Boze burgers, rancune en (multicultureel) onbehagen

Waarom zijn de boze tokkies boos? Altijd leuk om even over te mijmeren op de zondagmiddag:

De laatste jaren wordt steeds vaker gesproken over multicultureel onbehagen. De burger is boos. In hoeverre is dat nieuws? Is de burger niet altijd al boos geweest? Wordt de boze burger van nu meer gedreven door rancune dan in het verleden? Gaat het om lager opgeleiden versus hoger opgeleiden? In hoeverre is het verbonden met de komst van een multiculturele samenleving?

Sinds de moord op Fortuyn wordt er gesproken over de Boze Burger. De populariteit van de PVV geeft ook steeds weer voeding aan de vraag: waarom wordt er op deze partij gekozen? (republiekallochtonie)

11 gedachten over “Boze burgers, rancune en (multicultureel) onbehagen”

 1. De PVV heeft werkelijk een vreemde aanhang en altijd heeft zij zich boos gevoeld. Wie kan zich de pogroms door boze Rotterdamers die pensions met Marokkaanse gastarbeiders aanvielen, in de brand staken en bezittingen vernielden. De Marokkaanse gastarbeiders waren met stomheid geslagen. Let wel de Marokkaanse gastarbeiders in die tijd maakten zich niet schuldig aan criminaliteit, veroorakten geen overlast, hadden geen kinderen die rondhingen. Het enige wat deze xenofoben te melden hadden, was dat deze gastarbeiders hun banen inpikten. Want hoe je het wend of keert, je bent altijd fout bij deze groep die zich eeuwig slachtoffer voelt. Slachtoffer van de Haagse elite, slachtoffer van de buitenlanders, slachtoffers van samenzwerende geheime genootschappen (vooral dat is werkelijk hilarisch voor woorden). Neemt een allochtoon aan het arbeidsproces, dan had deze arbeidsplaats beter opgevuld kunnen worden door een gezonde blanke en wordt die buitenlander voorgetrokken en worden zij in hun eigen land gediscrimineerd. Raakt een allochtoon aan lager wal omdat in tijden dat het niet zo goed met de economie als eerste op straat en van zijn grondrechten gebruik maakt door een uitkering te hebben dan is het een klaploper en uitvreter. Slachtoffer van de media, terwijl zij zowat de berichtgevingen in de media overschreeuwen. Ze zijn zo duidelijk in de media met hun onwelriekende mededelingen dat het haast op lijkt dat er in Nederland geen andere mensen wonen dan PVV-aanhangers. Slachtoffer van bedreigingen, terwijl de PVV-aanhang mensen bedreigd en geen enkel tegengeluid duld.Als stormtroepen struinen ze het internet af om mensen eraan te herinneren slachtoffer te zijn. Het PVV-uitschot schroomt niet om door brievenbussen te pissen, ruiten in te gooien, computers te hacken en emailadressen te kraken, kogelbrieven te sturen, auto,s te bekrassen en zelfs molotov-cocktails worden bij tegenstanders naar binnen gegooid.
  Het PVV-stemvee is door de tijd altijd hetzelfde gebleven. Het eeuwige slachtoffer dat decennia al jammert en klaagt. Altijd heeft zij een doelwit nodig om haar frustratie, paranoide denkbeelden op af te reageren. Toen het tweetal Kooten&de Bie een parodie maakte van extreem-rechts met de typetjes Jacobse&van Es die zich “vrije jongens” noemden. De typetjes waren zeer laag opgeleid, frauduers, bedriegers, geweldadig en waren nergens vies van om geld te verdienen. Niet eigenlijk de ideale politici om vertrouwen in te hebben. En toch kwamen die typetjes met het initiatief om een politieke partij te beginnen “de TEgenpartij”. De standpunten waren gewoon absurd , waaronder zelfs een idee dat zij hadden gekregen van een “Zuid-Afrikaanse” neef om bhier in Nederland apartheid in te voeren en thuislanden te creeeren voor de buitenlanders.Het was gewoon de bedoeling van Kooten&de Bie om te laten zien hoe absurd extreem-rechts was middels deze typetjes. Ondanks de bedenkelijke levenswandel van de typetjes kon het niet verhinderen dat de horde eeuwige ontevredenen hun stem zouden geven aan hde TEgenpartij. Geschrokken van het succes van de Tegenpartij haalden van Kooten&de bie de stekker uit en stopten met deze typetjes. We hebben het hier wel over omstreeks 1981. Het maakt voor de eeuwige ontevredenen niet uit hoe crimineel, absurd, laag opgeleid iemand
  is. Het enige wat je hoeft te doen om succes te hebben bij deze bende malloten is je van twee trefwoorden bedienen: anti-buitenlanders en anti-DenHaagse politiek. De rest begrijpen ze toch niet. Op-merkelijk hoe heel veel van dit eeuwige eeuwige klagers sympathie hadden voor Willem Oltmans. Ik denk als zij Willem Oltmans werkelijk bekeken in zijn totaalplaatje dat zij fel tegen hem waren. Het enige wat bleef hangen bij deze tokkies is dat Willem Oltmans fel ageerde tegen de Nederlandse regering en er een soort ontspannen verhouding tussen hem en hun messias Pim Fortuyn bestond. In werkelijk waren de ideeen van Willem Oltmans en die van Pim Fortuyn niet met elkaar te verenigen. Zo was Willem Oltmans fel tegen de bezettingspolitiek van Israel en Pim Fortuyn juist onvoorwaardelijk pro-Israel, was Pim Fortuyn fel anti-Islam en Willem Oltmans juist heel sympathiek tegenover moslims, Willem Oltmans was fel tegen het internationale Amerikaanse beleid, terwijl Fortuyn dat als een zegen zag voor de mensheid. Maar kennelijk hebben de eeuwig ontevredenen een blinde vlek waarbij zij maar een paar dingen kunnen zien en daarom voor iemand kiezen. De rest doet er niet toe voor deze lui. Dat is ook de reden dat sommige volgers van Pim Fortuyn aan de rand van de maatschappij zaten zoals: (ja zelfs verslaafden), verslaafden, uitkeringstrekkers, mensen in loondienst en een laag inkomen hebben en sympathie hadden voor Pim Fortuyn, die eigenlijk helemaal niet voor de belangen van deze mensen wilde opkomen. Hij was anti-buitenlanders zoals zij ook zijn en dan moest hij wel goed zijn. De rest deed er niet toe. Ook al zouden zij massaal op straat komen en aan de bedelstaf geraken als hij zijn programma zou doorvoeren.
  Ik vraag me af wannneer de eeuwige ontevredenen eindelijk eens een keer tevreden zullen zijn en zien dat het leven heel relatief is en ultieme geluk niet bestaat en zij in feite eigenlijk weinig zouden mogen klagen. Zij kunnen nog een dak boven hun hoofd betalen, naar het ziekenhuis en de dokter voor medische hulp, een gevulde bord eten. Zouden zij pas tevreden zijn als zij massaal op straat kwamen, bedelend, ongeschoren en ongewassen? Want de lui waar zij hun vertrouwen in stellen hebben allesbehalve een socialistische agenda waar uitgegaan wordt van een menswaardig bestaan voor alle inwoners. Misschien zullen wel denken dat het zo’n vaart niet zal lopen en mensen niet hun ogen kunnen afsluiten voor het leed van hun medemensen. Ik zeg dat de mens wel zijn geest kan afsluiten voor het leed van zijn medemensen en kan verharden tot een punt dat hij eigenlijk immuun is voor de ellende van zijn medemens. Ik ben op vakantie geweest in een aantal derdewereldlanden en niet alleen naar de toeristische plekjes en heb gezien hoe mensen buiten slapen; mensen met open wonden die niet verzorgd werden (kwam iemand tegen waar zijn scheenbot gewoon te zien was, omdat een hap vlees weg waarschijnlijk door een ongeluk). Mensen die geen toegang hadden tot medische zorg, bedelend, kinderen van amper vijf zes jaar die zwierven op straat etc. Sprak een aannemer in India die werknemers had diie bijna niets verdienen en India als een paradijs zag, omdat hij op goedkope wijze en alle vrijheid had om zijn winsten binnen te halen. Een libertarier zou zeggen: “een gezond economisch landschap, waar de vrije ondernemer niet wordt gehinder door bemoeizuchtige overheidsinstantie’s”. De aanemer vertelde mij dat hij zijn werknemers geen onzindingen gaf zoals werkschoenen en een helm. Die kopen ze maar zelf. Trapt een werknemer in een spijker dan kan hij kiezen of de spijker eruit en doorwerken of voor hem zoveel anderen. Aan zieke werknemers had je niets.
  En weet je de mensen in die landen die het zeer goed hadden haalden hun neus op voor die mensen en kon het ze niets. Waarom zou je voor die “losers” begrip hebben en niet gebruiken volgens hun ideeen? Denk niet dat wij moreel verheven zijn boven die mensen en zo iets niet zouden doen. De mens is overal hetzelfde als de sociaal-economische omstandigheden zo hard zijn dan verharden mensen gewoon mee en is het jij of ik en telt menselijkheid niet meer.
  .

 2. @Gozer, het is even stil blijven na et lezen van je reactie. Sterk geschreven.
  Mensen zijn overal hetzelfde. we hebben de verantwoordelijkheid voor ons land.

  Naar mijn ervaring zijn xenofobie en racisme ook in Nederland altijd aanwezig geweest. Men heeft ze tot nu toe aardig verzwegen en Fortuin en Wilders hebben gebruik van gemaakt.

 3. @Nexus

  Inderdaad xenofobisme en racisme zijn altijd al geweest. Alleen was er geen draagvlak daarvoor in de media en politiek. De media en politiek tegenwoordig zijn hondertachtig graden gedraaid en lijkt het alsof je “wereldvreemd” bent als je niet in de denkbeelden van extreem-rechts gelooft. Ik herinner mij dat in de jaren zeventig ook een hoop bedrijven liever hun buitenlandse werknemers kwijt raakten en wegdumpten. De autochtone collega’s zagen hun buitenlandse collega’s liever weg. Als er toch banen op de tocht staan, dan kan men beter die buitenlanders eruit gooien. En begin jaren tachtig waren er ook een hoop uitzendbureaus die buitenlandse werknemers geen job aanboden,omdat de opdrachtgever liever een “Hollander” wilde.

 4. Gozer Schreef:

  De autochtone collega’s zagen hun buitenlandse collega’s liever weg.

  Mijn eigen ervaring is hetzelfde.

 5. Laat multicultureel maar weg bij het onbehagen. Multicultureel is de zondebok om de aandacht het eigen vermogen om een leven in te richten. Inderdaad zodra er iemand met een andere huidskleur voor een baan aangesteld is dan is er boosheid ongeacht of men voor de baan gekwalificeerd is of deze ambieert. Banen inpikken heet dat bij een tekort aan banen en nu heet het ze dragen een ‘hoofddoekje’ en eigenlijk is hun uiterlijk ook al niet te vertrouwen. Verborgen Rascisme heet het.

 6. Wolferisa zegt:
  “Banen inpikken heet dat bij een tekort aan banen en nu heet het ze dragen een ‘hoofddoekje’ en eigenlijk is hun uiterlijk ook al niet te vertrouwen. ”
  De eeuwig ontevredenen bekruipt een naar gevoel wanneer zij oog in oog staan met zo’n goed opgeleide hoofdoekdragende vrouw en die accentloos Nederlands spreekt. Nog even en ze nemen het over zou men vroeger gedacht hebben. De oude koloniale angst dat de zwarte of andere inboorling wel eens de macht zou overnemen. Is een eeuwenoude angst die voor veel wreedheden zoals: uitsluiting, vernedering, vervolging, onderdrukking heeft gezorgd. “The fear of a black planet”, zoals de Amerikaanse maatschappij kritische hiphopgroep Public enemy ooit zong.
  Tegenwoordig heeft hun blonde messias hun van argumenten voorzien waarbij zouden zeggen dat het land aan het islamiseren is of hun xenofobie met de mantel der liefde bedekken en zeggen slechts op te komen voor de vrouw en dat de vrouw slecht vrij kan zijn als zij haar hoofdoek afdoet.

 7. Interessant boek over dit thema: Waarom is de burger boos?Maarten van Rossem..
  Maarten van Rossem over hedendaags populisme

  Wie had gedacht dat het beschamende einde van de LPF definitief een einde zou maken aan het bozige Nederlandse populisme, kwam bedrogen uit. Zowel Rita Verdonk als Geert Wilders heeft gedemonstreerd dat het populistische kiezerspotentieel bepaald niet kleiner is geworden.
  Voor de objectieve waarnemer blijft dat een verbazingwekkende zaak, gezien de baarlijke nonsens die de populistische voorlieden meestal uitkramen. Rita Verdonk is ondertussen gestruikeld over haar eigen organisatorische onvermogen. Wilders heeft het stokje overgenomen en excelleert vooral in handig geformuleerde borreltafelpolitiek. De enorme attractie van deze politieke kermisgasten is dus verrassend stabiel. Hoofdoorzaak lijkt toch wel de bangmakerij voor de niet-bestaande ‘islamisering’ van Nederland, en de rest van Europa. Er is echter meer aan de hand.
  De populistische partijen zijn brede protestpartijen. Een aanzienlijk deel van het electoraat ziet de overheid, het politieke systeem en de maatschappelijke elite kennelijk als de vijand. De vraag is hoe dat komt.

  http://www.nieuwamsterdam.nl/waarom-is-de-burger-boos-

 8. Kern van de zaak:

  Gozer Schreef:

  De oude koloniale angst dat de zwarte of andere inboorling wel eens de macht zou overnemen.

  Nederlands politiek Rechts is een soort post-koloniaal, inclusief de xenofobe hoofdstroom nostalgisch geladen gebeuren. (Vroegha-voc, vroegha-voc).

 9. Nee de kern van de zaak is dat die oude volkswijken altijd al verpauperd waren. Vroeger waren het de kinderen van Henk en Ingrid die de buurten terroriseerden. Wie het zich kon permitteren ging weg uit de wijk en in die wijken bleven alleen de sociaal “zwakkeren” over die het niet redden. Nadat de gastarbeiders naar Nederland kwamen werden ze in die volkswijken geplaatst, tussen de Henks en Ingrids die het niet redden. (immers de laagste huren) . Ook bij die gastarbeiders was er uiteindelijk een groep die hogerop ging en de wijk uit kon en de “zwakke” broeders bleven over. Vandaar de rancune en de jaloezie over de eigen onkunde. En in plaats dat men naar zichzelf kijkt is men gaan zoeken naar een zondebok. Want ja….”Die buitenlanders hebben het werk(dat Henk en Ingrid niet wilden doen ingepikt).

  Ps. Ik ben dat eeuwige gezeik zat. Als die mensen in eerste instantie de poepluiers van hun ouders hadden verschoond en bereid waren schoon te maken dan waren die gastarbeiders niet nodig. Dat werk moet ook gedaan worden. En het is gewoon onzin om te stellen dat de oude migranten rovers zijn die alleen hun handje ophouden. Ik bedoel in de zorg en in de facilitaire sector(lees schoonmaak) werken er heel veel gastarbeiders en kinderen van die gastarbeiders die het schoonmaakwerk van NL doen.

 10. @#9
  Er waren best mensen die het onaangename werk wilden doen, maar dan wel tegen een redelijke loon De confessionelen wilden echter vrouwen van de arbeidsmarkt houden en het groot bedrijf wilde graag mensen een schijntje betalen. Daarom zijn de gastarbeiders er gekomen. Vanwege de hebzucht van rechts en om vrouwen en de arbeidersklasse klein te houden.

  Vroeger (tot in de jaren 90!) kon een postbode een vrouw en 2-4 kinderen onderhouden. Tegenwoordig kan dat niet meer. Je kan ook geen gezin confortabel onderhouden met 2 deeltijdbanen van 20-27 uur. Hoe komt dat? Omdat de lonen aan de onderkant consistent zijn gedrukt en aan de bovenkant exorbitant zijn gestegen.

 11. Sjef Schreef:

  En het is gewoon onzin om te stellen dat de oude migranten rovers zijn die alleen hun handje ophouden. Ik bedoel in de zorg en in de facilitaire sector(lees schoonmaak) werken er heel veel gastarbeiders en kinderen van die gastarbeiders die het schoonmaakwerk van NL doen.

  waar ik werk is van de beveiliging 15 van de 30 Allochtoon ( 16 van de 30 als Indo’s als Allochtoon tellen , en van die 15 Nederlanders nog 3 “rassenschandeplegers ” met een Allochtone partner ..
  In de schoonmaak werken nog 3 Nederlanders op de ongeveer 60 schoonmakers ….

Reacties zijn gesloten.