Zonne-energie steeds goedkoper

Willekeurig PC-bezittersgesprek, ergens eind vorige eeuw:
“Heb jij al een Pentium 300?”
“Nee, ik wacht een half jaartje, ik ga daar nu nog geen 1800 gulden aan uitgeven.”

Voorstanders van kernenergie noemen altijd als nadelen van zonne-energie dat zonnepanelen duur zijn en dat de zon niet altijd schijnt, dus je hebt er vaak niets aan. Gelukkig heeft de wetenschap onlangs ontdekt dat de aarde een bol is 😮 en de zon dus altijd wel ergens schijnt en ook de ontwikkelingen qua capaciteit (en prijs) zouden wel eens dezelfde weg kunnen gaan als PC-processors (officieel heet dat de Wet van Moore). Trouwens, dat doen ze al een hele tijd: de prijs per Watt is tegenwoordig nog maar 1/7 van de prijs in 1980 en als deze trend zich nog 10 jaar voortzet, is zonne-elektriciteit net zo duur geworden als “gewone” elektriciteit.

Het zou me dus niks verbazen als tegen de tijd dat Ons Kabinet een definitieve opleverdatum voor de in Nederland te bouwen nieuwe kerncentrales (2025? 2030? 2035?) heeft, zonne-energie wel eens een heel stuk efficiënter zou kunnen zijn… 😉

(met dank aan Sargasso voor de tip!)

5 gedachten over “Zonne-energie steeds goedkoper”

 1. Waarom heb ik het gevoel dat het hier al was volgestroomd met PVVDCDA-aanhang als er had gestaan “Zonne-energie ook in toekomst te duur”?

  Kom op, dames en heren gedooggedrochtfans, trek die scheur eens open! 😀

 2. alleen een beetje jammer dat zo’n Verhagen z’n schouders er waarschijnlijk bij op haalt, juist omdat het op sites als deze en Sargasso staat.
  Als ’t nou bij de roze hufters had gestaan… (maar die zullen altijd van de Hummers blijven, omdat het kan)

 3. Helaas weet ik Maxime’s twitteradres niet (anybody?) anders had ik hem wel even getwit dat het oorspronkelijke artikel op de site van Scientific American staat.

  Nou ja, misschien zoekt hij vanavond op Google Nieuws nog wel even op “zonne-energie”… het stukje staat op dit moment bovenaan met een plaatje van de grafiek erbij, dus dat kán gewoon niet missen. 😀

 4. Wat de combinatie zonne-energie en Verhagen betreft ben ik zeer cynisch. Verhagen heeft geschiedenis gevolgd (gezien de zeer lange duur kun je het geen studeren noemen). Die man heeft niet het minste verstand van energiepolitiek, industriepolitiek of innovatie.
  Zijn voornaamste zorg is het behouden van macht en de volgende baan. Voor de macht hangt hij in de touwen bij een gedogende populist met bedenkelijke ideeën tav sommige groepen Nederlanders.
  En die nieuwe baan. Die vindt Verhagen zeker niet in een bedrijf waar hij echt moet werken. Daarmee valt het MKB en dus de zonne-ennergie bedrijven af. Hij maakt natuurlijk wel kans bij een ex-monopolist (aka eigenaren van kerncentrales).
  Verhagen heeft gezien hoe het werkt bij zijn vriendje Eurlings. Ging toch in het schone Limburg werken aan een gezin? Blijkbaar viel dat tegen. Hij ging echt binnen een recordtijd bij KLM in A’dam/Parijs aan de slag.

Reacties zijn gesloten.