Saoedi-Arabië vreest Islamitische Staat

Als wat je verkondigt in de praktijk wordt gebracht, kan dat tot spijt leiden.

In Saoedi-Arabië wordt de bevolking al decennialang voorgehouden dat de enige ware islam een fundamentalistische islam is. Met als gevolg dat extreme, jihadistische strijdgroepen al sinds jaar en dag op ruimhartige private financiering uit het oliekoninkrijk kunnen rekenen.
En je kunt van IS zeggen wat je wilt, maar they practice what they preach.
(…) En dat is uiteraard levensgevaarlijk voor de Saoedische dynastie.
(Sargasso)

In Nederland kennen we ook een aantal haatzaaiende predikers. Eentje met een geblondeerde haardos is de bekendste. Laten we vooral doorgaan met ervoor te zorgen dat zijn imperium in elkaar stort.

31 gedachten over “Saoedi-Arabië vreest Islamitische Staat”

 1. Zoals ik al eens hier schreef, de wreedheden van IS(IS) zijn in de eerste plaats bedoeld om tegenstanders af te schrikken. Genocide kan het gevolg zijn, maar is niet het doel.
  Deze pervers geëtaleerde wreedheid zal uiteindelijk ook het einde van IS(IS) betekenen. Iedereen en alles met een greintje fatsoen, ook Al-Qaida, soenieten in Irak en elders, keert zich van hun af.
  Erdogan gaat morgen en overmorgen bij de NAVO-top enorm op z’n donder krijgen dat Turkije met zijn passiviteit IS(IS) regelrecht faciiliteert met mogelijkheden tot terugtrekken en geld door illegale dieselhandel. Hij zal niet anders kunnen dan maatregelen nemen.

  Ik zie echter nog niet gebeuren dat deze wereldwijde, door IS(IS) veroorzaakte afkeer tegen radicalisme, nu de mensen laat bezinnen op radicalisme. Veelmeer zal men in andere radicaliteiten vluchten, zie bv. het hele Schilderswijkgedoe. Wilders profiteert nu dus enorm van IS(IS).

 2. Het publieke geheim is dat IS door Qatar, Saoedi-Aarabie steeds wordt gecreëerd en gefinancierd. Daarom weten de VS nu niet wat ze ermee moeten doen.

  Dan klinkt deze zin “Saoedi-Arabië vreest Islamitische Staat” – net een paard die zijn eigen staart vreest.

 3. IS is niet gecreëerd door de Golfstaten. Dat is ook geen publiek geheim, maar geneuzel op Twitter en op complotblogs. Een aantal jihadistische groepen (waaronder in elk geval AQ en waarschijnlijk ook ISIS) ontvangt fondsen van private donateurs uit de Golfstaten, niet van de regimes. De netwerken die voor fondswerving zorgen, staan vijandig tegenover de regimes in de Golfstaten, ten dele om ideologische redenen, maar ook omdat ze een na de “olie boom”van de jaren ’80 zeer rijk geworden klasse vertegenwoordigen die door de Golfregimes (met name in SA) structureel worden uitgesloten van de macht.

  SA, Qatar en de overige Golfstaten hebben ook geen enkele reden AQ, ISIS en verwante organisaties te steunen. AQ streeft naar de omverwerping van de traditionele regimes in de regio, ook al ligt haar prioriteit sinds eind jaren ’90 bij de strijd tegen “de verre vijand” (het Westen en dan met name de VS).

  ISIS richt zich in tegenstelling tot AQ op de “nabije vijand” ( de traditionele regimes in het MO)en heeft van de omverwerping van die regimes haar voornaamste prioriteit gemaakt. Het Saoedische regime is wreed en dictatoriaal, maar niet gek of suïcidaal. Ze heeft echt geen enkele reden ISIS te steunen.

 4. “…donateurs uit de Golfstaten, niet van de regimes.” Ik wet niet of je bekend ben met de financiële wereld – vaak worden tussenpersonen gebruikt om de sporen te wissen wie eigenlijk het geld voorschiet. Gangbare praktijken. Tevens zijn deze regimes werkelijk eigendom van paar superrijke mensen waarbij het privé en staat elkaar overlappen.

  Het ergste is dat we blijkbaar vaak worden voorgelogen, voor de neus genomen en in deze propaganda-oorlog komen steeds meer nagemaakte en vervalste filmpjes voor:

  http://www.infowars.com/sotloff-video-found-by-group-responsible-for-releasing-fake-osama-bin-laden-video/

 5. Gebruik je gezond verstand: waarom zou een regime een groep financieren die erop uit is haar ten val te brengen?

 6. De Sotloff-video is gevonden en gereleased door SITE, de organisatie van Rita Katz. SITE is een dubieuze club met een reactionaire politieke agenda, maar dat wil nog niet zeggen dat de video fake is. ISIS-accounts op Twitter hebben bevestigd dat de video echt is, maar dat de organisatie nog wachtte met publicatie. SITE was ISIS voor (wat ze niet leuk vinden).

 7. @pyt, ik bewonder je vurigheid. “Gebruik je gezond verstand: waarom zou een regime een groep financieren die erop uit is haar ten val te brengen?”

  Omdat jij niet alle informatie heb, ik ook niet, een heleboel is fake bedoeld doch heb ik wel geleerd welke openbare bronnen moet je vertrouwen.
  Voel je vrij te geloven wat je wil.

 8. Geef eens een antwoord op de vraag. Waarom denk jij dat het regime in Riyad uit suïcidale gekken bestaat?

 9. Zouden ze daar nu echt gaan beseffen dat een moordend ISkalifaat al helemaal niets en ook een staat Saoedie-Arabie niets wegheeft van de Umma van Allah met zijn gemeenschap van mensen en volkeren. Christenen beginnen met de hrootste moeite te snappen dat oude christelijke rijken en hedendaagse dwingende christelijke gemeenschappen niets met Rijk van God en zijn eenheid van mensen en volkeren te maken heeft. Hopelijk hebben moslims ondanks hun koloniaele verkleden (en laten wij westerse mensen dat aub niet vergeten!) ddat bog eerder door dan christenen.

 10. Hopelijk begint men daar gelovig ook door te krijgen dat ISkalifaat en ook islamstaat als Saoedie-Arabie niets te maken heeft met de islam “Umma van Allah” mer zijn gemeenschap van mensen en volkeren. Chistenen hebben er ook de grootste moeite mee om te beseffen dat christelijke rijken. christelijke staten of orgnisaties niet het “Rijk van God”zijn mer zijn inzet voor eenheid van mensen en volkeren. Wat mij, christen, betreft gaan we concurreren, wie dat het eerst volledig beseft!

 11. Nexus Volgens jou moet ik natuurlijk lid zijn van SGP. CU of CDA? Uit mijn vroege jeugd ken ik dat soort moeten nog! Nog steeds niet begrepen dat veel christenen zelf kritisch wel bepalen hoe ze de manier van leven van Jezus nu waarmaken? En dat christelijke partijen er dan wel eens niet zo best af kunnen komen? Ik zeg er dat van de jou wellicht niet zo sympathieke onbekende Jezus maar bij, voor de populaire deun weer klinkt, dat christenen in de war helemaal niet meer weten wat ze geloven en doen, En dat ze toch zo zielig zijn en dat je alleen maar medeleven met ze kunt hebben. Ooit van mensenrecht met zijn vrijheid van godsdienst gehoord?

 12. Praten over de situatie aldaar zonder kennis van de achterleggende situatie en de intense verweving van de Ibn Saud en hun Wahabitische geloof met zowel de Saudi Staat als de verschillende Takfiri groepen als ISIS , Boko Haram en de Taliban .. Lijkt hier wel een Nederlandse actualiteitenrubriek .. Zal morgen eens kijken of ik een redelijke reactie hierop kan typen .. maar ik zou deze tread eigenlijk eerst negeren zoals ik de actualiteiten-wauwelaars negeer ..

 13. @Joost, zou ik niet weten waar je deze onzin vandaan haalt. Een tip: probeer wat helderder te formuleren. Tweede tip: geeft je blijk eerdere discussies hier helemaal gemist te hebben waar bevestigd werd dat iedereen mag geloven wat hij wil, dus moet je inhalen.

  Wat we hier bezigen, heet: argumenten.

 14. Nexus Is het dan zo moeilijk om met argumenten te antwoorden op beargumenteerde concrete kritiek die je krijgt?

 15. Saoedi Arabië is helemaal niet bang voor IS. IS is een pion in hun handen.

  Ze paaien aan de ene kant het westen met hun ene hand, en aan de andere kant storten ze miljoenen op de rekeningen van terreurstaten en organisaties.

  En dat hadden de oude Grieken in de 6e eeuw v.Chr. al door:

  I) GOD OF THIEVES

  Aesop, Fables 521 (from Babrius, Fabulae 57) (trans. Gibbs) (Greek fable C6th B.C.) :

  “Hermes filled a cart with lies and dishonesty and all sorts of wicked tricks, and he journeyed in this cart throughout the land, going hither and thither from one tribe to another, dispensing to each nation a small portion of his wares. When he reached the land of the Arabs, so the story goes, his cart suddenly broke down along the way and was stuck there. The Arabs seized the contents of the cart as if it were a merchant’s valuable cargo, stripping the cart bare and preventing Hermes from continuing on his journey, although there were still some people he had not yet visited. As a result, Arabs are liars and charlatans, as I myself have learned from experience. There is not a word of truth that springs from their lips.”

 16. Beste Nexus Zou het mogelijk zijn dat best duidelijke argumenten vanuit christelijk denken voor jou geen argumenten kunnen en mogen zijn, en dat je ze alleen al omdat ze iets met christendom te maken hebben, dan ook niet kunt en wilt zien? Zo van christenen kunnen nu eenmaal niet argumenteren! Ben je misschien zelfs met jeugdtrauma nog steeds bang dat men je wil bekeren? Ik ben als christen al zover dat ik mensenrecht om niet christen te zijn zo serieus neem, dat ik alleen maar met ook jouw vrijheid van meningsuiting wil argumenteren.

 17. SA stort geen miljoenen op de rekening van terreurorganisaties als ISIS, dat is paranoïde complotgezever. Dat hebben ze zelfs met AQ nooit gedaan. SA (en de VS) hebben Afghaanse jihadi’s ooit financieel gesteund in hun strijd tegen een gezamenlijke vijand. De relatie met het Saoedische bewind is al voor Bin Laden’s verblijf in de Soedan (’92 – ’96) sterk verslechterd. De Saoedi’s knikkerden hem in ’92 het land uit en ontnamen hem later zelfs zijn nationaliteit. Iedereen met enig gezond verstand kan dat echt voor zichzelf beredeneren. Waarom zouden de Saoedi’s in ’s hemelsnaam een organisatie financieren die hun bewind omver wil werpen? “ISIS wil ons tegen de muur zetten, laten we hen daarom eens financieren”, dat klinkt natuurlijk ontzettend logisch. Los van gewoon gebruiken van je gezond verstand, is de ontwikkeling van Al Qaeda en de jihadistische beweging uitvoerig gedocumenteerd in bijvoorbeeld The Rise and Fall of Al Qaeda en The Far Enemy van Fawaz Gerges. Natuurlijk kun je a la oppergek Alex Jones claimen dat alle academische onderzoekers óók in het complot zitten, maar dan plaats je je wél buiten elke rationele discussie.

  Toen de huidige eerste man van AQ – al-Zawahiri – zijn organisatie aansloot bij Bin Laden’s organisatie, zat hij financieel aan de grond. Zelfs Bin Laden had geen cent meer te makken toen hij Soedan moest verlaten.

  Mensen verwarren constant de netwerken uit de Golfstaten – die vijandig staan tegenover de regimes omdat die regimes hen uitsluiten van de macht – met de regimes zélf. Die laatsten zien AQ en ISIS als hun doodsvijanden. En – zoals hierboven betoogd – met goede reden.

 18. @ Nexus. Misschien had ik duidelijker moeten zijn. Jij dacht dat ik de machthebbers in Saudi Arabië bedoelde. Nee. Ik bedoel een groep rijke Saudi’s die over de hele wereld terreurtgroepen financieren. Die geldstromen zijn in Wikileaks gewoon openbaar geworden.

 19. @JJB, je lijkt weliswaar op de hoogte van mogelijke problematiek te zijn. Je zou ’s een keertje bij Clingendael moeten vragen – in de SA problematiek kan als regel helemaal niets gebeuren buiten of zonder de toestemming van de Koninklijke familie.

  Hiermee is alles gezegd.

 20. @nexus – 12 sept. 12:34,

  Interessante link. Het verhaal is ietwat speculatief; zo heeft Qatar weinig mogelijkheden via een pijplijn zijn gas te exporteren. Die moet via Saoedi-Arabië of via Iran gaan. Beide betreffen een moeilijk traject. Qatar heeft geen direct belang in het sponsoren van islamitische revoluties in Syrië of Irak.

  Maar zoals verschillende maffiabendes elkaar bekampen, doen diverse Arabische machtsgroeperingen dat ook. Islamitische rebellen fungeren als destabiliserende factor voor zittende Arabische dictators. Dat is een voorname reden om rebellen te steunen. De strijd gaat hierbij op de eerste plaats om de enorme opbrengsten van aardgas en -olie.

 21. @Sjaak: “zo heeft Qatar weinig mogelijkheden via een pijplijn zijn gas te exporteren”
  Ja, maar dat is het ‘m nou juist hè – daarin zit ‘m dus hun belang:

  “In 2009, Qatar put forth a proposal to run a natural gas pipeline through Syria and Turkey to Europe. Assad however rejected this, and in 2011 he forged a pact with Iraq and Iran to run a pipeline eastward cutting Qatar and Saudi Arabia out of the loop completely. Not surprisingly Qatar, Saudi Arabia and Turkey have been the most aggressive regional players in the push to topple the Syrian government.”
  (http://scgnews.com/the-geopolitics-of-world-war-iii)

Reacties zijn gesloten.