Nederland zwaait uit – Sleyman

Sleyman studeert Geneeskunde en Farmacie in Groningen. Hij hoopt in Nederland aan het werk te kunnen als neurochirurg. Maar van de minister mag hij hier niet blijven.

Niet gevaarlijk om terug te gaan?

Sleyman Basous is 13 jaar oud als hij in 1998 aankomt in Nederland, samen met zijn ouders, zijn broers Milad (11) en Paul (9) en zijn zusje Marina (2). De familie vlucht uit Syrië wegens ernstige politieke problemen van vader Basous met het regime. Na aankomst dient de familie Basous een asielaanvraag in. Deze wordt afgewezen: in 2002 moet de familie terug naar Syrië. Na een tijd verdwijnt Sleyman’s vader. Sindsdien heeft de familie nooit meer wat van hem vernomen.

Sleyman is ook opgepakt en met familie weer terug naar Nederland gekomen.

Sleyman voelt zich niet minder Nederlands dan elk andere Nederlander, maar volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is dat wel het geval. Hij heeft geen verblijfsvergunning, dat beperkt hem. Omdat hij zich wekelijks moet melden bij het Asielzoekerscentrum (AZC) is het onmogelijk om op kamers te wonen in Groningen. Hij reist daarom iedere dag 3,5 uur met het openbaar vervoer om zijn colleges te kunnen volgen. Sleyman’s toekomst in Nederland is zeer onzeker. En dat frustreert hem, want hij heeft hier een goed, sociaal leven opgebouwd. Hij wil verder: afstuderen, een baan zoeken, trouwen met Silvy.

Lijkt me wel een enorm gemotiveerde jonge man, elke dag 3,5 uur reizen om toch te kunnen studeren. En zo’n jonge man willen wij gewoon verwijderen uit Nederland. Een jonge man die gewoon Nederlander is in gedrag, die een bijdrage wil leveren aan onze maatschappij, daar zegt Leers tegen: wij willen JOU niet! Nou haal svp dat ‘wij’ weg, dat staat niet voor ‘mij’. 😥

4 gedachten over “Nederland zwaait uit – Sleyman”

  1. Stomme regels. Waarom kan die jongen zich niet elke week bij een instantie in Groningen melden? Waarom moet het een AC zijn en kan het niet het gemeentehuis zijn of een politiebureau?

  2. Nee inderdaad, er is hier een verschrikkelijke tsunami van neurochirurgen aan de gang.

  3. Gek he hoe Leers gedraaid is, dit zal de ware minister wel zijn. De jongen is echt het kind van de rekening.

  4. Nog zo’n detail: ‘Sleyman kan niet terug naar Syrië. Zijn vader is verdwenen en Sleyman en zijn broers worden ook als vijanden van de Syrische staat gezien. Sleyman is volwassen geworden in het buitenland en heeft de Syrische dienstplicht niet kunnen vervullen, daarom is hij volgens de Syrische staat een deserteur. ‘

Reacties zijn gesloten.