‘Toets politieke kleur rechters onwenselijk’

Het is onwenselijk om bij de benoeming van nieuwe raadsheren voor de Hoge Raad de politieke kleur te toetsen van kandidaten, zoals de Partij van de Vrijheid (PVV) voorstelt. Dat zegt de procureur-generaal van de Hoge Raad Jan Watse Fokkens, vandaag in een interview Marcel Haenen in NRC Handelsblad. (NRC)

Ik zal het je zelfs nog sterker vertellen: als de PVV doorgaat op deze ingeslagen weg dan ga ik in de toekomst een ondertekende Niet-PVV verklaring eisen van iedereen waar ik in het dagelijks leven mee te maken krijg zodat ik niet wordt geconfronteerd met dit soort idioten.

17 gedachten over “‘Toets politieke kleur rechters onwenselijk’”

 1. De Grote Leider heeft toch gezegd dat alle rechters D’66 ers zijn? Dus is het gewoon bedoelt als een controle of het wel echte D’66 ers zijn…

 2. Je zult er mee geconfronteerd worden, en dan krijg je vanzelf de Wilders-taqiyya; krapulaat dat er niet voor wil uitkomen dat G. “dingen toch maar bespreekbaar maakt” en dergelijke.

 3. Uiteraard is een dergelijke toets onwenselijk. Geert Wilders is echter niet voor niets tegen de onafhankelijke rechter.

 4. Hoe zou dat nou gaan, met brievenbuspissers, kopstootgevers en oplichters? Een PVV afhankelijk rechter? Door gestuurd naar het kamp of ben je zielug om dat de maatschappij een partijgenoot niet begrijpt?!

 5. #6

  Je mag even niets doen en sorry zeggen en na een tijdje mag je weer op oude voet verder gaan, de kampen zijn voor de linksche kerk, kutmarrokanen, Oost-Europese werkzoekenden en ander door de PVV niet gewenste personen.

 6. En zelfs als het waar zou zijn dat alle rechters “links” of van D66-huize zijn, dan nog is het niet de schuld van die partijen dat alle andere partijen kennelijk te weinig capaciteiten in huis hebben om de opleiding tot rechter te voltooien. 😛

 7. Informeel bestaat die partij-toets in Nederland al lang. In instellingen als de Raad van State, de Hoge Raad, en de SER en ook bij de functies van Commissaris van de Koningin en burgemeester wordt gestreefd naar een evenwichtige vertegenwoordiging van de opvattingen die in Nederland leven. Dat komt vaak tot uitdrukking in het lidmaatschap van een partij, maar niet altijd. Daarbij wordt zoals in onze cultuur gebruikelijk, geschipperd en gepolderd.
  De Nederlandse vertegenwoordiger/ster in de Europese Commissie wordt ook langs partijlijnen voorgedragen. Het is vaak een compensatie voor een gemiste plek in het kabinet, bij voorbeeld. De herbenoeming van VVD-ster Neelie Smit-Kroes als Eurocommissaris door het vorige PvdA-CDA kabinet, is een uitzondering die de regel bevestigd. Eigenlijk was een andere partij aan de beurt, maar Neelie doet het zo goed, dat er een brede sympathie-beweging voor haar op gang kwam. Toen werd er even flink gepolderd en geschipperd, en Neelie mocht blijven. Ik weet niet hoe, maar het CDA is in elk geval gecompenseerd voor dit “onevenwicht”.
  Nederland verschilt dus nauwelijks van landen als Frankrijk en België, waar veel openlijker wordt omgegaan met de politieke kleur van de bekleders van hoge staatsambten. Alleen gebeurt het bij ons meer in achterkamertjes.
  Voorgaande commentatoren hebben natuurlijk gelijk, als ze zeggen, dat Wilders’ claim op dergelijke posten nogal inhoudsloos is, omdat hij niet of nauwelijks geschikte kandidaten kan voordragen. Ik zie eigenlijk alleen Raymond de Roon (ex-hoofdofficier van justitie) en -misschien- Martin Bosma als mogelijke kandidaten. Maar het kan natuurlijk best onder Bruin I nog gekker worden dan het al is.

 8. Niet: “bevestigD”, maar “bevestigt” – mijn lagere-schoolmeester draait zich om in z’n graf. 😡

 9. Het nut van onafhankelijke bekleders van hoge staatsambten wordt dezer dagen nog maar weer eens in Frankrijk bewezen. De Franse Constitutionele Raad (te vergelijken met onze Raad van State) heeft zonder pardon vijf belangrijke discriminerende bepalingen in wetten die Sarkozy en zijn partij UMP hadden laten aannemen, nietig verklaard.

 10. Ik vind het ook verontrustend, dat de politieke oppositie het in hoge mate overlaat aan de rechters zelf, om voor hun onafhankelijkheid op te komen. Men zou veel beslister moeten reageren op Wilders’ pogingen om justitie te demoniseren.

 11. Rechters worden al jaren door de rechtse pers gedemoniseerd zonder dat gematigde partijen hun mond open trekken. Mensen die blaten over te lage straffen vergeten even dat verdachten die schuldig worden bevonden doorgaans conform eis worden veroordeeld. Het OM had die straf geëist. Rechters moeten ook vaak zat verdachten laten gaan omdat het OM fouten maakt. Het komt niet voor dat het OM 20 jaar eist en de rechter vervolgens 2 oplegt. Het OM zou dan overigens automatisch in beroep gaan.

  Veel kritiek op rechters zou eigenlijk op het OM moeten zijn gericht.

  Nederland straft zwaar vergeleken met omringende landen. Het softe imago van Nederland is al lang achterhaalt.

  Ik ben zelf niet voor nog zwaardere straffen, maar dat is een andere kwestie.

 12. @#11
  Helaas mogen rechters in Nederland niet aan de grondwet toetsen. Dat kan in Duitsland wel. De Nederlandse rechter kan gelukkig wel toetsen aan het EVRM en andere nationale verdragen.

 13. “ga ik in de toekomst een ondertekende Niet-PVV verklaring eisen van iedereen waar ik in het dagelijks leven mee te maken krijg zodat ik niet wordt geconfronteerd met dit soort idioten.”

  Dank je voor het idee, ga ik ook gebruiken. Heb ik meteen ook de grootste struikelblok in het werk weggenomen.

 14. Ja ik overweeg een officiëel formulier te ontwikkelen dat je dan hier kan invullen met naam enzo en dan afdrukken zodat je het alleen hoeft te ondertekenen. En blanco formulieren.

 15. In de overheid instanties moet je politiek neutraal zijn dat is heel goed, behalve dan als het geloofs overtuiging gaat.

  Godsdienst uitingen moeten gewoon kunnen in alle overheids gelederen, alleen dat is wel koren op de molen van hooggeblondeerde Limburgers. 😆 😆

 16. Ik zou er wat voor te zeggen vinden als rechters geen lid waren van een politieke partij en dat ze ook geen lid konden worden van de eerste kamer. Allebei schijnt nog voor te komen.

  Behalve dat niks veranderen aan het huidige systeem. Hooguit een rechter aan een beoordeling onderwerpen als diens vonnissen aan de lopende band in hoger beroep worden vernietigd. Dat is namelijk wel een objectieve maatstaf voor hoe goed een rechter diens werk doet.

Reacties zijn gesloten.