MDI: aantal strafbare discriminerende uitingen op internet gestegen

Het Meldpunt Discriminatie Internet heeft zojuist het jaarverslag 2010 gepubliceeerd.

Antisemitisme scoort onveranderd hoog maar Marokkanen en Roma gaan ook hard tegenwoordig:

Het MDI heeft in 2010 1174 meldingen ontvangen over 1572 unieke uitingen. Het aantal meldingen is daarmee licht gedaald (1226 in 2008, 1238 in 2009). Het aantal uitingen is iets gestegen (1501 in 2008, 1377 in 2009). Het aantal uitingen dat door het MDI als strafbaar is beoordeeld, is gestegen van 577 in 2009 naar 684 in 2010.

Het blijkt dat discriminerende uitingen veelal afkomstig zijn van de bezoekers van websites. Elders ook wel o.a. “reaguurders”, “reageerders” of “roze horden” genoemd.

Het is vervolgens aan het beheer van de websites om te bepalen welke uitingen kunnen blijven staan:

Moderators van websites bepalen uiteindelijk wat wel en niet online komt te staan of blijft staan en daarom is het van belang dat moderators voldoende kennis hebben van de huidige anti-discriminatiewetgeving en de bijbehorende rechtspraak om de immer toenemende populariteit van interactieve websites in goede banen te kunnen leiden.

Op deze website hanteren we 2 methoden. 1 het wissen van de reactie. 2 we gooien de plaatser in het spamfilter.

Waarschuwingen daar zijn we mee gestopt want dat bleek niet te helpen.

18 gedachten over “MDI: aantal strafbare discriminerende uitingen op internet gestegen”

 1. Het Meldpunt “wij herkennen ons niet in het geschetste beeld” Internet Discriminatie was voor mij al lang slechts een overgesubsidiëeerd clubje negerbezat voor mij al weinig geloofwaardigheid, maar na hun leugenachtige omschrijving van del WakkerPedia in hun jaarrapport over 2010 heeft de Menings Delicten Inquisitie voor mij alle betrouwbaarheid voorgoed verloren.
  Zie ook mijn post op Retecool hierover: http://goldmember.retecool.com/post/wakkerpedia-6-maanden-jong-de-tussenstand
  En de MDI-watch voor het historische besef: http://mdi-watch.blogspot.com/

  M.

 2. Grrrr..ook hier de typtyphus…
  een clubje incompetente gesubsidieerde ‘neger’-googleaars om Bas Taart te citeren, en bezat voor mij al weinig tot geen geloofwaardigheid.

  /en nu naar buiten

 3. Dit kun je niet serieus menen. Heeft het MDI aangifte gedaan wegens Wakkerpedia? Iedereen met een normaal verstand ziet toch dat Wakkerpedia satire is?

 4. Er is een nieuwe rechterlijke instantie in Nederland het MDI (hoewel nieuw ze zijn er al sins 1997). Zij beoordelen of iets strafbaars, ik dacht dat de rechter dat deed.

 5. @8 Voor de goede orde: het MDI kan slechts aangifte doen. Het kan geen straf opleggen. Wanneer de rechter vindt dat het niét strafbaar is, doet wat het MDI vindt verder niet meer ter zake.

 6. @jvdheuvel, die draad zagen wij wel, maar wij (ik en mijn hamster) denken dat jullie Geert Wilders en zijn PVV net iets te serieus nemen. Zij verdienen uitbundig hoongelach en maatschappelijke tegenwerking, niet 24/7/365.25 surveillance en intensieve analyse van hun onderbuiksels. Het leven is te kort en het fascisme is onuitroeibaar.

  Maar daarom zit ik bij RC en niet bij Krapuul.

  /Anyway, props!

 7. `Het blijkt dat discriminerende uitingen veelal afkomstig zijn van de bezoekers van websites.’

  Overigens heb ik al een tijd het vermoeden dat Zionistische propagandaclubjes voor Israël, jeweetwel,
  die overal spam posten daar waar `anders’ over de Zionistische zaak wordt gedacht, (ook hier) gewoon aan het provoceren zijn om vaste forumbezoekers het bloed onder de nagels vandaan te tergen met hun fascistoïde `discussie’ – gedrag. Zodat ze hopen dat er iemand boos wordt en een zg. `antisemitische’ opmerking maakt waarmee ze samen met CIDI naar hun vrienden bij het MDI kunnen.

 8. @10 Oh en dat uitbundige hoongelach en maatschappelijk tegenwerking vindt allemaal plaats bij Retecool? Ik dacht als waar is dat toch kon het nergens vinden.

 9. Wij hebben de WakkerPedia gemaakt, @jvdheuvel, als een aardigheidje.

  Als er een les is die we van Karl Kraus en Menno ter Braak kunnen leren is dat je de wereld niet van achter je toetsenbord kan veranderen.

 10. Vertel dat maar aan MDI.

  Overigens nu ik toch iemand van RC spreek; ik had een tijdje terug een legitieme on topic vraag welke ik liet vergezeld gaan van een linkje naar dit adres.

  Deze werd vervolgens verwijderd en er werd gezet dat ik een “spamhoer” was.

  Wat zal ik in het vervolg met jullie spam gaan doen?

 11. Daarvoor moet je in principe bij de redactie wezen, ik ben maar een eenvoudige reaguurder. Ik zou zeggen: of vergeven en vergeten, of tit for tat en vervolgens kijken hoe zij daarna op je postjes reageren.

  Heb je trouwens een link naar dat postje en kunnen we dit wellicht via de mail afhandelen?

 12. Ik bespeur een vicieuze cirkel: De verweachting dat werk wordt gemaakt van een aangifte bepaalt of aangifte wordt gedaan. Een klein aantal aangiften kan dan een indicatie zijn dat er werkelijk een probleem is. Een groot aantal aangiften doet vernoeden dat er niets aan de hand is. Ik kan mij niet anders voorstellen dat het aantal aangiften van bejaarden tegen pubers groter is dan het aantal aangiften van pubers tegen bejaarden.

Reacties zijn gesloten.