar de kinderen doken vannacht onder.

Op Twitter brak een storm van verontwaardiging uit. Die storm groeide aan tot een orkaan toen de politie ijskoud een opsporingsverzoek naar beide tieners uit deed gaan. Toen ook buitenlandse media – waaronder de New York Times – over de zaak berichtten, was het hek helemáál van de dam. In de loop van de middag werd duidelijk dat de achterban van D66 en CU in opstand dreigde te komen. Vermoedelijk is er vervolgens vanuit die partijen flinke druk op Harbers uitgeoefend.

Het is natuurlijk schandalig dat het zo ver heeft kunnen komen. De top van D66 en CU ging om omdat er een interne opstand dreigde, niet omdat men zélf het licht zag.


Het besluit van Harbers is op zich naatuurlijk een mooie overwinning. Het toont aan hoe effectief een combinatie van burgerlijke ongehoorzaamheid en een spontane volksopstand op Twitter kan zijn. Voor herhaling vatbaar, lijkt mij: