Nazihandelaar Vrolings verzint dat veilinghuizen nazispullen toelaten

De grootste particuliere nazihandelaar van Nederland, Gaston Vrolings uit Tilburg, blijkt te hebben verzonnen dat grote veilinghuizen nazispullen toelaten en verkopen. Sotheby’s in Amsterdam ontkent dit uitdrukkelijk. Ook info van de BBC en de regels van Marktplaats stellen Vrolings in het ongelijk.

Vrolings kwam vorige week in het nieuws toen bleek dat zijn site Dutchmilitaria.com dit jaar de grens van 1.000 nazispullen heeft overschreden. Aanstaande zondag organiseert hij verder een tweemaandelijkse nazibeurs in Houten, die de verhullende naam ‘Militariabeurs’ draagt. Volgens kenners is 75-80% van de spullen daar nazistisch. Er zullen volgens de website van de beurs 180 handelaren zijn met 500 tafels. Critici schatten dat er dan 3000-4000 hakenkruizen te zien zijn.

Gevraagd naar de reden achter zijn beurs, zei Vrolings dat alle grote veilinghuizen dit ook verkopen. Sotheby’s Amsterdam ontkent die ten stelligste. Marktplaats heeft glasharde regels tegen nazispullen.

Vrolings wil zich niet uitlaten over het effect van zijn beurs op nazaten van oorlogsslachtoffers, of Joodse mensen.

Het OM en de gemeente Houten gaan een onderzoek instellen. Minister Grapperhaus dringt ook aan op controle. Volgens de critici is de beurs zo eenzijdig nazistisch, dat het hier in feite gaat om Holocaustontkenning. Die is verboden in Nederland.

In een reactie heeft minister Grapperhaus al laten weten dat hij onderzoek wil naar deze nazibeurs. Ook het Openbaar Ministerie Midden Nederland buigt zich over deze beurs. Vrijdag vergadert de coördinator van het protest tegen de beurs met de burgemeester van Houten.

Volgens de critici is de beurs van 90 stands in 2016 gegroeid naar 180 nu. Zij schatten dat als op 75% daarvan 25 nazispullen met swastika’s liggen er tenminste  25 x 140 = 3.000 swastika’s te zien zullen zijn in Houten. In Duitsland mag verkoop van nazispullen alleen, als die zijn afgeplakt en als de koper en verkopen zich bij de verkoop legitimeren. Nazibeurzen zoals deze zijn daar onmogelijk. Er worden ook Duitse handelaren in Houten verwacht.

De critici waarschuwen voor het effect van deze onbeperkte verkoop van symbolen van haat, racisme, discriminatie, antisemitisme en de Holocaust. Zij stellen ook dat door het volkomen ontbreken van enig tegenwicht in de vorm van informatie over de Holocaust, hier in feite Holocaustontkenning aan de gang is, die strafbaar is in Nederland. Ook keuren zij de bewondering bij verzamelaren voor nazispullen sterk af.

 

________________________

BBC

MPs urge government to ban sale of Nazi memorabilia

·         15 March 2012

Nazi memorabilia sales are illegal in France, Germany, Austria and Hungary. Large UK auction houses like Christie’s, Sotheby’s and Bonhams refuse to sell such material, as does e-Bay.
https://www.bbc.com/news/uk-politics-17381587

 

_________________________

Marktplaats.nl

Uitleg Aanstootgevend Materiaal

Is er in jouw advertentie sprake van één of meerdere onderstaande kenmerken? Dan beschouwen wij deze als aanstootgevend.

Je advertentie:

·         Is beledigend.

·         Is discriminerend.

·         Is haatzaaiend.

·         Zet aan tot geweld of bevat aanvallend materiaal.

·         Bevat agressieve en racistische uitlatingen.

·         Zet aan tot rellen.

·         Bevat terroristische propaganda.

·         Bevat politieke uitlatingen.

Advertenties over natuurrampen en menselijke tragedies kunnen ook als aanstootgevend worden beschouwd. Heeft jouw advertentie aantoonbare sociale, artistieke of historische waarde? Dan is er sprake van een uitzondering.

We verwijderen jouw advertentie wanneer:

·         Je aanstootgevend materiaal vraagt of aanbiedt, grafisch weergeeft en/of verkondigt.

·         Wij de inhoud van je advertentie ongeschikt of ongepast vinden.

Enkele voorbeelden van objecten die je niet mag vragen of aanbieden op Marktplaats:

·         Objecten met symbolen van de nazi’s. Voorbeelden hiervan zijn het hakenkruis (swastika), de SS runen en het SS doodshoofd. Dit is inclusief originele of replica Duitse memorabilia uit de Tweede Wereldoorlog waarop dit soort symbolen aanwezig zijn. Dit geldt ook voor objecten met symbolen van de Ku Klux Klan (KKK).

·         Het Nazi boek ‘Mein Kampf’ en het NSB boek ‘Volk en vaderland’.

Enkele voorbeelden van objecten die je wel mag vragen of aanbieden op Marktplaats:

·         Memorabilia van de Tweede Wereldoorlog zonder merktekens van de nazi’s of de SS.

·         Originele Duitse postzegels en munten uit de Tweede Wereldoorlog, ongeacht het feit of er merktekens op te zien zijn.

·         Historische boeken en films over de Tweede Wereldoorlog of over Nazi-Duitsland, ongeacht het feit of er merktekens op te zien zijn.

 

 

____________________________

 

Mail van Sotheby’s Amsterdam Off, Manager Evelien Jansen

Sotheby’s veilt geen nazispullen. Ik denk eerlijk gezegd dat ook andere grote veilinghuizen als Christie’s, Bonhams en Philips dezelfde regels op dit gebied hebben.

 Meneer Vrolings heeft dit nooit bij ons nagevraagd, en zal dit helaas zonder onderbouwing hebben gezegd. In ieder geval veel dank voor het doorsturen van dit filmpje.